Va trebui să ne pregătim planul de mobilizare şi bugetul de război
Autoritățile sucevene vor actualiza planul de mobilizare şi bugetul pentru război. Preşedintele
Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că planul de mobilizare şi bugetul în caz de război vor fi finalizate până pe data de 14 martie urmând să fie transmise Guvernului în vederea alocării fondurilor necesare.
„E o procedură legală, nu vreau să creez foarte multă panică, dar va trebui şi noi, ca administraţie public judeţeană, să ne pregătim pentru planul de mobilizare şi proiectul bugetului pentru război, care este dimensionat pentru o perioadă de timp de la un an la patru ani. Asta înseamnă că în perioada următoare va trebui să facem o analiză completă a tuturor cerinţelor care sunt în sarcina administraţiei publice locale şi judeţene în vederea asigurării acestui plan pentru situaţii de război”, a spus
şeful administraţiei judeţene.
Alocarea de bani se face centralizat
El a adăugat că reactualizarea acestui plan este o procedură normală şi nu are legătură cu situaţia din Ucraina.
Cătălin Nechifor a spus că pentru reactualizarea planului de mobilizare şi a bugetului pentru război se va lua legătura şi cu agenţii economici care, în situaţia unui conflict armat, ar urma să asigure produse, alimente, apă sau combustibil.
„
Sperăm să nu fie o astfel de chestiune, dar vreau să-i asigur pe toţi cetăţenii din Suceava că administraţia judeţeană va trata foarte serios acest lucru. Un stat precum România, membru UE şi NATO, are obligaţii în acest sens, pentru a pregăti aceste tipuri de situaţii posibile şi drept urmare o să ne încadrăm în termenul care este avansat de către Guvern, respectiv 14 martie 2014. Până la această dată trebuie să facem propuneri către Guvern şi în sens de asigurare a resurselor financiare, pentru că alocarea de bani se face centralizat. Noi va trebui să identificăm până atunci toate elementele care compun acest plan, şi aici mă refer şi la toate instituţiile care sunt pe linie militară, de siguranţă şi de ordine publică”, a mai explicat
Cătălin Nechifor.
Riscuri există, dar trebuie să fim pregătiţi
Preşedintele CJ Suceava a spus că în această perioadă vor fi verificate şi adăposturile de persoane, pentru a se vedea dacă acestea asigură condiţiile de cazare necesare.
Nechifor a explicat că fondurile pentru bugetul în caz de război sunt asigurate de Guvern, însă la nivel judeţean trebuie asigurate utilităţile şi resurse umane.
„Acest plan există şi în momentul de faţă, dar în acest moment situaţia fiind inflamată în teritoriile de la Est de România, eu cred că este foarte bine că se reactualizează. Riscuri există, dar trebuie să fim pregătiţi şi să găsim toate soluţiile în aşa fel încât să respectăm şi legea, dar şi dreptul românilor de a fi protejaţi în orice situaţie”, a spus
Nechifor, care a mai precizat că acest plan este important pentru Suceava, având în vedere că este un judeţ de graniţă.
Şi la Botoşani, judeţ de graniţă s-a solicitat ca până la data de 14 martie Consiliul Judeţean să facă o analiză de buget pentru alocarea unei sume pentru pregătiri de război.