Toamna își ia din nou tribut la Botoșani. Doi botoșăneni se află în stare critică.
După tragedia din urmă cu câțiva ani care s-a petrecut la Orășeni și în care și-au pierdut viața persoane tinere, un alt caz este înregistrat la Botoșani.
Doi bărbați au fost găsiți astăzi inconștienți cu suspiciunea că s-au intoxicat cu monoxid de carbon de la vinul fermentat.
Ei au căzut într-un beci și au rămas inconștienți. S-a întâmplat în satul Cernești al comunei Todireni. Încolo a plecat un echipaj de terapie intensivă mobilă de la Botoșani, pentru a interveni de urgență să salveze viețile celor doi botoșăneni.
În urma procesului de fermentaţie a mustului rezultă, în principal, dioxid de carbon şi alcool etilic (datorită căruia mustul devine vin – n.r.). Dioxidul de carbon este un gaz otrăvitor, ce nu are miros, gust sau culoare. Tocmai de aceea nu poate fi detectat de om, fapt ce îl face şi mai periculos.
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în beciurile proprii, pe timpul fierberii mustului, specialiştii recomandă ca oamenii să nu intre în încăperi în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare.
De asemenea, este recomandat să anunţe pe cineva că vor intra într-o astfel de încăpere şi să verifice cantitatea de oxigen din încăperea în care intră. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa oxigenului într-o încăpere este prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen.
O persoană nu trebuie să nu intre în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să se intoxice, la rândul ei. Persoana trebuie să ceară ajutor, folosind numărul unic de urgenţă 112, în orice astfel de situaţie.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL:
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024