Turmele de oi şi capre din Moldova sunt amenințate din nou de scrapie, cunoscută drept boala oii nebune, o boală care, în urmă cu mai bine de 10 ani, făcea ravagii în rândul crescătorilor de animale.
Trei focare de scrapie clasică la ovine au fost confirmate deja în județul Botoșani. Alte două focare au apărut, zilele acestea, la Suceava și la Iași a fost înregistrat un focar de scrapie, în acest an. În asemenea cazuri, toate animalele din exploatație sunt ucise, scrapia fusese considerată eradicată în urmă cu zece ani
La Botoșani, primele suspiciuni legate de boala oii nebune au apărut la începutul toamnei și este de așteptat confirmarea de noi cazuri, proprietarii aflându-se în plin proces de sacrificare a ovinelor în abatoare.
„Ni s-au confirmat deja trei focare de scrapie, dintre care unul în cursul săptămânii trecute, la Santa Mare, Ungureni, Dobârceni și Știubieni. Vom vedea ce măsuri se vor lua și ce se va decide. Practic, proprietarul exploatației cu probleme are posibilitatea de a alege între uciderea animalelor, sacrificarea lor sau genotipare, urmând a avea restricții la creșterea ovinelor în respectiva exploatație pentru doi ani”, a spus, pentru Minodora Vasiliu, director DSVSA Botoșani.
Și la Suceava au apărut două cazuri noi de scrapie, ambele în localitatea Moara.
„Vom merge pe firul acestor cazuri, să vedem dacă nu sunt și alte animale bolnave. În cazul în care nu vom avea posibilitatea de a face genotipare, operațiune care implică recoltarea de probe de sânge și analize de laborator, toate animalele din exploatațiile cu probleme vor fi ucise, iar proprietarul despăgubit, fapt foarte probabil” a declarat dr. Sofița Ciornei, Consilier - Serviciul control oficial sănătate animală în cadrul DSVSA Suceava.
Scrapia este o boală neurodegenerativă, contagioasă, specifică ovinelor şi caprinelor de peste 18 luni, cu o evoluţie extrem de lentă. Cunoscută şi sub denumirea de boală tremurătoare a oilor, sau boala oii nebune, aceasta afectează sistemul nervos central al caprinelor şi ovinelor. Chiar dacă scrapia nu reprezintă un pericol real pentru oameni, specialiştii recomandă mare prudenţa în gestionarea bolii, iar legea interzice comercializarea cărnii infectate cu acest virus. (Sursa: Ziarul Evenimentul)
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Tragedie fără margini: A plecat la ceruri directoarea unui liceu din Botoșani
Oana Sava
Nov 27, 2024
Șofer scos din trafic de polițiști și dus direct la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
ACUM: Liderii PSD în fața botoșănenilor, ultima sută de metri până la parlamentare – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
ALERTĂ meteo: Județul Botoșani, sub COD GALBEN
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024