Au tot existat numeroase voci care afirmau în cor că procesul de adopție al unui copil în România este unul laborios și care se întinde în unele cazuri chiar și până la doi ani de zile.
Neașteptat, la fel de adevărat este și faptul că există o serie de situații care se transformă în argumente în susținerea prevederilor legislative. Un exemplu în acest sens este al unei familii din alt județ care a reușit să adopte un copil din rețeaua de asistență maternală a Direcției pentru Protecția Copilului Botoșani.
Au parcurs toate etapele necesare până când să ia copilul acasă, au avut răbdare să fie supuși unor examene și să primească vizite la domiciliu și au trecut prin toată perioada de acomodare.
Când visul le-a devenit realitate, au decis că nu mai vor să aibă respectivul copil.
”Am avut cazuri în care părinții au trecut prin toată procedura de timp de un an și jumătate, iar după ce au luat copilului, după jumătate de an l-au adus înapoi. Deci, sunt și cazuri de acest gen. Că nu s-au obișnuit cu copilului, era o familie, el profesor universitar, ea medic, iar după jumătate de an au adus copilul că le-au dat peste cap toate tabieturile pe care le aveau înainte de a le veni copilul”,
Dan Șlincu, director executiv DGASPC Botoșani
Acesta este și motivul pentru care procedura de adopție este una de durată, tocmai pentru a evita astfel de situații care, de cele mai multe ori, le fac rău copiilor și mai puțin potențialilor părinți care vor să adopte.
”Oricum este o persoană post adopții în care noi monitorizăm cum se integrează copilul. Și până la urma urmei, din acest motiv probabil că durează acest demers, este o perioadă de potrivire în această procedură de adopții de șase luni de zile, se ia copilul în weekenduri, pe perioade scurte de timp pentru acomodare. Până la urma urmei copilul nu este un obiect”,
Dan Șlincu, director executiv DGASPC Botoșani
Cuplurile care s-au decis să înfieze copii sunt trecute într-o listă în Registrul Național al Adopțiilor până când se identifică un copil care corespunde profilului căutat.
Anul trecut au fost evaluate la Botoșani un număr de 13 familii, pentru care a fost emis atestatul de familie care poate adopta. A fost finalizată procedura de deschidere a adopției pentru 22 de cazuri, pentru 22 de copii unde instanța a emis sentință definitivă.
Pentru alți 13 copii, a fost revocată măsura de protecție, ceea ce înseamnă că au ajuns deja în sânul unei familii. Șase dintre ei au plecat în alte județe iar ceilalți au fost adoptați de familii din Botoșani.
37 de copii sunt adoptabili în acest moment la Botoșani.
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024