Președintele ANSVSA , Mihai Ţurcanu, a dispus ieri începerea unei acțiuni, la nivel național, de prelevare de probe de lapte de la ferme, centre de colectare, automate pentru vânzarea directă a laptelui crud și unități de procesare a laptelui.
Reprezentanții
Autorității Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor analizează laptele în vederea stabilirii concentrației de aflatoxină, după ce acum câteva zile au fost retrase de pe piață
două sortimente de lapte, care conțineau cantități peste limita admisă din
toxina cancerigenă.
Probele recoltate urmează să fie analizate în laboratoare şi la Institutul de Referință din rețeaua
ANSVSA, iar primele rezultate vor fi obținute în data de 9 martie, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Având în vedere faptul că aflatoxinele sunt produse de sporii unor ciuperci care se dezvoltă în semințe de oleaginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (şrot, tărâţe) și cereale,
ANSVSA a dispus inclusiv prelevarea de
probe din furajeşi transmiterea lor spre analiză.
Potrivit specialiștilor Autorități Sanitar-Veterinare, dezvoltarea acestor mucegaiuri este influențată de condițiile de depozitare ale cerealelor si plantelor, creșterea lor fiind favorizată de medii cu umiditate, temperatură ridicată și lipsa ventilației.
CITEŞTE ŞI:
Falsă carne de vită în Grecia, Mihai Ţurcanu : Am exportat în Europa carne de cal