Duminică la amiază s-a prezentat la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean Botoşani un bărbat din Stăuceni cu simptome de antrax. În vârstă de 56 de ani, pacientul este agricultor şi are o stare generală de rău.
„Şi prezenta pe antebraţ nişte leziuni care au îndreptăţit medicii să îi pună disgnostic de suspiciune de antrax cutanat”, ne-a declarat
dr.Ecaterina Chihaia, epidemiolog şef la Direcţia de Sănătate Publică Botoşani. După primele investigaţii bolnavul a fost redirecţionat spre Secţia de Boli Infecţioase de la „Mavromati”, unde va fi supus unor analize amănunţite pentru a se vedea dacă suspiciunile se confirmă. Leziunile îi apăruseră pe la jumătatea săptămânii.
„A făcut tratament acasă vreo două zile, lucru cu care noi nu suntem de acord”, ne-a mai spus
Ecaterina Chihaia. Medicul epidemiolog a arătat că vremea ploioasă şi ocupaţia de agricultor a pacientului sunt factori care pot favoriza antraxul.
CITEŞTE ŞI:
Noi detalii ascunse autoritatilor in cazul antraxului
Antraxul este o boală comună omului și animalelor, fiind întâlnită mai frecvent la bovine, caprine şi ovine. Boala are o incidență mai mare în locurile umede, mlaștini, zone inundabile, unde pot fi transportații sporii bacteriei care provin din cadavrele animalelor îmbolnăvite de antrax.
Antraxul este o boala potenţial fatală data de bacteria Bacillus anthracis, care produce sporii ce răspândesc infecţia. Antraxul este de patru feluri: cutanat, care se manifestă printr-o leziune a pielii, gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate, antrax orofaringian (regiunea posterioară a cavităţii bucale) şi respirator, cel din urmă fiind cel mai periculos.