Sunt noi-nouţe, au aer condiţionat, sisteme de încălzire în scaune, sunt silenţioase, nu fac zgomot, nu trezesc dimineaţa botoşănenii, iar singurul lucru care le mai lipseau erau camerele de luat vederi. Ca atare s-a hotărât montarea câtorva prin tramvaie. Cine a făcut-o şi cum s-a plătit este o adevărată poveste în care toată lumea e mulţumită şi nimeni nu-i incompatibil, mai ales când pe circuitul afacerii intervine o unitate de stat şi un actual viceprimar.
Firma condusă de Andrei, datornică la Eltrans
SC A&C-Xpert SRL la care asociat unic este Ana-Maria Andrei, soţia viceprimarului PSD şi la care director tehnic a fost până în urmă cu câteva luni chiar Cosmin Andrei are ca principal obiect de activitate
„telecomunicaţii prin reţele de cablu”. Firma distribuie internet şi are nevoie de stâlpi din oraş pe care să îşi întindă cablurile şi ca atare a perfectat un contract de chirie cu SC Eltrans SA. Potrivit reprezentanţilor societăţii de transport în comun a municipalităţii, factura lunară se ridică undeva în jurul a 1.000 de lei. Criza economică a afectat se pare şi afacerea familiei actualului viceprimar astfel încât s-au acumulat datorii către unitatea municipalităţii care conform şefilor acesteia s-au ridicat la un moment dat la circa 10.000 de lei.
„La toţi se adună, firmele au încasări la 30, la 60, la 90 de zile, s-au adunat datorii şi am zis ce e mai uşor, decât să mă duc în instanţă să mă judec pentru 6.000 – 7.000 de lei, hai să facem o eşalonare că ştiu că iau sigur banii, dar eşalonarea am făcut-o înainte să fie el viceprimar”, a explicat
Victor Ivănescu, director general SC Eltrans SA. El a adăugat că eşalonări la plată s-au mai făcut şi cu alte firme care întâmpinau dificultăţi în plata chiriei.
Camere video pe compensări
S-a găsit şi o metodă originală pentru o parte din chiria pe care SC A&C-Xpert SRL o avea de plătit unităţii Consiliului Local. Cosmin Andrei este unic asociat la un alt agent economic, SC Expert Media SRL, care are ca principal obiect de activitate
„servicii privind sistemele de securizare”.Astfel s-a ajuns ca pe două tramvaie importate din Germania şi care au o vechime de aproximativ 30 de ani, să se monteze camere de supraveghere. Vagoanele 342 şi 1201 sunt cele care dispun de astfel de sisteme video. Una dintre camere este montată în cabina vatmanului, în stânga acestuia, iar cea de a doua în faţa vagonului, având o imagine de ansamblu a interiorului tramvaiului. La ce au folosit dispunerea lor în tramvaie? Taxatorii n-ar mai face pace cu blatiştii.
„Ca orice om, când ştie că s-ar putea să-l vadă pe cameră cineva, cândva, numai… şi chiar s-a văzut în vânzarea biletelor”, ne-a spus
Victor Ivănescu. Potrivit acestuia, cheltuiala totală pentru montarea unui astfel de sistem într-un tramvai s-a ridicat la 1.800 de lei, adică aproape dublu faţă de factura lunară pe care A&C-Xpert o are de plătit pentru chiria stâlpilor, iar tramvaiele au fost dotate cu camere în luna noiembrie a anului trecut.
"A zis să mai pun nişte camere"
A&C-Xpert mai avea de plătit săptămâna trecută, conform graficului de eşalonare încheiat cu Eltrans, în jurul a 4.000 de lei. S-ar fi încercat continuarea compensării datoriilor prin montarea de camere video, numai că şefii unităţii municipalităţii ar fi refuzat.
„A venit, dar nu acum, în urmă cu vreo două luni de zile, înainte de alegeri am impresia, a zis să mai pun nişte camere şi i-am spus «acum nu pun că le-am pus alea de test să văd cum merge şi nici n-am bani». I-am spus, «bun aşa e foarte bine să fac barter, că toată lumea vine să facă barter, să facă ceva, dar am nevoie de lichidităţi, stăm foarte prost la capitolul lichidităţi», ne-a declarat
Victor Ivănescu. Potrivit acestuia înţelegerea de montare a unor camere video în contul datoriilor a fost una verbală, fără să se parafeze vreun act în această privinţă.
"Am făcut două lucrări până când ei au hotărât să nu mai monteze"
Viceprimarul social-democrat susţine că, de fapt, el ar ajuta Eltrans şi că montarea respectivelor camere video pe tramvaie s-a compensat deoarece societatea Consiliului Local nu ar fi avut disponibilităţi băneşti.
