Motivația este că articolele închiriate nu mai pot fi distribuite ulterior polițiștilor deoarece nu se mai află în starea calitativă "nou".
Persoanele fizice sau juridice care produc sau vând articole ce alcătuiesc uniforma polițiștilor și care nu respectă specificațiile tehnice aprobate ar putea fi amendate cu până la 50.000 de lei.
În plus, închirierea uniformelor de polițist pentru activități culturale ar putea fi interzisă. Prevederile se regăsesc într-un proiect de Hotărâre de Guvern aflat în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
După cum scrie în proiectul de HG, cei ce vor produce sau vor vinde astfel articole de echipament sau însemne distinctive din compunerea uniformelor polițiștilor vor putea fi sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei. Apoi, articolele respective vor putea fi confiscate, arată Avocatnet.ro.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se vor face de către ofițeri și agenți de poliție din cadrul Poliției Române.
În prezent, HG nr. 1061/2002 stabilește faptul că producerea și comercializarea unor asemenea articole sunt interzise, dar nu există o sancțiune pentru cei care fac aceste lucruri. Așadar, dacă se va aplica, proiectul de HG va introduce în legislație amenzi clare pentru persoanele fizice sau juridice care produc și vând articole pentru polițiști, neconforme cu specificațiile tehnice oficiale.
Potrivit expunerii de motive ce însoțește proiectul de HG, lipsa unor sancțiuni pentru astfel de fapte a dus la comercializarea unor articole de echipament care nu răspund necesităților și care se deteriorează foarte repede, afectând astfel imaginea unităților de poliție.
Apoi, proiectul de HG mai prevede și faptul că articolul 10 din HG nr. 1061/2002 va fi abrogat. Asta înseamnă că, pe viitor, uniformele de polițist nu vor mai putea fi închiriate pentru activități culturale și filmări. Explicația este că prețul de închiriere nu acoperă costul de achiziție al articolelor de echipament. În plus, articolele închiriate nu mai pot fi distribuite ulterior polițiștilor, pentru că nu se mai află în stare bună de funcționare.
"Tarifele de închiriere nu acoperă costul de achiziție al articolelor de echipament deoarece uniformele odată închiriate, datorită varietății de talii și mărimi, nu mai pot fi reutilizate pentru alte închirieri. În plus, articolele închiriate nu mai pot fi distribuite ulterior polițiștilor deoarece nu se mai află în starea calitativă "nou", constituindu-se într-un stoc de materiale care nu mai sunt utile unității de poliție", scrie în expunerea de motive.
Atenție! Proiectul de HG prezentat în acest material nu se aplică momentan. Ca să intre în vigoare, acesta va trebui aprobat de Guvern și publicat apoi în Monitorul Oficial.
(Foto: Scenă din filmul Las Fierbinți, de la ProTV)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Cutremur la „Apă”, s-a cerut demiterea întregului Consiliu de Administrație – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O nouă categorie de clienți la Modern Calor: În premieră avem în municipiul Botoșani...
Oana Sava
Nov 19, 2024