Se schimbă cărțile de identitate, în acord cu normele Uniunii Europene. Noile acte vor fi mai mici față de cele actuale și vor conţine un CIP, cu două amprente şi o poză a titularului.
Oficialii europeni cred că aceste elemente de siguranță vor îngreuna furtul de identitate şi acțiunile teroriste. Doar 8 ţări din Uniunea Europeană, printre care şi România, mai eliberează cărţi de identitate simple. Alte 17 state precum Belgia, Cipru sau Germania au cărţi electronice.
În cel mult doi ani, cele simple nu vor mai fi acceptate la graniţele Uniunii. Iată cum ar putea arăta în viitor noile cărţi de identitate romaneşti, după regulile propuse de responsabilii cu securitatea Europei.
Vor fi la fel de mari cât un card bancar şi vor putea fi citite prin sisteme optice. De asemenea, trebuie să respecte standardele minime de securitate stabilite de Organizaţia Aviaţiei Civile internaţionale. Şi vor conţine obligatoriu un CIP pe care vor fi stocate amprentele şi fotografia posesorului. În funcţie de naţionalitate, fiecare ţară va inscripţiona un cod în interiorul steagului UE.
Noile cărţi de identitate vor fi valabile, în cazul minorilor, cinci ani, iar în cazul adulţilor 10 ani. Rămâne în vigoare ca persoanele peste 70 de ani pot primi buletin valabil pe o perioadă mai mare. După ce normele de securitate vor intra în vigoare la nivel european, toţi trebuie să le preschimbăm, dacă vrem să ieşim cu ele din ţară, iar varianta fără CIP nu va fi acceptată.
Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI: „Noile norme includ garanții privind protecția datelor, pentru a asigura că informațiile colectate nu ajung la persoanele nepotrivite. Autoritățile vor asigura securitatea CIP-ului să nu poată fi piratat sau accesat fără permisiune.”
Alexandra Popescu, purtatorul de cuvânt al IGPF a precizat pentru pro tv: „Poliţiştii de frontieră descoperă tot timpul cetăţeni care încearcă să intre în ţară cu acte false sau ale altor persoane. Ultimul caz a fost în februarie, când un cetăţean moldovean a vrut să intre în ţară cu un buletin contrafăcut.”
Ministerul de Interne a propus deja un proiect asemănător, care se afla în dezbatere la Camera Deputaţilor.
Acesta prevede şi ca noile cărţi de identitate vor putea fi folosite la autentificarea informatică în unele instituţii publice precum ANAF sau bănci. Iar părinţii vor putea cere buletin şi pentru copiii sub 14 ani, ca să circule mai uşor în Uniunea Europeană.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Curg voturile din secțiile de la Botoșani pentru Călin Georgescu, numărătoarea pe final
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Și totuși… Ciucă a câștigat un oraș din județ
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Rezultate bombă la Botoșani, candidatul “fantomă” începe să câștige secții
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
SURPRIZA primului tur: Călin Georgescu votat masiv la Botoșani, este pe locul 2 după Ciolacu
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Cosmin Andrei: Este o victorie de etapă / Peste două săptămâni să fim la fel de fericiți - VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024