Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă din Botoșani au desfășurat o acțiune care a fost adresată angajatorilor ce desfăşoară activitatăţi referitoare la sănătatea umană, servicii combinate de îngrijire medicală şi asistenţă socială.
Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea asigurării şi respectării prevederilor legale în vederea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lor, rezultate sau care pot să rezulte din expunerea la agenţi biologici.
Dat fiind faptul că, lucrătorii din domeniul sănătății sunt expuşi unui risc crescut de infecții cauzate de agenţi patogeni. Acest risc apare de obicei brusc sau este imperceptibil, şi acest fapt face evaluarea riscurilor deosebit de dificilă. Pentru a se realiza o protecţie eficientă împotriva acestor riscuri profesioniştii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă trebuie să evalueze cu atenţie riscurile care apar la locurile de muncă.
La locurile de muncă din unităţile sanitare s-a constatat că principalul factor de risc este cel legat de expunerea la agenţi biologici. Din punct de vedere al riscului biologic lucrătorii din unităţile sanitare sunt cel mai frecvent expuşi la agenţi biologici din grupele 1, 2 şi 3 care pot provoca îmbolnăviri profesionale. În conformitate cu modul de abordare european, acțiunea s-a concentrat asupra modului în care angajatorul cunoaşte, respectă şi urmăreşte aplicarea dispoziţiilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, respectiv evaluarea riscurilor biologice de la locul de muncă.
[[banner]]
CITEȘTE:
Munca la negru descoperită de ITM s-a lăsat cu valuri de sancțiuni