Liderul judeţean al liberalilor a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că partidele aflate la guvernare se pregătesc să aplice varianta de rezervă la reorganizarea administrativ-teritorială a ţării. Dacă cel puţin pentru câteva luni aceasta nu mai este de actualitate, în schimb, s-ar dori regionalizarea serviciilor publice deconcentrate şi totodată transferarea unor instituţii şi atribuţii de la Consiliul Judeţean spre primării.
Astfel, actualele unităţi cu subordonare guvernamentală, participante la Colegiul Prefectural, ar urma să îşi piardă personalitatea juridică.
„Dl.preşedinte nu a terminat cu această idee (cu reîmpărţirea ţării – n.r.). În toamnă vor veni în Parlament cu asumare sau altfel, dar până în toamnă vor lua majoritatea atribuţiilor de la Consiliul Judeţean. Le vor termina! Vor desfiinţa toate direcţiile din judeţ şi le vor duce la Iaşi, la Constanţa şi unde o să vrea d-lor”, a afirmat
Florin Ţurcanu. Potrivit acestuia, în cel mai scurt timp o mare parte a atribuţiilor preşedintelui CJ vor fi trecute la primări.
„Şi după aia, dacă duci atribuţiile la primării, dacă doreşti să faci un judeţ mare, cu ce atribuţii mai rămâne noul preşedinte? Şi atunci nu mai văd rolul unui preşedinte şi al unui judeţ atât de mare”, a mai spus
preşedintele PNL Botoşani. Direct vizată de planurile Guvernului, Cătălina Lupaşcu a criticat şi ea iniţiativa Executivului.
„Practic, dl.preşedinte şi dl.premier Boc trăiesc într-o lume paralelă cu România adevărată. Şi de ce spun acest lucru? Fiindcă toate aceste deconcentrate, dacă am fi trăit într-un stat normal, democratic, în care s-ar fi respectat principiul subsidiarităţii, ar fi fost date Consiliului Judeţean. Aici avem un preşedinte ales, aici avem consilieri judeţeni aleşi. Aici se stabileşte strategia judeţului şi cetăţeanul poate şi-ar putea rezolva parte din problemele pe care le are cu aceste deconcentrate”, a afirmat
vicepreşedintele liberal al CJ.
Elena Udrea a dat semnalul
Conform parlamentarului PNL de Botoşani Executivul ar urma să lase fără principalele atribuţii CJ şi fără personalitate juridică deconcentratele prin intermediul unei ordonanţe sau hotărâri de Guvern, evitând astfel trecerea iniţiativei prin Legislativ.
Ideea de reorganizare a deconcentratelor a fost avansată imediat de Elena Udrea după refuzul UDMR de a accepta reîmpărţirea ţării.
“Nu mai e timp până la 1 iulie să cădem de acord şi asupra modului în care se face reorganizarea administrativă, aşa că vom continua discuţiile pentru a avea acest acord politic, urmând ca până atunci să facem reorganizarea deconcentratelor pe forma regiunilor”, a afirmat luni
ministrul Dezvoltării.