Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis cinci alerte la început de an pentru mai multe produse alimentare.
Produsele scoase la vânzare de către agenții comerciali nu sunt întotdeauna sigure pentru sănătatea consumatorilor. Astfel, în acest sens se emit alerte la nivel central care ulterior sunt comunicate către fiecare instituție de specialitate din țară cu scopul de a desfășura controale și verificări.
Produsele care se încadrează în acest gen de alerte naționale sunt vizate de către inspectorii sanitari veterinari, tocmai pentru a se asigura că sunt scoase de pe rafturile magazinelor.
Agenții comerciali care vând produsele respective sunt înștiințați cu privire la produsele contaminate, fie ele de origine animală sau non-animală.
Pe lângă efectuarea amplelor controale de acest gen, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din fiecare județ dispun de informarea de la nivel central pentru a efectua examene de specialitate și verificări multiple, unul dintre motive fiind şi acela de a evita produsele alterate și totodată, termenul de valabilitate.
Astfel, fiecare Direcţie este înștiințată cu privire la noi viruşi, noi valuri de infestări sau bacterii care pot afecta şi pune în pericol viaţa consumatorilor.
,,Toate alertele care sunt atât pe parte microbiologică, în sensul depăşirii limitelor care sunt impuse în Regulamentul European 2073/2005, cât şi depăşirea de pesticide sau alte substanţe care nu sunt destinate consumului uman, se iniţiază acele alerte naţionale sau europene. Atfel, v-aş putea spune că în trimestrul patru, 2023 au fost şapte alerte cu seminţele de mac, o alertă la bananele cu pesticide şi patru alerte la produsele alimentare de origine animală cu criterii microbiologice necorespunzătoare. În prezent, mai avem încă cinci alerte la mandarine, clementine, struguri roze, dovlecei, roşii care au limitele de pesticide depăşite. Mai există o alertă la pudra de scorţişoară prin prezenţa de mercur depăşită faţă de limitele care sunt admise pe Regulamentul European.”
Teodor Harabagiu, directorul executiv DSVSA Botoşani.
În acest fel, datorită acestor alerte transmise de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) către Direcţiile din fiecare judeţ, consumatorii sunt protejaţi şi totodată, avertizaţi cu privire la produsele alimentare care se încadrează în produsele cu limite depăşite.
(Sursă foto: depositphotos)
Tânără din Botoșani băgată la închisoare după o ditamai aventura în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Procesiune cu Sfinte Moaște în mai multe parohii din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
3 motive pentru a cumpăra centrala pe lemne Stropuva S40U
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Tânăr din Botoșani prăbușit sub ochii trecătorilor, ambulanța chemată urgent
Oana Sava
Nov 22, 2024