Medicii pediatri din Botoşani susţin că afecţiunile carenţiale la copii sunt în creştere la nivelul judeţului, pe primul loc fiind situate anemiile care pot duce şi la alte tipuri de afecţiuni. Principalul factor care generează anemia este alimentaţia deficitară şi insuficientă.
Potrivit
medicului pediatru din cadrul Secţiei de Pediatrie, Aurel Tinca, în urma unui studiu efectuat pe doi ani retrospectiv la nivelul unităţii unde îşi desfăşoară activitatea a constatat că incidenţa anemiei este mult mai mare decât cea dată de Institutul de Sănătate Publică.
80% dintre copiii de până la 2 ani au anemie
”Anemiile carenţiale, nutriţionale prin carenţă de aport de fier sau de vitamină B 12 sau acid folic, carenţele nutriţionale, anemiile au crescut ca incidenţă extraordinar de mult. După părerea mea cred că sunt undeva în jur de 80% din copii până la vârsta de 1,5 ani - 2 ani cu anemie carenţială. Am făcut la nivelul secţiei un studiu şi am luat retrospectiv pe doi ani internările, se pare că incidenţa anemiei este mult mai mare decât o dă Institutul de Sănătate Publică”, a declarat
Aurel Tinca, medic pediatru.
Fără citrice!
Specialistul a mai precizat că, principalele cauze ale anemiilor sunt alimentaţia deficitară şi insuficientă. De asemenea, el a mai spus că părinţii sunt cei care ar trebui să înveţe să respecte dorinţele nutriţionale ale copiilor.
„Copilul trebuie să mănânce în primul rând alimentaţie naturală până la vârsta de 6 luni. Este prima măsură care ar combate anemia la copii. În al doilea rând este diversificarea, care trebuie făcută la 5-6 luni, copilul trebuie să mănânce piureuri de legume, fructe, apoi un făinar integral cu lapte, după 6 luni să se introducă şi carnea”, a mai spus
Aurel Tinca.
Pediatrul susţine că din alimentaţia copilului trebuie să dispară citricele, pentru că sunt alergizante.
(A.D.)
[[banner]]
CITEŞTE:
Calculatorul şi ghiozdanul strâmbă spatele elevilor, 9 din 10 copii sunt fete