Este actriță, profesor universitar, deține două doctorate, a jucat în zeci de spectacole de teatru și a apărut în filme semnate de regizori de renume. Un destin impresionant, o poveste de viață care pare ea însăși desprinsă dintr-un film.
Are o carieră strălucită pe scenă și la catedră, dar a decis să se întoarcă la visul dintâi: acela de a cânta muzica părinților și a străbunilor săi. Și nu oricum, ci într-un concurs deloc ușor, girat de un juriu intransigent. Așa se face că duminică seara, la emisiunea ”Vedeta populară”, actrița Viorica Vatamanu a fost văzută de milioane de români, iar juriul nu a făcut decât să confirme valoarea unui artist, a unui om menit să poarte prin lume moștenirea primită de la străbuni.
Locuiește de aproape trei decenii în București, lucrează la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), unde predă Vorbire scenică. În aceeași instituție a absolvit ea însăși, în 1991, secția Actorie, la clasa prof. Sanda Manu.
(Viorica Vatamanu, actriță, profesor universitar)
Iar duminică seara, la emisiunea Iulianei Tudor, a reprezentat zona Moldovei, aducând pe scenă cântecul din Botoșani.
Viorica Vatamanu s-a născut într-o zi specială: 27 martie, de Ziua Internațională a Teatrului. A venit pe lume în comuna Sulița, în județul Botoșani, și a locuit la Lunca.
"Aici, la Sulița, s-a născut și Părintele Ilie Cleopa. Familia părintelui era bună prietenă cu bunicul meu, care era un om foarte credincios. Bunicul meu mergea des la Sulița, noi locuiam în Lunca. Cred că de acolo a început totul, din pământul acela. Dumnezeu era acolo, când am venit pe lume Dumnezeu era acolo", mărturisea cu emoție actrița, într-o altă emisiune a televiziunii naționale, "Chip și asemănare".
Botoșănenii își amintesc și astăzi rolurile pe care Viorica Vatamanu le-a interpretat pe scena ”de acasă”.
Constantin Adam, fost regizor tehnic la Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani, dar și deținătorul unor roluri care au făcut istorie în vreme, nu uită stagiunea 1981-1982 a teatrului, când Viorica Vatamanu era distribuită în spectacolul "Nota zero la purtare".
”Repetițiile încep în noiembrie 1981, deci exact acum 39 de ani! Fiind inspirată din viața școlară, pentru rolurile secundare s-a apelat la 2-3 elevi din clasele liceale terminale. Printre cei acceptați a fost și Viorica Vatamanu, de la Liceul Pedagogic, o elevă foarte serioasa, ordonată și talentată. Vacanta de iarna a devenit lucrativă pentru ea, premiera fiind în 31 ianuarie 1982. A fost un succes deplin”,
Constantin Adam, fost regizor tehnic la Teatrul Eminescu
(Constantin Adam)
Printre cei care jucau în acel spectacol: Ion Ruscuț, C. Ghiniță, Sorin Vasilescu, C. Adam, Fl. Zâncescu, Ruxandra Petru, I. Plăeșanu, St. Pană, M. Păunescu, I. Apostoliu, I. Ligi etc. Și nu avea să fie deloc o misiune ușoară pentru eleva de la Pedagogic: s-au jucat 248 de reprezentații, în patru stagiuni. În toamna lui 1983, Viorica Vatamanu a fost iarăși cooptată, de data aceasta în "O soare la mahala" . A urmat "Frumosul cotidian" și "Bacalaureații" (1985), de data aceasta fiind angajată și totodată cu statut de "bacalaureantă", ne spune Constantin Adam, întrucât absolvise liceul.
În acest timp completează distribuția spectacolului "Făt Frumos și balaurul", interpretând rolul Ilenuța, cu care va face mai multe turnee bucurându-se de ropote de aplauze alături de partenerul Făt Frumos, interpretat de C. Adam.
