În cursul zilei de luni, 28 noiembrie 2016, la Botoșani a ajuns ministrul finanțelor publice, Anca Dragu, însoțită de vicepreședintele ANAF, Doru Dudaș și președintele Agenției Naționale a Achizițiilor Publice (ANAP), Bogdan Pușcaș.
La finalul evenimentului, au luat cuvântul oameni de afaceri din sală sau reprezentanți ai unor companii de la Botoșani.
Printre aceștia și o botoșăneancă ce a vorbit în numele unei companii de procesare a cărnii. a povestit cum, periodic firma pe care o reprezintă este ținta unor controale atât din partea inspectorilor fiscali cât și a celor de la antifraudă. Ambele compartimente aplică sancțiuni pentru orice și se ajunge astfel în situația în care compania se află în imposibilitatea de a-și plăti furnizorii și salariații.
”Una din companii are controlul fiscal făcut pentru o anumită perioadă, are rambursări de TVA, și după aceste rambursări și un control fiscal, am avut un control de la Antifraudă terminat cu un proces verbal, cu sume estimate destul de mari. Aș vrea să întreb care mai este poziția noastră ca agent economic, atâta timp cât partea fiscală și partea de control fiscal ne acordă încredere, după toate aceste lucruri vine Antifrauda cu blocări de conturi, cu măsuri asiguratorii. Ne aflăm în imposibilitatea să ne achităm furnizorii, angajații. Noi ca agenți economici pe cine să mai credem pentru că suntem dezorientați",
Reprezentantul grupului de firme din Botoșani
Răspunsul i-a fost oferit de Doru Dudaș de la ANAF care a relatat că într-adevăr ar trebui să existe o sincronizare între cele două compartimente, pe partea de control.
”Aveți perfectă dreptate, avem o problemă aici în a asigura o sincronizare și o vedere comună între cele două tipuri de control pe care ANAF le desfășoară, controlul antifraudă și controlul fiscal, în speță controlul fiscal pe rambursările de TVA. Nu știm exact care este situația dvs., dar ne putem documenta. Pe legislația actuală, colegii noștri de la Antifraudă care desfășoară activitatea strict pe bază de analize de risc și informații provenite de la orice structuri ale statului este posibil să aibă informații altele decât ceea ce rezulta din documentele pe care cei de la control le-au verificat, și să fie niște informații suplimentare care să vizeze realitatea unor operațiuni economice. Dacă măsurile asiguratorii au fost instituite există posibilitatea atacării lor în instanță”,
Doru Dudaș, vicepreședinte ANAF
În replică, șefului de la ANAF i s-a transmis că, și în condițiile în care compania a avut o sentință favorabilă pentru ridicarea măsurilor asiguratorii, inspectorii fiscali au tot revenit pentru efectuarea de noi controale și pentru a impiedica desfășurarea unei activități normale.
”Am făcut lucrul acesta și am reușit să ridicăm aceste măsuri asiguratorii, am avut un alt control pe aceeași perioadă, ni s-au pus alte sume ca să nu putem să ridicăm măsurile asiguratorii. Este o luptă pe care o ducem de trei ani, sunt oameni pe care îi avem angajați și se vede clar că ceea ce se dorește este doar distrugerea mediului de afaceri, eu așa îl consider și așa văd, pentru că este ceva repetitiv. Am peste 90 de controale, suntem din 2003 pe piață, la ultimul control am fost întrebați de ce am făcut aceste firme, oare am făcut o firmă din 2003 ca în 2016 să țepuiesc statul? Abuzurile la care suntem supuși în timpul controalelor, modul cum suntem tratați din start ca niște infractori, noi muncim de dimineață până seara, nu avem sărbători”.
Ba mai mult decât atât, întrebată dacă firma a fost supusă și unor verificări ale altor organe de cercetare, femeia a spus că s-a deschis un dosar penal care s-a finalizat cu neînceperea urmăririi penale.
Însă, chiar și așa, controalele continuă din ce în ce mai abuzive.
„Suntem acuzați că furnizorii furnizorilor furnizorilor noștri, chiar așa este speța, au avut niște operațiuni ireale, nu pot răspunde eu ca agent pentru al patrulea furnizor al furnizorului meu. Ni se impută că la câțiva ani după ce au fost făcute controalele firmele respective nu mai funcționează la sediul lor, eu nu pot să fac poliție economică, eu trebuie să îmi fac activitatea mea de agent economic, nu ține de noi. Când solicităm să ni se ridice pe drept măsurile asiguratorii suntem supuși altori controale și tot continuă așa”
A încheiat reprezentanta companiei
În sală se aflau și prefectul Dan Nechifor care vine de la Administrația Finanțelor Publice de la Iași și care a profesat în acest domeniu dar și Doru Alupoaie, directorul AJFP de la Botoșani. Nici unul nu a comentat declarațiile făcute de reprezentanta grupului de firme.
Un cunoscut restaurant se închide după 10 ani, va fi înlocuit cu un nou proiect
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Medici de top la Suceava, botoșăneni salvați în spitalul vecin de o echipă multidisciplinară
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Județul Botoșani intră astăzi sub incidența unui COD GALBEN
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Recidivă la Botoșani: Șumudică le-a arătat semne obscene fanilor botoșăneni – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Pompierii botoșăneni au fost chemați în misiune în zorii zilei
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024