În aceste momente, la Biserica Uspenia din Centrul Istoric al municipiului Botoșani zeci de botoșăneni s-au adunat în lăcașul de cult pentru a lua parte la slujba de Bobotează și sfințire a Aghiasmei celei Mari.
În curtea Bisericii au fost amplasate câteva mese pe care au fost puse găleți cu apă și crenguțe de busuioc. De asemenea, alături s-au pus și două butoaie de acolo de unde botoșănenii credincioși vor lua acasă apă sfințită. Din cauza temperaturilor scăzute, apa începe să înghețe în recipiente.
Publicația ortodox.ro notează că pe 6 ianuarie prăznuim Botezul Domnului, cunoscut în popor sub denumirea de Bobotează. Botezul Mântuitorului iî Iordan, poarta și denumirea de "Epifanie" sau "Teofanie", termeni care provin din limba greacă și înseamna "aratare", "descoperire". De ce arătare sau descoperire? Pentru că în momentul în care Hristos a fost botezat, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel și a stat peste El, iar Tatăl a mărturisit: "Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit!" (Matei 3, 17). În acest sens, Sfântul Ioan Gura de Aur spune: "Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat". Sărbătoarea Bobotezei este amintită din secolul al II lea, la Sfântul Clement Alexandrinul.În primele secole, Boboteaza era sărbătorită împreună cu Nașterea Domnului, pe 6 ianuarie. Începând cu secolul al IV lea, cele două sărbîtori au fost despărțite: 25 decembrie fiind data stabilită pentru prăznuirea Nașterii Domnului și 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.
(Ș.V.)
CITEȘTE: Bobotează-n ger cu un senator, oameni evlavioși și multă agheasmă – GALERIE FOTO & VIDEO
De la albastru… Iftime și liberalii au avut parte de un intrus la vot: Sunt de un penibil exagerat
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024