Directorul adjunct al ANRSC a emis un comunicat de presă prin care informează obligaţia fiecărui proprietar de apartament la partea comună de căldură în sistem centralizat, chiar dacă deţine centrală termică pe gaz.
“
Fiecare proprietar de apartament are obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune chiar dacă este deconectat de la sistemul centralizat. Acest lucru este stabilit clar in legea nr.230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari dar si in H.G. 1588/2007 de aprobare a normelor metodologice. Plata cotei părţi din cheltuielile comune condominiului reprezintă obligaţia fiecărui proprietar faţă de asociaţie şi nu faţă de un furnizorul de energie termica. Consumul comun reprezintă căldura cedată în spaţiile comune ale condominiului, iar casa scării reprezintă un spaţiu comun cu care se învecinează toate apartamentele indiferent dacă acestea sunt racordate sau nu sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire.
Între asociaţie şi proprietarii din condominiu nu se încheie contracte, regulile de repartizare şi de participare la cheltuielile comune fiind stabilite în statutul asociaţiei, conform legislaţiei specifice din domeniul organizării şi funcţionării asociaţiilor de proprietari.
În cazul emiterii facturii la nivel de asociaţie, în baza contractului de furnizare încheiat între asociaţie şi furnizor, plata cotei părţi din contravaloarea consumului comun ce revine proprietarilor cu centrale de apartament se face către asociaţie şi nu către furnizor, iar în cazul facturării individuale la nivel de apartament, factura se emite în baza convenţiilor de facturare individuale încheiate cu fiecare proprietar din condominiu, anexe la contractul de furnizare incheiat cu asociatia. Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 prevede clar ca proprietarii apartamentelor individuale care sunt deconectate de la reţeaua de alimentare cu energie termică, plătesc o cotă-parte din cheltuielile cu energia termică consumată pentru încălzirea spaţiilor aflate în proprietate comuna indiviză, proporţională cu cota indiviză”, se arată în
comunicatul remis de Daniel Alexandru.
Şi asta în condiţiile în care Curtea de Apel Suceava a anulat ordinul ANRSC prin care locatarii cu centrale erau puşi să plătească facturi la societăţile de termoficare centralizată.
Şi tot în condiţiile în care, la Botoşani facturile la căldură au fost preluate de Modern Calor de la majoritatea asociaţiilor de proprietari, în urma unor convenţii încheiate între cele două părţi.