Tot mai des în ultima perioadă botoșănenii de la sate, îndreptățiți sau nu, iau atitudine împotriva celor pe care tot ei îi aleg să-i păstorească și își cer drepturile care consideră că li se cuvin.
Au început anul cu un protest oamenii din Corni, a urmat Leorda însă cu o deturnare a atenției mai mult iar mai nou, scandalul s-a mutat la Știubieniul primarului Sebastian Merticariu.
El și-a pus în cap câteva zeci de crescători de animale, din cauza unor suprapuneri de documente pe o suprafață de 40 de hectare de imaș.
Concret, undeva prin 2009, primarul a solicitat fonduri printr-un program guvernamental pentru împăduriri însă nu a mai primit vreun semn până anul trecut când comuna Știubieni a fost acceptată în planul de investiții.
Și s-a organizat și o licitație iar firma câștigătoare, respectiv SC Passilva Proiect SRL a preluat amplasamentul, a cumpărat puieții și este la un pas să treacă la treabă, valoarea investiției fiind de 1,2 milioane de lei.
Între timp, primarul a concesionat o parte din imaș crescătorilor de animale din comună și a căror contracte devin astfel nule.
Nemulțumiți s-au prezentat la ușa prefectului și au solicitat ajutor în vederea anulării investiției derulată de Ministerul Mediului.
Mai mult, oamenii susțin că împăduririle sunt făcute pe terenuri degradate, ori în cazul de față este vorba despre o suprafață pentru care s-au acordat subvenții.
”În cazul în care interesul național sau local, aici vorbim despre un interes național fiind vorba despre un proiect guvernamental o impune, contractul poate fi reziliat de una dintre plăți în baza unor documente oficiale cu plata unor despăgubiri juste și prealabile. Dacă dv. considerați că dl primar vă propune plata unor despăgubiri la acest contract și nu sunteți de acord, aveți posibilitatea să vă adresați instanței”,
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani
Prezent la Prefectură a fost și primarul comunei, Sebastian Merticariu a încercat și el să explice cum s-a ajuns la această situație complicată.
”În 2009 s-a emis Hotărârea prin care s-a pus la dispoziție cu unanimitate de voturi, la vremea aceea se gestionau pășunile de Primărie. Din 2009 noi nu am mai avut nici un semn vis a vis de împădurirea terenurilor degradate până anul trecut. Deci noi nu știam că se vor aloca fonduri”,
a fost explicația lui Sebastian Merticariu, primarul comunei
El le-a dat dreptate oamenilor și a arătat că dorește că se găsească o soluție prin care crescătorii de animale să obțină suprafețe pentru pășunat în alte locuri decât cele care fac obiectul contractului de împăduriri.
Nu prea a găsit înțelegere de la sătenii din comună care și-au pus în cap să oprească procedurile de plantare de puieți.
Cel care a tranșat situația a fost prefectul Dan Nechifor care i-a întrebat pe fiecare dintre nemulțumiți ce suprafețe de teren agricole dețin în proprietate și ce număr de animale deține.
Și le-a mai explicat faptul că imașul comunei ar trebui să fie o alternativă pentru pășunatul animalelor și anume o alternativă la terenurile pe care le dețin în proprietate.
Mizerie găsită de comisarii de la Garda de Mediu la Dorohoi
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
ANUNȚ Primăria Botoșani privind termenul de plată a taxei de salubritate
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
S-a spart gașca: Tineri gălăgioși „împrăștiați” de Poliția Locală
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Jandarmii botoșăneni solicitați la sfârșit de săptămână: CE evenimente vor avea loc
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024