Inspectorul școlar general a transmis un mesaj cu privire la ceea ce se întâmplă în societate și în școală după pandemie.
Ada Macovei spune că în nenumărate rânduri a subliniat ”pierderile irecuperabile de timp, optimism, altruism, bunătate, iubire, pierderile unor oameni dragi sau simple cunoștințe și faptul că suferințele din ultimii doi ani ne-au marcat, pe fiecare dintre noi și ne-au schimbat iremediabil”.
S-a referit în special la fenomenul de tip bullying, hărțuire, violență și măsurile concrete pe care factorii responsabili le-au luat în încercarea de a ține sub control situația.
Șefa Educației a adus în atenție un nou fenomen “moneda rusească”, despre care Botoșăneanul.ro a scris astăzi.
”Copiii își produc unii altora traumatisme la nivelul mâinilor, lovindu-se până la sânge, cu o monedă. Rog părinții să aibă grijă de copii, rog cadrele didactice să utilizeze metoda folosită în protocoalele de prim-ajutor “PAS - privește, ascultă, simte” la fiecare interacțiune cu elevii. Starea de bine în școală și acasă, mediile propice dezvoltării personale, educația cu dragoste pentru meserie și elevi sunt premisele succesului școlar și profesional”, a spus Ada Macovei.
Însă inspectorul școlar general Ada Macovei atrage atenția asupra unui alt fenomen, cel puțin la fel de periculos: comentariile din spațiul public.
”Cu groază, am citit sute de comentarii la faptele de violență prezentate de presă, majoritatea fiind rodul urii și nicidecum al iubirii față de semeni. Victimele oricăror fapte de violență sunt găsite vinovate, fie că sunt alintate și nu suportă în tăcere ceea ce li se întâmplă, fie că sunt lipsite de educație, fie că au provocat agresorii, că știrbesc prestigiul școlii, că pur și simplu creează probleme, pe care alții trebuie să le rezolve. Este inacceptabil! Adulții dau vina pe copii! Incalificabil!
“Școli sigure” înseamnă medii de dezvoltare, cu educație realizată în siguranță, cu parteneriate reale între profesori și părinți, alături de serviciile suport - psihologi, poliție școlară, jandarmi, personal medical, personal auxiliar și nedidactic.
Copiii sunt beneficiarii educației pe care le-o furnizăm noi, rodul muncii noastre, a implicării și atenției noastre. Un copil neglijat va căuta soluții să capteze atenția. Un copil care nu se simte iubit și apreciat va încerca să compenseze cumva lipsa iubirii. Un copil care nu știe cât este de important, de valoros își va pierde entuziasmul și puterea. Nu toți copiii sunt puternici, nu toți găsesc resurse să lupte cu adulții, cu viața, cu umilința, cu nedreptatea”,
Ada Macovei, inspector școlar general în cadrul ISJ Botoșani
Șefa Educației spune că fenomenul este unul care lovește direct în copii.
”Am pierdut deja doi copii, care și-au luat viața… alte mii de copii găsesc bucuria în jocuri, în gadgeturi, în online, cu prieteni virtuali, pentru că cei reali nu există. Adulții trebuie să facă eforturi să se schimbe în bine, să fie iubire, lumină și speranță pentru copii! Trebuie să fim prietenii copiilor, nu acuzatorii și abuzatorii lor. Luptele noastre nu sunt cu copiii.
Faptul că și unii dintre noi au fost persecutați la școală nu înseamnă normalitate pentru aceste generații. Nu am ajuns oameni mari pentru că ne băteau la școală, ci pentru că am fost susținuți de familie, am învățat mult și bine, am fost serioși și responsabili, am învățat să ne ferim de pericole și să negociem, să mediem conflictele, să ne asumăm răspunderea și consecințele faptelor noastre, să ieșim la timp din situații care se pot agrava și ne pot afecta mai grav. Trebuie să avem grijă de copii, să fim buni și umani!”,
Ada Macovei, inspector școlar general în cadrul ISJ Botoșani
Reacțiile din spațiul public nu reprezintă decât o oglindă a celor care le lansează, fără o minimă responsabilitate.
”Ura revărsată pe FB nu e refulare, ci arată nivelul nostru de educație. Și noi suntem tot produsul școlii românești din alte vremuri, “când școala era școală”, vremuri pe care le slăvim gratuit. Cinste, recunoștință veșnică și tot respectul, profesorilor care ne-au educat cu dragoste și de la care am învățat cel mai de preț lucru: să fim oameni buni! Cinste, recunoștință veșnică și tot respectul, profesorilor care îi învață și acum pe copii să fie oameni buni! Împreună, putem schimba societatea românească!”,
Ada Macovei, inspector școlar general în cadrul ISJ Botoșani
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024