Toți participanții la protestul medicilor de familie au fost invitați la discuții cu prefectul Sorin Cornilă.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a primit în sala Nicolae Iorga, generoasă ca spațiu și unde toți medicii și asistenții din medicina de familie au putut lua loc, feriți de frig.
Prefectul Sorin Cornilă s-a pus la curent cu revendicările lor și le-a promis că le va transmite mai departe la Ministerul Sănătății și secretariatul general al Guvernului.
„Sigur că am aflat de nemulțumirile dv. și de demersurile pe care le-ați început cu privire la modificările din partea Ministerului Sănătății din câte am înțeles și am parcurs și documentul oficial transmis de dv. ca să-mi fac o idee și să înțeleg mai bine”,
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani
Ulterior au fost solicitați să ia cuvântul.
„Este o problemă care, într-adevăr nu își are originea aici dar noi suntem printre județele cu mare deficit de medici. Sunteți reprezentantul Guvernului în teritoriu și chiar cred că dv. ați putea fi o cheie importantă în rezolvarea problemelor sistemului medical botoșănean. Dar dacă fiecare prefect ar fi ca dv. cred că ar fi posibil ca să găsim înțelegere la cei care lovesc sănătatea la acest moment”,
Liviu Cîmpanu, președinte Patronatul Medicilor de Familie
Sunt o serie de cheltuieli suplimentare în sistem iar cei care conduc domeniul medical să și le asume, a fost de părere Liviu Cîmpanu.
A exemplificat problemele întâmpinate de medicii de familie.
„S-a creat o discrepanță foarte mare între alocarea bugetară din 2023 când medicina de familie a avut 4,8 miliarde, fond care nu a fost suficient și a fost suplimentat de două ori din fondul de rezervă al primului ministru. Guvernul ar trebui să aibă în vedere în primul rând, confortul medicului și al pacientului său. Dacă medicul își desfășoară activitatea în stres, în condiții neconforme...”
Liviu Cîmpanu, președinte Patronatul Medicilor de Familie
Cei care plătesc asigurări de sănătate nu merită asemenea tratament din partea guvernului, a mai spus doctorul Liviu Cîmpanu.
Un punct de vedere a fost transmis și de Paul Șerban care a arătat că și medicii de familie se supun unor cheltuieli de funcționare pentru a oferi servicii medicale de calitate pacienților.
„Realizez niște venituri din care acopăr niște cheltuieli, de funcționalitate a cabinetului, pe parte a salariilor, de viramente la bugetul de stat, de întreținere, de consumabile și tot ce ține pentru ca eu să desfășor activitate și să ofer pacientului condițiile corespunzătoare în ceea vine de la mine. În momentul în care tu crești veniturile, cheltuielile, toate utilitățile, prețurile se majorează, salariul minim pe economie crește din 6 în 6 luni. Normal că toate acestea nu vin, se duc din bugetul cabinetului”,
Paul Șerban, președintele Asociației Medicilor de Familie
La final, prefectul Sorin Cornilp i-a asigurat pe cei prezenți: „Vă susțin și, cum am spus, medicina de familie este pilonul de bază am sistemului sanitar românesc”.
Vrei o carieră militară? Locurile disponibile în colegiile naționale
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
ACUM: Botoșani în marea familie Schengen, ce înseamnă asta pentru botoșăneni – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Botoșănean reținut de polițiști după un furt din curtea unei femei
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Magazin din Botoșani ÎNCHIS de polițiști, patronul amendat cu 15.000 de lei
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
„Poeți în dialog” la Colegiul Laurian, eveniment organizat în cadrul Zilelor Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile