în această perioadă, Serviciul de Telecomunicații Speciale desfășoară ședințe de instruire a persoanelor propuse de primării, pentru îndeplinirea atribuțiilor de informatician, în birourile electorale de circumscripție locală.
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) distribuie, în această perioadă, 22.475 de tablete necesare organizării alegerilor locale din acest an. Terminalele informatice sunt predate operatorilor de calculator și informaticienilor.
Odată cu desemnarea de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a operatorilor de calculator, STS a început activitatea de predare a echipamentelor informatice și instruirea celor 22.475 de persoane din toată țara, care vor utiliza tabletele din secțiile de votare și birourile electorale de circumscripție locală. În contextul pandemiei de coronavirus, sesiunile de instruire se vor realiza atât în săli, cu respectarea normelor de prevenire și limitare a răspândirii noului coronavirus – COVID-19, cât și în sistem de videoconferință.
Operatorii de calculator vor avea la dispoziție materiale de instruire (ghid, instrucțiuni și proceduri de lucru), prevederi legislative și filme de prezentare cu activitățile pe care trebuie să le desfășoare pe timpul procesului electoral, disponibile pe o platformă dedicată de pregătire.
Operatorii de calculator nu aparțin STS, fiind persoane selecționate și desemnate de către AEP. Reprezentanții STS nu operează echipamentele informatice destinate procesului electoral.
Pe tableta utilizată de operatorul de calculator în secția de votare va fi instalată aplicația informatică ce verifică dreptul de vot, dezvoltată de STS, conform cerințelor operaționale elaborate de AEP, prin intermediul căreia CNP-urile alegătorilor sunt verificate în baza de date furnizată de AEP. Sistemul returnează mesaje prin care semnalează dacă persoanele care se prezintă în secția de votare au drept de vot ori au mai votat. În toate aceste cazuri, președintele secției de votare decide dacă îi permite alegătorului să își exprime dreptul de vot.
Tot în această perioadă, STS desfășoară ședințe de instruire a persoanelor propuse de primării, pentru îndeplinirea atribuțiilor de informatician, în birourile electorale de circumscripție locală.
Informaticienii nu sunt angajați ai STS.
Începând cu această săptămână, la sediul STS a fost operaționalizat Centrul de Suport Tehnic ce oferă, prin Centrul de preluare a apelurilor, asistenţă tehnică pentru operatorii de calculator și informaticieni.
STS a instalat infrastructura de comunicații pentru toate birourile electorale de circumscripție, înființate pentru procesul electoral din luna septembrie.
Pentru funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), specialiștii STS au instalat și configurat peste 9.000 de echipamente, pentru care asigură suportul tehnic IT&C.
Toate activitățile prezentate se desfășoară în conformitate cu legislația primară și secundară, aferentă organizării și desfășurării procesului electoral din 27 septembrie 2020.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Whatsapp a lansat o nouă funcție: Instrumentul este disponibil la nivel global
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Slujbe și conferințe în parohiile din Botoșani: PROGRAMUL săptămânii
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Fosta perlă a Botoșaniului, la un pas de revenire după accidentarea horror
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024