Primul termen din acest an în procesul în care este judecat pentru fapte de corupție Florin Țurcanu s-a consumat la Tribunalul Botoșani într-un ritm extrem de lent.
Programat pentru ora 10:00 a zilei de 9 ianuarie 2018, procesul în care sunt judecaţi fostul președinte al Consiliului Județean și socrul său, Aristomel Anușcă, a început deja abia după o oră și jumătate, din cauza numeroaselor dosare programate pentru această dată.
Într-un final, s-a luat decizia, pentru prima dată de la demarareaa judecăţii, ca această înfățișare să aibă loc în altă sală decât cea obișnuită și astfel în jurul orelor 11:30 s-a început audiererea primului martor dintre cei cinci chemați azi.
Antonela Pătrașcu, directorul Direcției de Investiții și Achiziții Publice de la CJ, a fost astfel deschizătoare de… audieri. Șefa de la Județ a mai fost audiată o dată de fostul judecător, pensionat între timp, în februarie anul trecut.
A doua oară întrebările au fost relativ aceleași și au vizat mai ales legăturile dintre Florin Țurcanu și omul de afaceri Marcel Bârsan, dar și trei contracte de achiziții publice derulate de CJ: Reabilitarea Complexului Monahal Coșula și modernizarea drumurilor Botoșani – Curtești – Cristești și Pădureni – Coșula – Buda.
Antonela Pătrașcu a declarat în fața instanței că la organizarea licitațiilor publice este urmată procedura standard prin constituirea de comisii de evaluare din care fac parte funcționari ai compartimentelor de specialitate.
Membrii comisiilor sunt așadar singurii care cunosc detalii despre oferte și firmele care le-au depus.
„Ulterior, din înscrisurile DNA am aflat că a depus oferte pentru a participa la licitație și firma Cornell’s Floor, însă îmi aduc aminte că nu a licitat singură. Procedural, când este vorba despre o lucrare pe fonduri europene se formează o comisie de licitație cu reprezentanți din compartimentele de specialitate din CJ”,
Antonela Pătrașcu, director CJ.
Ea a mai arătat că nu cunoaște alte detalii din aceste contracte de achiziții publice și că nu a luat parte la vreo ședință la care Florin Țurcanu să fi promis bani vreunui primar. Și nici dacă Florin Țurcanu a intervenit în vreuna dintre aceste licitații.
Întrebată dacă Florin Țurcanu, prin prisma funcției pe care a deținut-o putea să repartizeze bani primăriilor, Antonela Pătrașcu a răspuns că, ”banii sunt repartizați prin Finanțe pe baza unor formule matematice”.
Este greu de crezut că un director din Consiliul Județean nu cunoaște faptul că sumele alocate din cote defalcate din impozitul pe venit sau TVA sunt distribuite 80% prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice într-adevăr, și în proporție de 20% de Consiliul Județean.
Președintele CJ este cel care face propunerea de alocare financiară către primării, an de an fiind lansate acuze dure că această împărțeală are la bază criterii politice. Iar sumele sunt distribuite prin hotărâri de Consiliu Judeţean, de către consilierii judeţeni.
De asemenea, Consiliul Judeţean mai are la dispoziție și sume din fondul de rezervă al județului, iar un exemplu recent în acest sens l-am avut în noiembrie 2017, când s-au alocat bani pentru Primăria Manoleasa, care avea probleme cu sediul din cauza unui... divorţ.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O tânără a născut acasă un băiețel, cu câteva ore înainte a fost la Maternitatea Botoșani
Oana Sava
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Festivalul-Concurs „Mihail Sorbul” și-a desemnat câștigătorii
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024