Într-o perioadă grea din punct de vedere economic mai mulți botoșăneni și-au scos la vânzare sau spre închiriere proprietățile: apartamente, garsoniere sau chiar vile.
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri prin care proprietarii încearcă să-și atragă chiriașii. La sfârșitul acestei săptămâni, pe un singur site în jur de 80 de botoșăneni aveau scoase la închiriat garsoniere sau apartamente.
Prețurile diferă de zonă dar și de condițiile pe care proprietarul le oferă.
Dacă o garsonieră de aproximativ de 25 - 30 mp poate fi închiriată cu 800 - 1.000 de lei pe lună, apartamentele depășesc suma de 1.200 de lei.
Spre exemplu, un apartament mobilat și utilat complet în zona Primăverii poate fi închiriat cu 280 de euro, dar prețurile pot depăși și suma de 300 de euro. De pildă, un apartament de lux cu două camere în zona Școlii nr 8 poate fi închiriat cu 330 de euro.
De partea cealaltă, un apartament cu două camere care nu este renovat însă este situat într-o zonă bună a orașului, respectiv pe Calea Națională, vis a vis de Stadionul Municipal se închiriază cu suma de 1.200 de lei.
Per ansamblu însă prețurile sunt destul de ridicate și se apropie de cele din marile orașe.
De ce spunem acest lucru?
Și în Iași,în zone destul de bune,apropiate chiar de universitățile orașului, găsim apartamente de închiriat cu două camere cu 250 de euro. De altfel, Iașiul pare să aibă cele mai ieftine chirii în ceea ce privește orașele universitare. Specialiștii spun că, cele mai scumpe chirii sunt în Cluj-Napoca și București. Topul ar fi urmat de orașe precumTimișoara, Constanța, Brașov.
Cert este că proprietarii care obțin venituri din chirii trebuie să încheie un contract între ei și chiriași, pe care trebuie să-l depună la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Însă este cunoscut faptul că mulți dintre ei nu fac acest lucru și închiriază ilegal. De altfel și în anunțurile de pe internet foarte rar este specificat „cu contract la ANAF”.
Prin acest mod proprietarii nu fac altceva decât să își rotunjeascăveniturile însă se expun și unor riscuri deoarece în cazul în care chiriașii lor provoacă distrugeri la locuință sau bunurile din interior, legal nu pot fi trași la răspundere.
Ori în cazul unui contract legal, proprietarul se poate îndrepta împotriva persoanelor cărora le-a închiriat bunul deținut pentru recuperarea pagubei. Mai trebuie menționat faptul că, dările către stat rezultate dintr-un contract de închiriere nu sunt nici pe departe foarte mari.
Potrivit unor site-uri de profil, veniturile înregistrate din chirii se impozitează, începând cu 1 ianuarie 2020, cu 10%, aplicat la o cotă de 60% din totalul sumei încasate.
Luăm în calcul un contract de închiriere în valoare de 2000 de lei, pentru un an.
Chiria brută încasată pe un an: 2000 lei x 12 = 24.000 lei
Sumă supusă impozitării: 24.000 lei x 60/100 = 14.400 lei
Impozitul pe venit datorat: 14.400 lei x 10/100 = 1.440 lei=120 lei pe lună
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Mizerie găsită de comisarii de la Garda de Mediu la Dorohoi
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
ANUNȚ Primăria Botoșani privind termenul de plată a taxei de salubritate
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
S-a spart gașca: Tineri gălăgioși „împrăștiați” de Poliția Locală
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Jandarmii botoșăneni solicitați la sfârșit de săptămână: CE evenimente vor avea loc
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024