Direcția de Sănătate Publică a transmis luni, 4 octombrie 2021 că rata de incidență pentru municipiul reședință de județ a ajuns la 6,45 cazuri la mia de locuitori. Depășirea pragului de 6 la mie înseamnă carantina instituită în respectiva localitate.
Explică prefectul Dan Nechifor:
„Acum se lucrează la punctaj, am vorbit dimineață cu d-na Monica Adăscăliței. Este practic aceeași procedură, punctajul realizat la Botoșani va fi transmis la INSP și dacă sunt îndeplinite condițiile, dacă primim avizul de la INSP, intervin acele condiții pentru toate condițiile pentru toate localitățile care depășesc 6 și care sunt prevăzute în ultima hotărâre de Guvern, din ultimul CNSU de ieri”.
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) în baza punctajului înregistrat la Botoșani transmite dacă municipiul va fi carantinat sau nu. Practic acest punctaj este calculat pe o grilă de condiții privitoare la criza sanitară și riscul de infectare comunitară. Spre exemplu dacă municipiul Botoșani prezintă risc crescut sau cazurile sunt izolate și pot fi ținute sub control prin măsurile deja existente fără a mai fi nevoie de altele noi.
Restricțiile ar urma să fie aplicabile persoanelor nevaccinate care nu vor mai avea voie să intre în restaurante sau să participe la spectacole și alte activități în spații închise.
Nu sunt aplicabile persoanelor vaccinate, care au trecut prin boală sau celor care prezintă un test PCR negativ.
Având în vedere măsurile stabilite prin Hotărârea nr. 75 din 3 octombrie 2021 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, precizăm faptul că, operatorii economici își vor desfășura activitatea în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, în care se afla localitatea din care fac parte.
Obligația acestora și a organizatorilor de evenimente este să cunoască rata de incidența cumulată la 14 zile a localității de care aparțin și să permită accesul la evenimente sau în interiorul localurilor a persoanelor care respectă prevederile legale, după caz:
1. Cele vaccinate împotriva virusului SARS-Cov-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
2. Cele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-Cov-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-Cov-2 nu mai vechi de 48 de ore;
3. Cele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-Cov-2.
„Reamintim că certificarea vaccinării și a trecerii prin boală se face prin scanarea codului QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID 19 folosind secțiunea –Verificare reguli interne- din aplicația mobilă –Check DCC- pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatului”,
transmite și Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani
În perioada următoare, forțele de ordine vor acționa în sistem integrat cu celelalte instituții cu atribuții de control, pentru verificarea respectării măsurilor impuse de autorități, fiind vizate zonele aglomerate, restaurante, baruri, terase, precum și mijloacele de transport, scopul acestor activități fiind prevenirea răspândirii noului coronavirus.
Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) va fi permisă, în localitățile cu rată de infectare de peste 6 la mie, doar în intervalul orar 5,00-24,00 și până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane. Vor putea participa doar persoanele care sunt vaccinate sau care au trecut prin boală, nemaifiind acceptat testul negativ.
În aceleași condiții vor putea fi organizate și mitingurile și demonstrațiile, cu un număr de maximum 100 de participanți.
Magazinele se vor închide la ora 22:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică dacă incidența depășește pragul de 6 la mia de locuitori și tot la aceeași oră și în restul săptămânii dacă rata de infectare în localitate este mai mare de 7,5 la mie. După ora 22.00 pot activa doar operatorii economici care efectuează livrări la domiciliu. Cu alte cuvinte, non-stopurile se vor închide pe timpul nopții.
Și persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi de la confirmarea cu COVID-19 vor fi exceptate de la carantina de noapte, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în localitățile cu rata de infectare de peste 6 la mia de locuitori. Acum, pot circula în afara intervalului 5.00-20.00 doar persoanele vaccinate sau cele care au motive bine întemeiate.
Școlile vor rămâne deschise, cu prezență fizică, indiferent de rata de infectare din localitate, fiind eliminat astfel pragul de 6 la mie rată de infectare, cum este acum. Se va lua decizia de trecere în online în funcție de apariția unor cazuri de COVID-19 în rândul elevilor sau cadrelor didactice, a decis joi seară Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care precizează că miniștrii Educației și Sănătății vor adopta un ordin comun cu noile reguli.
În schimb, masca de protecție va fi obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise în localitățile în care rata de infectare este de peste 6 la mie, a decis Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).
este incidența calculată în ultimele 14 zile la nivelul județului Botoșani
au fost înregistrate în județ în ultimele două săptămâni, dintre care 767 în municipiul Botoșani.
Un sfert dintre comunele județului Botoșani, adică 25 de unități administrativ teritoriale se află deja în scenariul roșu iar 21 în zona galbenă.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Botoșănean oprit de polițiști pe Calea Națională: Nereguli descoperite după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
6 miliarde de lei: Un nou drum expres în nordul Moldovei
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024