„Eu nu am nici un contract în derulare cu Eltrans. Am avut un contract cu Eltrans pe firma de supraveghere video până în momentul în care am intrat în politică şi este un contract în derulare pe firma de internet, unde am fost angajat, prin care plătesc chirie stâlpi. Eu plătesc, nu încasez!”, a afirmat
viceprimarul Cosmin Andrei. În schimb, acesta recunoaşte existenţa unor datorii a A&C-Xpert către Eltrans, dar promite că vor fi achitate.
„A fost o eşalonare a datoriilor, am făcut două lucrări până când ei au hotărât să nu mai monteze sisteme de supraveghere, deci nu există un contract care presupune ca eu să instalez. Au fost două lucrări, vrei să mai faci lucrări mai faci, nu mai vrei, nu mai faci şi ei neavând bani mi-au compensat”, a mai spus
social-democratul Cosmin Andrei.
Omul de afaceri "performant" al lui Portariuc cam merge în pierdere
El nu se consideră incompatibil şi a dat şi exemplu altor firme cu profil asemănător, precum City-Net, care au în derulare contracte de acest tip cu Eltrans.
„Datorii câte mai sunt se vor plăti, deci nu există lucrări care să mă pună în incompatibilitate în momentul de faţă (…) Dacă eu plătesc chirie stâlpi la Eltrans ţi se pare că eu aş fi incompatibil?” a întrebat
Cosmin Andrei. Deşi prezentat la PSD de primarul Ovidiu Portariuc, atunci când a fost anunţat candidat la Consiliul Local, drept un tânăr om de afaceri care a performat în mediul privat, cifrele îl cam contrazic. A&C-Xpert, unde a activat ca director tehnic, a terminat 2010 cu o pierdere de peste 46.000 de lei, iar Expert Media, unde este unic asociat, a înregistrat anul precedent o pierdere de ceva peste 2.000 de lei.
Afacerea cu Eltrans nu este singura cu municipalitatea pe care firmele familiei Andrei au derulat-o de-a lungul timpului, şi Poliţia Locală montându-şi ceva camere.
CITEŞTE ŞI:
Încă doi oameni de afaceri pe lista USL pentru municipiu
Vizită inopinată la Eltrans după întrebările cu camerele din tramvaie
Coincidenţă sau poate nu, la numai două zile lucrătoare după ce reporterul
Botoşăneanul a purtat o discuţie cu viceprimarul referitoare la afacerile cu Eltrans, acesta a efectuat o vizită inopinată la societate. Mai exact, vineri 7 septembrie Cosmin Andrei a fost întrebat despre camerele video montate pe tramvaie, iar marţi 11 septembrie, cam la ora terminării programului de lucru a compartimentului TESA de la Eltrans, acesta a sosit neanunţat împreună cu primarul Ovidiu Portariuc, cel care l-a sprijinit în ocuparea postului, la sediul administrativ al societăţii din zona industrială. Au mers la directorului Victor Ivănescu, însă nu au poposit prea mult, nemotivându-şi într-un fel anume vizita, dar anunţând în schimb că vor cere anumite documente.
CITEŞTE ŞI:
Primarul şi vicele tânăr, vizită la închiderea programului, la un director
Cum au ajuns PSD-iştii să aibă bannere pe stâlpii Eltrans în ciuda datoriilor PNL-iştilor
SC Eltrans SA este societatea de care şi Ovidiu Portariuc s-a folosit în campania electorală pentru afişaj electoral. Interesant este că, anterior, dat fiind debitul de peste 10.000 de lei pe care PNL îl avea către firma municipalităţii, consiliul de administraţie al acesteia hotărâse să nu se mai încheie nici un alt contract cu unităţile care au datorii. Cum PNL, PSD şi PC au format USL, alianţă din partea căreia Ovidiu Portariuc şi Cosmin Andrei au candidat la municipiu, s-a apelat la un subterfugiu pentru a se putea perfecta totuşi contractul. Astfel, acesta a fost încheiat între SC Eltrans SA şi PSD Botoşani, părţile prevalându-se de faptul că social-democraţii nu înregistrează datorii către societatea de transport public. Deocamdată societatea nu a încasat nici banii de la PNL şi nici cei de la PSD. Social-democraţi iau de achitat în jur de 5.000 de lei, însă nici nu ar fi avut cum să plătească deoarece, din motive nu foarte clare, factura ar fi fost emisă la mai bine de două luni de la alegeri.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
Povestea amenzii pentru etnobotanice din casa afacerilor junelui Andrei