Consilierii județeni au adoptat pentru colegii de partid din CA-ul de la ”Apă” niște criterii de performanță în baza cărora să poată primi o parte din profit fără să prevadă pe undeva că apa trebuie furnizată la o anumită presiune sau că trebuie asigurată continuitatea serviciului. Astfel, aceștia pot ajunge să beneficieze de o parte din câștig chiar și dacă într-o lună se dă apă doar trei săptămâni sau dacă apa nu are presiune să ajungă la etajul 4 al blocurilor.
Consiliul Judeţean, în calitatea sa de acţionar principal al SC Nova Apaserv SA, a aprobat la finele lunii octombrie indicatorii de performanţă pentru evaluarea activităţii operatorului şi a administratorilor acestuia.
Hotărârea votată de consilierii judeţeni are o parte distinctă dedicată conducătorilor unităţii, pentru care s-au adoptat aşa numiţii Indicatori Cheie de Performanţă (ICP). Aceştia sunt împărţiţi în două mare categorii: financiari şi nefinanciari. Sunt în total aproape 30 de indicatori, de la „cash-flow disponibil” şi „perioada de rambursare a datoriilor” şi până la „gradul de contorizare” şi… „stabilirea, revizuirea şi raportarea la timp a indicatorilor de performanţă ai întreprinderilor”. Foarte preocupaţi de încasări şi de starea societăţii, consilierii judeţeni care au dat undă verde proiectului au uitat însă de abonaţi, în condiţiile în care în privat tocmai pe „orientarea spre client” se axează întreaga activitate a firmei. Doar că aici vorbim de o unitate de stat.
Astfel, deşi poate pare greu de crezut, printre criterii nu se regăseşte nici măcar unul singur care să îl afecteze şi să îl interese direct pe consumator.
Mai exact, nu se pomeneşte nicăieri de asigurarea unei presiuni minime a apei sau de continuitatea serviciului. Aceasta înseamnă că administratorii de la SC Nova Apaserv SA îşi pot îndeplini toţi indicatorii de performanţă chiar şi dacă într-o lună botoşănenii nu au apă cinci zile sau dacă la etajele superioare apa nu are presiune ori dacă se sistează furnizarea fără ca abonaţii să fie informaţi din timp.
Culmea este că aceşti indicatori au fost propuşi pentru ca membrii consiliului de administraţie să poată primi şi o cotă variabilă din profit, iar după cum arată indicatorii în momentul de faţă pot ajunge în situaţia de a primi pe lângă actualele indemnizaţii şi un bonus chiar şi dacă SC Nova Apaserv SA nu furnizează apă timp de o săptămână. Şi asta pentru simplul fapt că nu s-a obosit nimeni să prevadă măcar un singur criteriu referitor la presiune sau permanenţa serviciului.
Chiar dacă la prima vedere poate părea o glumă, principalele criterii adoptate de CJ Botoşani au fost propuse tocmai de SC Nova Apaserv SA. Cu alte cuvinte, cel puţin teoretic, şefii de acolo au putut trece exact ce le-a convenit. Au fost transmise corpului de control şi guvernanţă corporativă al CJ Botoşani, care a mai adăugat câteva şi a alcătuit lista care a fost adoptată de aleşii de la judeţ.
„Nova Apaserv a făcut prima propunere, CJ prin serviciul de guvernanţă corporativă a venit cu un set mai amplu de indicatori care sunt pentru societăţi de profil astfel încât prin mandatarea comisiei formată din cei şapte membri să aibă o marjă în cadrul căreia să poată negocia cu cei şapte membri ai consiliului de administraţie. Operatorul a venit cu nişte indicatori pe care îi avea şi cu ceva timp în urmă, noi dăm posibilitatea comisiei să aibă o marjă mai largă în care cu plus sau minus să negocieze”,
Liviu Toma, vicepreşedinte CJ Botoşani.
Pe baza acestei liste se vor purta negocierile cu administratorii de la SC Nova Apaserv SA, iar la final se vor stabili indicatorii în funcţie de care vor primi sau nu cota variabilă din profit. Iar la acest capitol lucrurile devin de-a dreptul amuzante. Prin aceeaşi hotărâre s-a constituit şi o comisie de negociere formată din şapte persoane: trei consilieri judeţeni, trei angajaţi ai CJ şi directorul executiv al ADI Aqua Botoşani. Din toţi cei şapte, trei sunt social-democraţi (Gheorghe Vâzdoagă, Florentin Pietraru, Vasile Halasanu) şi unul e liberal (Gheorghe Sorescu). Aceasta în condiţiile în care membrii CA sunt în exclusivitate PSD-işti şi PNL-işti, adică vor negocia colegii de partid între ei.
Fostul preşedinte al CJ Botoşani susţine însă că, cel puţin în ceea ce-l priveşte, negocierea va fi una cât se poate de serioasă şi nu doar una formală.
„Autoritatea a desemnat o comisie din care fac şi eu parte, deci practic se vor negocia în Adunarea Generală a Acţionarilor indicatorii de performanţă. Se vor negocia! Sigur, legea prevede o facilitate să ia cotă variabilă dacă va fi performanţă. Dar, după cum se desfăşoară activitatea la «Apă», nu este performanţă, cel puţin din punctul meu de vedere”,
Gheorghe Sorescu, consilier judeţean.
Liberalul crede că noul director general al SC Nova Apaserv SA, care este şi membru în consiliul de administraţie, a ajuns deja uneori să fie depăşit de situaţie şi a dat ca exemplu recenta oprire generală a apei, când populaţia şi agenţii economici au fost anunţaţi după ce s-a sistat furnizarea.
Cam de aceeaşi părere este şi vicepreşedintele social-democrat care coordonează prin atribuţii şi activitatea operatorului de apă şi canalizare.
„Dacă discutăm despre cota variabilă, eu sunt de acord să se dea, dar indicatorii să fie uşor cuantificabili încât directorii, cu un efort suplimentar să reuşească îndeplinirea indicatorilor, dar nu într-un procent exagerat, să ajungă la 140-150% că nu este în regulă, adică mi se par indicatori prea uşor de îndeplinit să ajungi să faci 150%”,
Liviu Toma, vicepreşedinte CJ Botoşani.
Pe de altă parte, preşedintele consiliului de administraţie susţine că printre indicatorii propuşi de conducerea executivă a societăţii se regăsesc câţiva care nu prea au legătură cu activitatea curentă. Mai departe, el crede că aceştia trebuie corelaţi nu doar cu specificul unităţii, ci şi cu indicatorii de performanţă ai directorilor.
„Toate contractele de mandat ale actualilor directori vor fi aliniate cu criteriile de performanţă ale actualilor administratori. Există o întreagă discuţie în jurul acestei cote variabile, însă este impusă de lege. Nu este obligatoriu s-o luăm, dar indemnizaţia unui membru al CA se compune din partea fixă şi partea variabilă, în lege nu se spune «sau» parte variabilă, iar la partea variabilă este vorba de indicatorii de performanţă, pe care noi nici până la data aceasta nu îi avem stabiliţi”,
Dan Deleanu, preşedinte CA SC Nova Apaserv SA.
Acesta speră ca indicatorii să fie bazaţi „pe performanţă în adevăratul sens al cuvântului” şi a anunţat că, mai departe, va propune şi CA-ul nişte indicatori individualizaţi pe fiecare director în parte, astfel încât să se ştie foarte clar, de exemplu, în sarcina cui cade asigurarea presiunii.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024