La spectacolul cu numărul 500, Silvestri Ailenei scria: "Ilenuța, fata de care e îndrăgostit, nu e de găsit. Aceasta - Viorica Vatamanu, și ea bine aleasă, într-o costumație de tânără româncuță - este ținută prizonieră în hruba cea adâncă a Mumei Pădurii...".
”Drumul spre Facultatea de teatru i se deschide tot mai mult. În ultima stagiune botoșăneană joacă în "Romeo și Julieta la Mizil" (15 sept 1986) și "Slugă la doi stăpâni" (22 ian 1987), având colegi pe Adriana Galben, Petrișor Stan, Roxana Ionescu, Doru Bandol, Const. Ghiniță, Dan Puric, Silvia Brădescu, Florita Rusu. Din toamna lui 1987 devine studentă, o studenta exemplar”,
Constantin Adam, fost regizor tehnic la Teatrul Eminescu
Imediat după absolvirea facultății – în 1991 – este angajată la Academia de Teatru și Film București, unde predă până astăzi, fără întrerupere.
Misiunea scenică a fost pentru Viorica Vatamanu o zbatere continuă. Chiar dacă este foarte talentată, nu a căutat niciodată notorietatea, nu a fost niciodată tratată ca o vedetă, nici nu a forțat ușile televiziunilor în căutarea efemerelor străluciri. Pentru că a știut dintru început că rostul ei este în Adevăr.
"Când am terminat facultatea simțeam că sunt atrasă și mai mult către partea spirituală a vieții, legătură noastră și mai puternică cu Dumnezeu. Ce mă fac?, îmi tot spuneam. Pentru ce am făcut școala asta? Am mers la un călugăr și i-am spus: am terminat Actoria. Pe timpul ăla, eram foarte puțini oameni din județul Botoșani care reușiseră la Actorie. Era Cotescu, erau frații Tapalagă și Mălaimare. Ce facem e cu voia lui Dumnezeu, mi-a spus călugărul. Totul e că ceea ce faceți să fie în Adevăr făcut. Să nu smintești pe alții cu ceea ce faci. Nu știam multe, dar m-am rugat. Doamne, nu mă lasă să urc pe scenă și să fac prostii", povestește actriță în interviul televizat.
Minunile și bucuriile Vioricăi Vatamanu își trag seva din pământul Botoșanilor, din oamenii cei mai frumoși ai vieții ei: propriii părinți, față de care manifestă o înduioșătoare recunoștință și dragoste.
"Mama mea a fost un om extraordinar de bun. Când s-a prăpădit au venit sate întregi. Ea niciodată nu vorbea pe nimeni de rău. Erau țărani cooperatori. Tatăl meu, orice întrebare i-aș fi pus, el îmi dădea un răspuns. De unde știi, măi tăticule, măi? Dintr-o broșură, răspundea. El știa totul dintr-o broșură... Eu am mai multe facultăți. Cum, măi tăticule, că ai numai 8 clase. După ce am citit a doua oară Biblia mi-am dat o licență, a spus. După ce a făcut o casă, într-o comunitate de țigani, a venit acasă și a zis: am mai făcut o facultate. Acum face școala vieții, așa spune, nu mi-am dat încă licență, dar am numai de 10".
Tatăl rămâne figura emblematică, chipul de țăran rapsod, creștinul care știe nu doar toate ale vieții, dar și ale sufletului.
Atât de intransigent, însă, încât nu i-a dat voie fiicei sale să cânte dacă nu era perfectă. Mărturisirea a făcut-o duminică, la emisiunea-concurs a Iulianei Tudor:
”Tatăl meu era rapsod popular și nu mă lăsa să cânt, îmi spunea mereu că vocea mea nu e bună. Mi-a creat acest complex. Mai târziu, mama mi-a spus: fiecare om trebuie să facă ce îi place. Așa m-am hotărât să vin”.
”Sub poale de pădure”, cântecul interpretat de Viorica Vatamanu, a surprins până la a intriga. Neobișnuit, nemaiîntâlnit, nemaiauzit. Și chiar așa era. Cântecul vine din Lunca Botoșanilor și nu a mai fost niciodată cântat, după cum a mărturisit Viorica Vatamanu.
”Cântecul a fost învățat de mine acum 50 de ani, de la tatăl meu, nu s-a cântat niciodată până acum”,
Viorica Vatamanu
(Viorica Vatamanu la emisiunea ”Vedeta populară”)
Juriul a apreciat calitatea extraordinară a melodiei și a momentului creat (”Muzica doamnei Vatamanu a fost o muzică poetică. Doamna poate crea emoție” – Grigore Leșe), capacitatea de a transmite această emoție (”Dvs. simțiți cântecul și îl transmiteți exact așa cum trebuie” – Elise Stan), armonia dintre costum și interpretare (”Este o simbioză totală între costum și piesa pe care ați interpretat-o. Glasul dvs. este acolo unde trebuie să fie, în sufletul unei românce adevărate care nu a uitat unde s-a născut, deși trăiește de atâta timp în Bucureștiul acesta mare” – Niculina Stoican).
Apariția, în proba a doua a concursului, alături de una dintre cele mai îndrăgite artiste din Botoșani, a fost un nou moment care a adunat ropote de aplauze. Nu au lipsit nici de data aceasta emoțiile și surprizele. Pentru că Brândușa Covalciuc Ciobanu este nimeni alta decât fosta colegă de liceu și prietenă a Vioricăi Vatamanu.
”Unul dintre cele mai emoționante momente din cariera mea. Cu Viorica Vatamanu am o prietenie de 42 de ani. Am fost colege de liceu, am fost la internat împreună. Viorica știa că eu colaboram cu Orchestra Rapsozii Botoșanilor și și-a dorit să merg cu ea la Școala Populară de Arte. Ne-am dus amândouă, dar pe holul scolii am întâlnit o familie de actori, care au spus că Viorica e expresivă și au înscris-o la actorie. Cred că ea își îndeplinește astăzi destinul. Tatăl ei a fost un vestit rapsod în Lunca, la fel și fratele ei”,
Brândușa Covalciuc Ciobanu, artistă de muzică populară
(Brândușa Covalciuc Ciobanu și Viorica Vatamanu, la emisiunea ”Vedeta Populară”)
Aprecierile juriului au fost din nou la superlativ, Viorica Vatamanu fiind apreciată pentru respectul față de străbuni (”Mi-a plăcut tare mult felul în care purtați costumul și că vă întoarceți au atâta demnitate și respect la origini” - Niculina Stoican), pentru trecerea de la doină la cântecul de joc (”Ați demonstrat că puteți foarte bine interpreta și în stilul arhaic tradițional, dar și cântec de joc de o vivacitate extraordinară” – Elise Stan), chiar dacă emoțiile au fost vizibile (”Vă văd lăcrimioarele că licăresc, momentul a fost unul foarte frumos, încărcat de emoție” – Cornelia Rednic).
După cum era de așteptat, Viorica Vatamanu a câștigat ediția, alături de tânăra Iazmina Cojocaru (18 ani), ambele concurente fiind promovate în semifinala competiției.
La scurt timp după difuzarea emisiunii, Viorica Vatamanu avea să se întoarcă tot către oamenii dragi de acasă.
”Poate cineva din satul meu natal, Lunca, județul Botoșani, dorește să revadă. Am reprezentat cu drag străbunismul și m-am gândit doar la cei care nu mai sunt printre noi pe pământ și care mi-au făcut onoarea să mă nască, să mă crească și să îmi dea viața lor. Să fie toți la un loc cu îngerii și să ne pregătească viața veșnică”,
Viorica Vatamanu, actriță, profesor universitar
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ACUM: Botoșăneni testați gratuit la Spitalul Județean într-o zi specială
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Portarul Alin Ciobanu, integralist în duelul România U17 – Grecia U17
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Primăriile din Botoșani verificate dacă respectă legea cu spațiile verzi
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Tichete de 500 de lei pentru elevi și preșcolari: DATA la care vor primi banii
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024