Afecțiunea este întâlnită mai frecvent în cazul copiilor cu probleme de greutate, iar dacă nu este tratată la timp poate evolua spre ciroză. Boala se manifestă prin cedarea ficatului, care în loc să elimine grăsimile le acumulează.
”Boala ficatului gras are o frecvență destul de mare. În jur de 27% din populația globului are această afecțiune. Steatoza hepatică evoluează în trei etape, în primele două etape se poate interveni terapeutic și bolnavul se poate vindeca. A treia fază este aceea de fibroză și scleroză hepatică, boala poate să evolueze lent spre ciroză. Sunt astfel de cazuri și la noi, nu avem o statistică însă, copiii cu obezitate toți au potențial spre această boală”, a explicat
Aurel Tinca, medic pediatru.
De asemenea, pediatrul a mai precizat că în primele două stadii boala ficatului gras poate fi tratată și fără ajutorul unui medic. Pacientul trebuie să țină un regim alimentar corelat cu unul zilnic de exerciții fizice.
”Este mai simplu tratamentul mai ales în prima fază, este vorba de regimul alimentar care trebuie obligatoriu să fie asociat cu un regim de exerciții fizice, mișcare. Trebuie eliminate din alimentație grăsimile animale, dulciurile concentrate, mâncarea fast food și produsele făinoase”, a mai spus
medicul.
Însă, dacă după o perioadă de două-trei luni de zile regimul alimentar asociat cu sportul nu dă rezultate se pune problema asocierii unui tratament medicamentos care să împiedice absorbția grăsimilor. Dar, cum prevenția este mai ușoară decât tratamentul medicii recomandă părinților să acorde o atenție deosebită în ceea ce privește alimentația sănătoasă de care au nevoie copiii.
(A.D.)
[[banner]]
CITEȘTE:
Alimentaţie greşită! Patru copii botoşăneni din cinci sunt anemici