În această biserică a slujit și Părintele Cleopa, în vremea în care era încorporat în armată la Botoșani, într-un regiment de transmisiuni.
Zeci de credincioși se află în aceste momente la Biserica "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" din municipiul reședință de județ.
Sărbătoarea de hram a bisericii a început de marți seara, când s-a oficiat Vecernia cu Litie, și a continuat în această dimineață, la ora 8.00, cu Utrenia și Sfânta Liturghie.
Credincioșii au umplut lăcașul de cult, iar unii dintre ei stau deja în curte. Vremea este de altfel foarte plăcută pentru un final de octombrie.
Botoșăneni de toate vârstele continuă să vină pentru a participa la Sfânta Liturghie.
Biserica "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" din municipiul Botoșani este construită din piatră și cărămidă pe o fundație de granit. Turnul clopotniței este înălțat la intrarea în pronaos și deasupra cafasului.
Între anii 1873-1874, s-au făcut consolidări care au constat în opturarea cu tencuială de epocă a fisurilor de la arce și bolți cauzate fie de cutremur, fie datorită așezării în timp a fundației. Tot atunci au fost pictate și icoanele de pe catapeteasmă de către pictorul N. Străjescu. Aceste lucrări au fost finanțate de către doamna Ecaterina Mișoglu a cărei piatră funerară se afla în curtea bisericii, dimpreună cu cea a ctitorilor Ioan și Maria Mavromati. Biserica nu a avut pictură murală.
Biserica devine capelă militară a Garnizoanei Botoșani pe la anul 1906 când este menționat ca preot paroh Haralambie Gheorghe Murarașu. Rămâne cu acest titlu de biserică militară până după anul 1945.
De administrarea ei, în această perioadă, s-a ocupat Garnizoana Botoșani, care a și inițiat o mică reparație în anul 1937.
Printre militarii care au participat la oficierea slujbelor religioase din această biserică aflată în administrarea garnizoanei, s-a aflat și vrednicul de pomenire Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ilie Cleopa, originar de pe meleagurile Botoșanilor. În 1935, Părintele Ilie Cleopa, care în acel an se afla la Schitul Sihăstria, a venit la Botoșani, unde a fost încorporat într-un regiment de transmisiuni.
După anul 1945, biserica a fost închisă pentru câteva decenii. Autoritățile vechiului regim intenționau să o demoleze. Conducerea Sfintei Mitropolii Iași a încredințat evidența scriptică a patrimoniului ei următoarelor parohii: Cuvioasa Parascheva, Sfântul Gheorghe și Vovidenia din Botoșani. Aceasta din urmă, prin strădania preotului Theodor Dăscălescu, începând cu anul 1975, a activat-o din punct de vedere liturgic. Numai că Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie se oficia doar în perioada lunilor mai-octombrie întrucât, în timpul rece, biserica nu putea fi încălzită.
Începând cu 1 noiembrie 1993 redevine sediul Parohiei ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Titlul de paroh a fost încredințat preotului Volentiru Dumitru care a inițiat și lucrările de consolidare și reparații capitale al sfântului locaș. Aceste lucrări s-au desfășurat în perioada anilor 1996 – 2003. Icoanele de pe catapeteasmă împreună cu cele așezate pe cele două laturi ale naosului și pronaosului bisericii au fost restaurate de pictorul restaurator dl. prof. Liviu Marfievici.
Alegeri Prezidențiale 2024 – Diaspora română se mobilizează
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024