De principiu, farmaciile trebuie să preia de la cetățeni medicamentele expirate, dar, în practică, procesul nu e deloc simplu.
Medicamentele, indiferent dacă sunt sau nu expirate, n-ar trebui aruncate la gunoi, deoarece ele pot polua apa și solul cu substanțele conținute, iar reziduurile farmaceutice pot ajunge, prin intermediul hranei, în organismul uman. Potrivit legislației, cei ce au medicamente expirate le pot duce la farmacii, în vederea eliminării. Totuși, farmaciile nu au obligația de a le primi, iar în cazurile în care acceptă acest lucru, procedura nu e una simplă.
Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății (MS) 119/2014, care conține normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, medicamentele expirate ar trebui duse la farmacii, în vederea eliminării finale a acestora, nu aruncate la gunoi, informează Avocatnet.ro.
Mai exact, actul normativ stabilește că “medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”.
De asemenea, unitățile farmaceutice vor afișa la loc vizibil anunțul privind colectarea gratuită a medicamentelor expirate. În plus, Ordinul MS 444/2019 stabilește că farmaciile trebuie să dispună de o zonă special dedicată păstrării medicamentelor expirate.
Totuși, farmaciile nu sunt obligate să preia medicamentele expirate și doar o parte dintre ele fac acest lucru.
Apoi, chiar dacă chiar anumite farmacii primesc medicamente expirate, cel ce vrea să le predea pentru eliminarea finală trebuie să completeze o listă cu medicamentele și cantitățile predate, ceea ce, în anumite cazuri, înseamnă un proces de durată.
De altfel, și Gabriela Tătărîngă, preşedintele filialei ieşene a Colegiului Farmaciştilor din România, a subliniat recent acest aspect.
Concret, aceasta a spus în cadrul unei conferinţe de presă, conform agerpres.ro, că…
“…într-adevăr, de multe ori ne confruntăm cu situaţia în care pacientul vine cu o pungă de medicamente şi spune că acestea sunt expirate. În acest moment farmacia, conform legislaţiei, nu este obligată să primească medicaţia expirată de la pacient. Şi atunci noi ne găsim undeva la mijloc”.
De aceea, potrivit specialistei, este necesară o reglementară mai clară şi riguroasă a legislaţiei privind medicamentele expirate.
FC Botoșani reia campionatul cu o echipă „grea”: Din păcate nu ne putem alege adversarii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Leo Grozavu a semnat cu FC Botoșani un contract pe doi ani și jumătate – VIDEO cu primele declarații
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile