Meciul întrerupt din data de 18 decembrie 2016, dintre ASA Târgu Mureş şi Pandurii Târgu Jiu, ar putea fi doar o mică mostră din ce ar putea urma în Liga 1. Cu iarna care şi-a intrat în drepturi de la începutul lui ianuarie, reluarea sezonului, pe 4 februarie, pare doar un vis pentru iubitorii fotbalului din România.
Iar dacă sperăm că ninsorile se vor opri, ei bine prognoza meteo ne arată că va ninge şi în februarie, în plin campionat. Echipele din Liga 1 se reunesc şi pleacă în cantonamentele de pregătire, iar în urmă rămân stadionele pe care se aşază zăpadă. Intrăm pe ultima sută de metri a sezonului regulat, iar din februarie echipele din Liga 1 riscă să nu joace la randamentul dorit din cauza terenurilor îngheţate şi distruse de zăpadă depusă.
În aceste momente există un conflict doar la nivel declarativ între oficialii cluburilor şi Liga Profesionistă de Fotbal, instituţie care ridică din umeri constrânsă de regulamentele internaţionale, dar şi de acţiunile echipelor naţionale.
ProSport a luat legătura cu oficialii şi antrenorii din Liga 1 pentru a afla cum prevăd aceştia perioada care va urma, condiţiile în care se prezintă stadioanele proprii, dar şi ce soluţii propun în eventualitatea schimbării programului unei ediţii de campionat.
Una dintre cele mai grele situaţii o găsim la Botoşani, în nordul Moldovei, acolo unde ninge abundent, iar preşedintele clubului, Cornel Şfaiţer, nu se aşteaptă la o îmbunătăţire a vremii până în luna februarie.
"E posibil, la Botoşani, în Moldova, pe 4 (n.r. - februarie), să avem zăpadă mare. Stăm bine, sunt -10 grade acum, ninge uşor... Suntem bine. Pe 4 este posibil, am mai trăit când eram, în 2013, în primăvară, la Liga 2, la promovare, am distrus terenul. Am avut şi un meci cu Dinamo 2, pe zăpadă, am curăţat terenul, dar l-am distrus complet. Singura emoţie asta o am. Facem toate eforturile să curăţăm teren, nu o să fie probleme. N-avem probleme cu gazonul, mai ales la Botoşani, avem un gazon excelent. Eu ţin... Sunt înnebunit după un gazon bun. Am emoţii mari pentru debutul nostru, avem două jocuri la rând acasă. Chiar am emoţii. Sincer, niciodată n-am jucat la Botoşani asa devreme.
Trebuie să ne gândim pe viitor, să nu mai jucăm aşa devreme. Să jucăm mai târziu, să începem în vară mai devreme. E clar. Fiind sistemul acesta competiţional avem şi multe jocuri. În momentul acesta suntem dezamăgiţie de sistemul acesta cu play-off şi play-out. Multe jocuri, n-am stadioane corespunzătoare, n-avem terenuri bune. Sunt multe etape. Dacă aveam condiţii cum sunt în ţările cu temperaturi ridicate puteam juca chiar şi de Revelion, cum se joacă în Anglia. În România... E greu de discutat. Am emoţii mari, m-aş fi bucurat să joc în deplasare. Sperăm să avem un timp prielnic pentru fotbal pentru ca echipele să se poată exprima în teren. Să nu joace pe un teren impracticabil. Puţine arene au terenul încălzit. La Botoşani, înaintea meciului cu CSM Poli Iaşi, am dat drumul la instalaţie, deşi erau +7 grade la ora jocului. Am lăsat un termen de 24 de ore, am vrut să văd dacă funcţionează. Oricum, Botoşaniul e în pericol pentru etapa aceea (n.r. - de pe 4 februarie)", a declarat preşedintele lui FC Botoşani, Cornel Şfaiţer.
Antrenorul principal al FC Botoşani, Leo Grozavu, este foarte nemulţumit de modul cum a programat Liga Profesionistă de Fotbal acest sezon competiţional al Ligii 1 şi de faptul se va relua campionatul pe 4 februarie, când majoritatea terenurilor vor fi impracticabile. Gruparea din Nord-Est-ul ţării şi-a reluat pregătirea pe 5 ianuarie.
„A fost o vacanţă scurtă, dar nu avem ce face. Ne-am reunit foarte repede şi nu cred că comporta o revenire atât de rapidă a campionatului, pe 4 februarie sau cât o fi. Acestea sunt, din păcate, condiţiile. Nu cred că există respect pentru jucători, pentru spectatori, pentru competiţie în general. Sunt foarte curios să vedem pe 4 februarie ce tip de fotbal se va juca în România. Ne-am prezentat la pregătire, ne vom antrena, dar mai mult ca sigur că programul va fi dat peste cap. Fiecare şi-a conceput un plan de pregătire. Va fi destul de dificil să te ţii de el atâta timp cât nu cred că va fi niciun teren practicabil în data de 4 februarie. Mulţi merg în străinătate, se vor antrena pe suprafeţe cu iarbă, vor veni la noi în ţară şi vor sta pe gheaţă. Vor fi amânări, programul dat peste cap. Este un campionat care se va decide doar din hazard decât prin valoarea competitoarelor.
Mergem, ne pregătim acolo. Vom vedea în campionat. E o perioadă foarte scurtă. Sunt doar patru săptămâni şi sper ca băieţii să nu fi pierdut foarte mult în cele două săptămâni de vacanţă. De acumulat nu cred că au făcut-o pentru că în două săptămâni de vacanţă nu cred că a fost vreunul conştiincios să iasă în fiecare zi la alergare. Vom încerca până la plecarea în Antalya să ne reacomodăm cât mai repede la efort, să facem vizita medicală şi vom vedea în Antalya”, a declarat Leo Grozavu la reunire.
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile