Concluzia este că România nu va scăpa de pesta porcină africană, sau cel puțin nu va scăpa prea curând. Botoșaniul se confruntă cu mai multe focare de pestă porcină.
Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL) crede că una dintre explicațiile reizbucnirii pestei porcine africane în România poate fi pusă pe seama unei greșeli pe care ANSVSA-ul a comis-o anul trecut, și anume aceea de a îngropa porcii la jumătate de metru adâncime, în loc să-i incinereze.
Dorin Cojocaru, președintele APRIL, se declară stupefiat de unele decizii pe care Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) le-a luat din momentul în care a izbucnit pesta porcină la noi în țară.
“Anul trecut, în loc să-i incinereze, ANSVSA i-a îngropat la jumătate de metru adâncime, în Ialomiţa – Brăila. Când a-nceput să mustească pânza freatică, de la ploile torenţiale, a infestat tot. Prost management de combatere a epidemiei“, a declarat Dorin Cojocaru pentru România Libera.
Acesta crede că o altă problemă a fost aceea de raportare a tuturor focarelor de pestă apărute anul trecut, oamenii încercând să mușamalizeze cu medicii veterinari apariția cazurilor de pestă în unele zone din țară.
Președintele APRIL mai susține, potrivit sursei citate, că oamenii au ținut la secret și contaminarea unei părți din recolta de porumb de anul trecut pentru a nu fi nevoiți să dea foc culturilor.
“Cred că şi porumbul a fost contaminat. Au intrat cu combinele, pe lan, în octombrie, au prins nişte porci…Au contaminat buncărele de la combine și silozurile. O chestiune pe care n-a spus-o nimeni. S-a ţinut tacit. Când găseşti cadavre de mistreţ în lanul de porumb, de frică să nu-ţi dea foc la cultură pe un kilometru, nu raportezi. Decât să declari pestă mergi pe burtă”, spune Dorin Cojocaru.
Una peste alta, Dorin Cojocaru, președinte APRIL și medic veterinar, consideră că România nu va scăpa de pesta porcină africană, sau cel puțin nu va scăpa prea curând.
Faptul că în România nu mai există carne de porc la discreție se poate observa cu ochiul liber și în magazinele de cartier, potrivit lui Dorin Cojocaru.
Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în acest moment în 316 localități din 25 de județe, inclusiv Botoșani, cu un număr de 1.108 de focare (dintre care 11 focare în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații de tip A), numai în ultimele două săptămâni apărând peste 150 de noi focare, potrivit unui comunicat de presă al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) transmis marți, 3 septembrie. În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 449.452 de porci afectați de boală și există 2.046 de cazuri la mistreți, arată Agrointel.ro.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
O fetiță are nevoie de ajutor: Fiecare secundă contează, iar timpul nu este de partea noastră
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Declarația zilei 16 ianuarie 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Și s-a făcut liniște! Gala care a umplut o sală de public select după o îndelungată pauză – VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 16, 2025
Gabriela Erdic
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile