Locuitorii județului au fost informați chiar la centrele de colectare a materialelor feroase.
Pirotehnicienii botoșăneni au desfășurat, astăzi, trei acțiuni de informare la centrele de colectare a materialelor feroase din orașul Flămânzi. Acestea au vizat măsurile ce trebuie adoptate în situația în care o persoană se prezintă la centre pentru a valorifica obiecte din fier ce par a fi elemente de muniție.
Reprezentanții acestora le-au precizat pirotehnicienilor că nu s-au confruntat cu astfel de cazuri, fiind interesați să afle toate informațiile necesare pentru a ști cum trebuie să se comporte în apropierea muniției rămase neexplodate din timpul conflictelor armate.
Pe timpul activităților au fost oferite și materiale de informare preventivă, astfel încât toți angajații să aibă posibilitatea de a le consulta.
Astfel de acțiuni vor avea loc pe tot parcursul lunii martie și sunt derulate în contextul sărbătoririi Zilei Protecției Civile din România.
În 2023, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani a avut 19 misiuni de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată din care patru de distrugere în mod controlat.
Proiectile explozive, grenade de mână defensive și ofensive sau cartușe de infanterie, bombe de aruncător, bombă de aviație, precum și alte elemente de jmuniție, toate ar fi putut deveni periculoase dacă cei care le-au găsit nu ar fi sunat la 112 și nu ar fi cerut ajutorul pirotehnicienilor. 4877 astfel de obiecte au fost găsite, anul trecut, pe raza județului Botoșani.
La fiecare caz, echipa pirotehnică a ISU Botoșani a intervenit în cel mai scurt timp pentru detectarea, identificarea, ridicarea, transportul și depozitarea muniției în condiții de siguranță până la distrugerea acesteia.
Au fost ridicate 11 proiectile explozive, o bombă de aruncător, o bombă de aviație de 50 kg explozivă, trei grenade de mână defensive, o grenadă de mână ofensivă, și 4860 alte muniții și elemente de muniție din localitățile Botoșani, Ungureni, Ripiceni, Ipotești, Coșula, Stâncești, Cândești, Văculești și Bucecea.
Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.
În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață.
Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea.
Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.
Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.
Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.
Realitate virtuală în comuna lui Eminescu, școli moderne în care fiecare elev are laptop
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Iftime nu are modele în fotbal: Nu vreau să fiu patron ca Șucu / Becali nu a plătit brandul
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Ministrul iubit de botoșăneni reclamat că și-a bătut soția
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Comercianții nu mai sunt obligați să dea bon fiscal la tranzacțiile cu cardul, decât la cerere
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Spitalul Județean Botoșani angajează economist fără experiență
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile