Preşedintele PNL Botoşani a primit spre folosinţă de la stat aproape 52 de hectare de teren fără nici o licitaţie. Totul s-a întîmplat în toamna anului 2007 şi a avut ca actori principali doi liberali : Florin Ţurcanu, care pe atunci era secretar coordonator al organizaţiei judeţene liberale şi Gheorghe Dănilă, director general al fostului Oficiu Judeţean de Consultanţă Agricolă (OJCA). Cel din urmă a fost recent recompensat şi a devenit director al nou înfiinţatei Camere Agricole Judeţene (CAJ).
Contract cu doi asociaţi secunzi
Contractul de asociere în participaţiunea a fost încheiat pe 20 noiembrie 2007, cînd PNL era la putere, între Casa Agronomului şi Florin Ţurcanu. Ceea ce miră de la început este că în preambulul actului ambele părţi sînt denumite „participant secund”. În final Ţurcanu semnează însă ca „asociat prim”, iar Casa Agronomului ca „asociat secund”. Apoi, contractul nu are număr de înregistrare. Scopul oficial al înţelegerii îl constituie înfiinţarea unor loturi demonstrative şi, ca atare, se constituie „Asociaţia Ţurcanu Suliţa” pe o durată de cinci ani. În cadrul acesteia actualul deputat contribuie, printre altele, cu mijloace mecanizate de lucru, seminţe, îngrăşăminte, ierbicide, insecticide, bani pentru înfiinţarea culturilor, iar participantul secund vine cu 51,77 hectare. Potrivit contractului, contabilitatea o ţine asociatul prim, iar beneficiile se înregistrează în evidenţa contabilă a „Fermierului Ţurcanu Suliţa”. 60% dintre beneficii revin asociatului prim, iar 40% celui secund, dar nu mai puţin de echivalentul în lei a 400 kilograme de grîu pt.fiecare hectar. În rezumat, preşedintele de acum al PNL controlează financiar şi agricol aproape 52 de hectare de teren care aparţine statului.
Peste 50 de hectare primite fără licitaţie
Pămîntul în cauză se afla în administrarea OJCA, în cadrul căruia funcţionează şi Casa Agronomului. Oficiul avea la dispoziţie în tot judeţul doar această suprafaţă la Albeşti şi o alta în zona Dorohoiului, iar prima dintre acestea a ajuns la Florin Ţurcanu. Interesant este că acest lucru s-a întîmplat fără să se organizeze vreo procedură de achiziţie publică. Aceasta pentru că, iniţial, OJCA s-a asociat cu o altă firmă, Priscom, care ar fi dat faliment. Firma în cauză a fost desemnată prin selecţie de oferte, numai că, potrivit directorului fostului OJCA Gheorghe Dănilă, a dat faliment. Cînd Casa Agronomului a rămas fără partener în contract nu s-a mai organizat nici o altă procedură de achiziţie publică.
Dănilă susţine că reprezentanţii Priscom au negociat direct cu Florin Ţurcanu, care ar fi preluat drepturile şi obligaţiile din vechiul contract şi a încheiat altul nou. Şeful OJCA susţine că nu trebuia organizază licitaţie.
„Eu am primit atribuţie de la ANCA (Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă, organism căreia OJCA şi Casa Agronomului se subordonează – n.r.) să păzim aceste terenuri şi în numele ANCA am făcut publicitate să putem beneficia şi noi de cultură. Eu n-am făcut decît să preiau contractul. N-a fost nici o grozăvie între Dănilă şi Ţurcanu. Intereul nostru şi al ANCA a fost să facem loturi demonstrative”, ne-a declarat
Gheorghe Dănilă. Acesta a supravizat contractul cu Ţurcanu şi spune că, faţă de alte contracte pe care Agenţia Domeniilor Statului (ADS) le încheie, Ţurcanu s-a angajat să plătească o redevenţă mai mare.
Ţurcanu vrea jumătate de miliard lei vechi pentru reziliere
Totul a ieşit la iveală abia la începutul acestui an. Prin act normativ OJCA a trecut din subordinea Ministerului Agriculturii în cea a Consiliului Judeţean şi s-a transformat în Camera Agricolă, iar terenurile pe care le avea au trebuit predate ADS. OJCA a predat terenul la ADS, însă nu liber de sarcini, ci cu tot cu contract. Ca atare, reprezentanţii ADS au solicitat rezilierea contractului în baza a două puncte din acesta în care se arată că încetează la
„predarea terenului la alte instituţii sau societăţi în situaţia în care se emit normative privind această proprietate” şi că, totodată, constituie forţă majoră
„preluarea imobilului de către stat sau transferul legal la altă instituţie sau societate constituie forţă majoră, caz în care contractul încetează în ziua emiterii actului normativ”. ADS a notificat fostul OJCA pe 21 ianuarie cu privire la încetarea contractului, iar patru zile mai tîrziu a trimis o adresă la OJCA şi spre ştiinţa ADS în care informează că nu are de gînd să renunţe la contract. El susţine că terenurile se eliberează doar după recoltarea producţiei, că acolo are lucernă cu ciclu agricol de 5-7 ani şi că a cheltuit bani cu scarificare, arat, discuit, ierbicidare, îngrăşămînt şi alte operaţiuni. Ca atare, pentru rezilierea contractului cere 52.240 de lei şi anunţă şi demararea executării silite dacă OJCA nu predă terenul la ADS cu tot cu contract şi nu îşi prezintă poziţia în 15 zile, „urmînd ca dvs. Să suportaţi şi cheltuielile de executare de aproximativ 10% din debit”. Ca şi contractul şi notificarea cuprinde unele chestiuni ciudate (vezi fotocopie).
Astfel, este datată 25 ianuarie
2005, iar ADS este redenumit „Agenţia Domeniului Public”.
“Am concesionat terenul legal pînă în 2013 şi am dreptul să-l folosesc pînă atunci indiferent ce se va întîmpla. Notificarea de la ADS nu are nici o valoare. Nu au cum să scoată la licitaţie terenul pînă cînd nu expirtă contractul. Mai am timp să plătesc concesiunea pînă la 31 martie. Nu ştiu ce vreţi de la mine şi cu ce am greşit”, a afirmat săptămîna trecută
Florin Ţurcanu, preşedintele PNL Botoşani. Aşadar, el menţionează că ar urma să se organizeze o licitaţie, lucru care în cazul său nu s-a întîmplat.
Nu se ştie ce s-a cultivat
ADS Botoşani a informat forurile superioare de la Bucureşti şi aşteaptă luarea unei decizii finale. Deocamdată nici măcar nu se ştie dacă acolo s-a însămînţat sau nu lucernă.
„Eu am obligaţia ca, atunci cînd se dă zăpada, să verific şi chiar să fac un proces verbel. N-am putut face acest lucru pentru că, dacă mergeam, nu vedeam nimic din cauza stratului de zăpadă”, a declarat
Ionel Oniciuc, reprezentant al ADS Botoşani.
Premiat cu o funcţie de director după contractul cu şeful PNL
Pentru serviciile aduse Dănilă nu a rămas recompensat. Pe la jumătatea anului trecut, după ieşirea PNL de la guvernare, el şi-a pierdut funcţia de director al OJCA. În ianuarie 2010, cînd OJCA s-a transofrmat în CAJ şi a trecut în subordinea CJ, consilierii judeţeni au trebuit să desemneze şi un director pînă la organizarea unui concurs. Florin Ţurcanu a afost cel care a anunţat că va face alianţă cu PSD pentru susţinerea lui Dănilă la şefia CAJ, lucru care s-a şi întîmplat, acesta devenind director al instituţiei. Una din primele victime a fost directorul adjunct Valentin Tănase, cel care a vorbit despre contractul încheiat cu Ţurcanu, a spus că acolo nu s-ar fi cultivat loturi demonstrative de lucernă şi care acum nu mai are funcţie de conducere.
Sergiu BĂLĂŞCĂU