O adresă transmisă de Consiliul Județean către Inspectoratul Școlar Județean Botoșani demonstrează din nou, deși nimeni nu a cerut acest lucru, cât de neaplicate pe realitate sunt unele decizii luate din fotolii de miniștri.
Deși în cazul de față, Consiliul Județean este doar un nefericit mesager care a făcut ca respectiva adresă să ajungă în toate unitățile de învățământ din municipiu și județ, prin Inspectoratul Școlar. Iar situația pare a fi valabilă în toată țara.
Practic, prin această solicitare, părinții copiilor care învață în sistem online, sunt chemați la școală pentru a le lua la pachet, laptele și cornul oferite prin program guvernamental.
„Nu cred că este în regulă ca în momentul în care copiii sunt în scenariul roșu și nu îi chemăm la școală să își facă cursurile, trebuie să vină să-și ia pachetul, să își ia laptele și cornul. Mai mult decât atât este și obligația directorului de a asigura păstrarea în condiții bune a acestor produse”,
Gabriel Hârtie, inspector școlar general
Adresa vine de la nivel central și ridică numeroase semne de întrebare în sensul în care, necesitatea acordării acestui pachet alimentar la acest moment, se apropie de zero.
„Această adresă a fost transmisă din câte știm noi în toate județele la solicitarea ministrului Agriculturii. Noi l-am informat pe dl ministru (n.r. ministrul Educației) și urmează să ia legătura cu dl ministru al Agriculturii să stabilească detaliile acestei adrese și modul cum s-au gândit ca părinții să vină să-și ridice produsele de la școală. Problema noastră în școli este depozitarea acestor produse până vor veni părinții să ridice, păstrarea lor în condiții bune”,
Gabriel Hârtie, inspector școlar general
În trecut, de la intrarea în starea de urgență, acest program guvernamental a fost suspendat, având în vedere că școlile au fost închise.
„Până acum copiii care nu veneau la școală și își desfășurau activitatea în mediul online nu beneficiau de acele produse. Din câte am înțeles există o prevedere în hotărârea de Guvern în care toți copiii trebuie să beneficieze de acest stimulent și atunci probabil la nivelul Ministerului Agriculturii s-a luat decizia și acei copii din mediul online să vină la școală să-și ia laptele și cornul”,
Gabriel Hârtie, inspector școlar general
Decizia de a înștiința directorii de școli că părinții preșcolarilor și elevilor care învață în sistem online trebuie să vină la unitățile de învățământ pentru a ridica produsele oferite prin „Programul pentru școli al României” are la bază prevederile Hotărârii de Guvern nr. 52/2021, ale Ordinului nr. 3235/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ prin prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 prin aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ și ale Notei APIA prin care a fost completat Ghidul solicitantului aferent anului școlar2020/2021.
Astfel, „preșcolarii și elevi prevăzuți la alin. (2¹), prezenți la cursuri conform scenariului 3, prevăzut la art.3 din Ordinul ministrului educației și al ministrului sănătății nr. 3235/93/2021, primesc produsele aferente perioadei respective prin ridicarea acestora de către părinți/reprezentanți legali/ocrotitori legali sau, acolo unde acest lucru este posibil, de către elevi, pe baza evidențelor de participare la cel puțin o oră de curs/zi”.
„În aceste condiții am considerat de datoria noastră să-i înștiințăm pe directorii de școli de prevederile legale, mai ales că ei răspund de respectarea condițiilor de igienă privind primirea, depozitarea și distribuția produselor și de comunicarea cu furnizorul în privința cantităților ce trebuie livrate preșcolarilor și elevilor care învață în scenariul online, precum și de întocmirea evidenței prezenței preșcolarilor/elevilor la distribuția produselor”,
Doina Federovici, președintele CJ Botoșani
În orice caz, laptele și cornul oferite la școală ajung de cele mai multe ori la ghenele de gunoi, copiii preferând alte alimente în detrimentul celor care se repetă cu obstinație de ani de zile.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Botoșănean prins BEAT și fără permis în trafic: A fost reținut de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
TREI parohii vacante în județul Botoșani: Arhiepiscopia Iaşilor organizează examen
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Liviu Ciobotariu mai vrea cinci jucători pentru a depăși criza de la FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024