Astfel de întâlniri pentru persoane cu adicții de orice fel s-au putut vedea doar în filme, nefiind accesibile și dependenților botoșăneni. Până în luna februarie a acestui an, când și la Botoșani s-au format grupuri pentru astfel de terapii care vizează împărtășirea de experiențe sub supravegherea unui psihoterapeut.
Anca Gavrilescu este psiholog clinician în cadrul Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean Mavromati, dar și psihoterapeut pentru persoane care au dezvoltat tot felul de dependențe sau chiar pentru cupluri care întâmpină probleme în relații.
În activitatea sa se ocupă de evaluare, consiliere suportivă și psihoterapie de grup adresată botoșănenilor care sunt dependenți de alcool în primul rând și mai apoi de substanțe psihoactive, jocuri de noroc sau, pe alocuri, de cumpărături.
„Este de multe ori dificil să oprească acest consum, chiar dacă știu că este nociv sănătății. În activitatea de psiholog fac evaluarea acestor persoane, astfel dorind să identificăm tipul de personalitate, motivația, suportul pe care îl au sau nu îl au în familie și să identificăm resursele personale pe care le are și factorii de suport din familie și societate pentru a lupta cu acest comportament”,
Anca Gavrilescu, psiholog clinician principal Secția de Psihiatrie a Spitalul Județean
Fiecare pacient urmează să treacă prin etapele schimbării care intervin invariabil la cei cu adicții și anume:
Precontemplarea: când se experimentează
Contemplorarea: când pacientul este conștient de efectele consumului
Pregătirea: când apar primele gânduri de a solicita ajutor extern
Acțiunea: când pacientul își ia măsuri, se adresează specialistului
Menținerea: pacientul face eforturi pentru abstinență
Iar în unele cazuri există și o ultimă etapă, când au loc recidivele sau alunecările
La inițiativa medicului șef de la Secția de Psihiatrie s-a format și un grup de psihoterapie la care participă botoșăneni dependenți.
„Joi, ora 11:00 facem terapie de grup cu pacienții internați, nu doar pacienți din Secția de Psihiatrie, ci și din celelalte secții. Consider că este benefic acest proces în recuperarea pacienților pentru că observ că există dorință, iar pacienții participă uneori chiar și după ce se externează. Grupurile de psihoterapie pe care le desfășurăm au modelul pe care l-am studiat din tratatul de psihoterapie de grup al psihiatrului Irvin Yalom, m-a fascinat, am și câteva pliante pe care le dau pacienților când discut cu ei separat”,
Anca Gavrilescu, psiholog clinician principal Secția de Psihiatrie a Spitalul Județean
Activitatea acestui grup a început din februarie. Și se bucură de succes. În medie, grupul este format de șase până la 12 persone maximum care trebuie să respecte și o serie de reguli, precum respectul reciproc, vorbitul pe rând sau empatia pentru cel care împărtășește.
„Ce este important în activitatea de psihoterapie de grup este faptul că este un mediu sigur, având câteva reguli. Confidențialitatea, deci ce discutăm în grup rămâne acolo. Și autenticitatea, povestim experiențe, emoții, întâmplări din viața fiecăruia, oferim feedback sincer și este extrem de folositor, împărtășirea unor experiențe similare la nivelul grupului sunt de mare efect”,
Anca Gavrilescu, psiholog clinician principal Secția de Psihiatrie Spitalul Județean
Se pot adresa acestui grup de sprijin inclusiv botoșăneni care au nevoie de ajutor însă nu au ajuns, din fericire, pe patul de spital din cauza dependenței pe care o au.
Mai multe despre acest subiect puteți urmări în materialul video de mai jos
FC Botoșani a împrumutat un fundaș central în vârstă de 24 de ani
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Botoșănean amendat cu 1.500 de lei după ce a făcut „prostii” la ghena de gunoi
Oana Sava
Jan 16, 2025
MINUNE: O femeie și-a uitat poșeta pe o bancă în Centrul Istoric și nimeni nu a furat-o
Oana Sava
Jan 16, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile