Vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Bursuc, a făcut o evaluare a viitorului financiar al instituției, iar lucrurile se prezintă într-o formă complicată.
Față de anul trecut, proiecția bugetară pe 2025 este mai mică cu câteva milioane de lei.
Este un an în care banii sunt limitați, cheltuielile la nivel ridicat, iar partea de funcționare pusă sub semnul întrebării.
În 2024 CJ-ul a avut venituri de 488,3 milioane de lei și cheltuieli de 537, 3 milioane, care au fost completate cu un excedent din anul anterior în valoare de 83 de milioane.
În 2025, proiecția bugetară preconizează venituri de doar 481 de milioane de lei și un excedent de numai 72 de milioane, bani care ar urma să fie direcționați către susținerea proiectelor de dezvoltare, aflate la diverse stadii.
Constantin Bursuc, vicepreședinte CJ Botoșani
„Nu avem un buget echilibrat ca în 2024, ținând cont că avem o presiune pe bugetul de anul acesta. Avem un împrumut de 80 de milioane de lei pentru drumul strategic care începe de anul acesta să vină la scadență și cu un impact de 9 milioane de lei. Numai pe 2025! Noi nefiind generatori de venituri, există un impact și trebuie să găsim soluții”,
Cu bani mai puțini și cu nevoi ridicate, șefii de la Județ gândesc o reorganizare a instituției. De altfel, aceeași metodă a fost sugerată și primarilor din teritoriu pentru a-și limita cheltuielile de funcționare.
Se dorește un aparat mai suplu și mai eficient, punându-se accent pe digitalizare, în sensul în care unele operațiuni să fie efectuate cu ajutorul tehnologiei.
Constantin Bursuc, vicepreședinte CJ Botoșani
„Sper să facem față cu bugetul actual. Oricum o să găsim o soluție și de restructurare. Dar cred că o să fim bine. Deja avem șase plecări la pensie, chiar și șefi de structuri și din cadrul structurilor, conform deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție. Și o să gândim o soluție de reorganizare departamentală a Consiliului Județean”.
Un prim pas ar fi comasarea direcțiilor din cadrul Consiliului Județean: „Cred că o să facem trei departamente în loc de șase. Mai puține direcții, mai puțini șefi și să găsim o soluție”.
Deocamdată, în cadrul instituției funcționează șapte direcții, însă cea a arhitectului șef trebuie să rămână autonomă. Și anume:
Fiecare dintre direcțiile de mai sus este condusă de câte un director, respectiv arhitectul șef.
Constantin Bursuc este de părere că partea de dezvoltare, investiții sau achiziții publice poate funcționa într-o singură direcție.
Constantin Bursuc, vicepreședinte CJ Botoșani
„Să fim un pic mai supli, nu o sută de mii de direcții...Ținând cont că județe cum e Bihorul, cu e Bacăul funcționează la 220 de angajați, dar la o dimensiune mai mare, eu cred că noi o să ne încadrăm undeva între 90 – 100”
În organigrama Consiliului Județean sunt 175 de posturi dintre care 18 sunt de conducere iar 151 de execuție.
În cazul în care se dorește ca schema de personal să fie de maximum 100 de posturi, incluzându-le pe cele de conducere, cel mai probabil întreg personalul urmează să fie evaluat: „Evaluăm toate serviciile, toate structurile, vedem cum putem comasa”, a mai arătat vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani.
Și vor exista și pârghii legale. Iar asta după ce, în jur de 50 de parlamentari PSD și ai minorităților naționale au depus la Senat un proiect de lege ce vizează evaluarea profesională a salariaților din aparatul de stat.
Mai exact, angajații din instituții sau autorități vor da teste scrise din legislație în fiecare an cu scopul de a se verifica dacă și-au îmbunătățit cunoștințele în materie de legislație, pentru a-și putea duce la îndeplinire atribuțiile din fișa postului.
Evaluările vor fi notate pe o scară de 1 la 5, nota 3 fiind asociată calificativului „nesatisfăcător”, existând inclusiv posibilitatea desfacerii contractului de muncă pentru incompetență.
Proiectul legislativ a fost pus pe masa senatorilor la finalul săptămânii trecute și vizează modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
Este inițiat de nouă parlamentari PSD și semnat, în total, de 55 de senatori și deputați, printre care și premierul Marcel Ciolacu. În acest caz, Camera Deputaților este for decizional.
Declarația zilei 25 februarie 2025
Gabriela Erdic
Feb 25, 2025
Gabriela Erdic
Feb 25, 2025
Redacția Botoșăneanul
Feb 24, 2025
Ion Creangă omagiat la Teatrul Vasilache: Zece povești din copilărie pot fi vizionate în luna martie
Redacția Botoșăneanul
Feb 24, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile