Anchetă după ce doi medici tineri au murit în condiții suspecte: Rafila spune că ar putea fi suprasolicitare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a avut marţi după-amiaza prima reacţia în cazul celor doi medici de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași, care au murit la distanță de doar două săptămâni unul față de celălalt.

 

Eventual, suprasolicitare şi această evoluţie nefericită

 

 

 Potrivit Antena 3 CNN, el a cerut verificări pentru a se stabili dacă există vreo legătură între cele două decese.

 

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Spiridon" Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie – George Ștefan Tilă, de 31 de ani, respectiv Emanuel-Mirel Luca, în vârstă de 28 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni.

"Nu cunosc îndeaproape situatia, înţeleg că au avut anumite afecţiuni... nu ştiu situaţia lor medicală. Am văzut declaraţiile pe care doamna prorector, Luminiţa Iancu le-a dat, rămâne să vedem şi cu Colegiul Medicilor, categoric... chiar dacă discutăm de medici rezidenţi, ei, în majoritate, sunt membri ai Colegiului Medicilor dn România – dacă există o relaţie între modul în care şi-au desfăşurat ei activitatea , eventual, suprasolicitare şi această evoluţie nefericită", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

 

Primul deces al medicului George Ștefan Tilă, de 31 de ani, din Bârlad a survenit pe data de 28 martie, în timp ce se afla acasă. Al doilea rezident, Emanuel-Mirel Luca, în vârstă de 28 de ani, din Darabani, Botoşani, a încetat din viaţă la două săptămâni distanţă, mai exact pe 13 aprilie. El a fost găsit fără viaţă în locuinţa lui de propria soră.

 

 

Cauzele deceselor celor doi medici rezidenţi din Iaşi vor fi stabilite de Medicina Legală și Poliție

 

 

Purtătorul de cuvânt al Spitalului "Sf Spiridon" Iași, prof. univ. dr Diana Cimpoeșu, a declarat, pentru Agerpres, că medicii legiști și polițiștii urmează să stabilească dacă între decesele celor doi medici rezidenți există o cauzalitate comună.

 

 

"Duminică, am fost apelați prin serviciul 112, a fost echipaj de Terapie Intensivă Mobilă SMURD, care a găsit tânărul coleg de 28 de ani cu semne de moarte deja instalată. Nu avea indicații de resuscitare. Cauzele morții vor fi stabilite de Medicina Legală și Poliție. Ceea ce știm de la colegii de la Spitalul de Pneumoftiziologie este că urma o profilaxie cu medicație pentru tuberculostatice, pentru că fusese contact cu o persoană cu tuberculoză. Se afla în evidența acelui spital de la începutul anului. Dacă există o legătură de cauzalitate va stabili medicina legală și ancheta poliției", a declarat, pentru Agerpres, prof. univ. dr Diana Cimpoeșu.

 

Unul dintre medicii rezidenți decedați avea vârsta de 31 de ani, fiind din municipiul Bârlad. Medic rezident în anul V fiind, acesta trebuia să facă gărzi la secția Medicină internă de la Spitalul "Elena Beldiman" din luna martie. Acesta a murit la câteva zile după prima gardă, pe 28 martie.

 

Cel de-al doilea caz de deces este al unui medic rezident în vârstă de 28 de ani, din localitatea Darabani, județul Botoșani. Acesta au fost găsit mort, duminică, într-un apartament din Iași în care locuia cu chirie.

 

Prof. univ. dr. Anca Trifan, șef de clinică la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, a declarat pentru Agerpres că va face o analiză pentru a vedea ce poate face pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru în cazul medicilor rezidenți.

Potrivit acesteia, în cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie activează 40 de medici primari și specialiști și 100 de medici rezidenți.

 

"Înlănțuirea de evenimente (n.r.: decese) este uimitoare, incredibilă. O să facem o analiză, nu știu dacă se poate spune anchetă, o analiză efectivă a ce se poate îmbunătăți în cazul în care cineva se simte suprasolicitat. E o clinică cu vreo 100 de (n.r.: medici) rezidenți la 125 de paturi. Sunt cam un rezident la un pat.

Este un volum imens de muncă nu doar pentru rezident ci și pentru un medic specialist sau medic primar, pentru cadrele universitare care pe lângă pacienți au și studenți. Este îngrozitor serviciul la Gastroenterologie. La noi pleacă din specialitate, la sfârșitul anului I sau II. Sunt unul sau doi pe fiecare generație. Când nu poți să faci un lucru, când nu ți se potrivește, când presiunea e prea mare trebuie să pleci din specialitate. Aici e mortalitatea enorm de mare. Sunt cazuri terminale, unele ajung la deces. Nu este absolut deloc ușor", a explicat dr. Anca Trifan.

 

 

Mărturia emoţionantă a unui medic rezident despre programul suprasolicitant

 

 

După moartea celor doi, mai mulți rezidenți din cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie au postat pe grupurile de socializare mesaje conform cărora sunt suprasolicitați, iar programul de lucru nu este respectat.

 

"În primul rând, medicii rezidenți fac treaba de asistente, infirmiere, registratoare și de brancardieri. (...) Ambulatoriul de gastroenterologie (n.r.: unde sunt peste 100 de pacienți pe zi), tot rezidenții se ocupă de avize pentru pacienți, analize și în paralel trebuie să se ocupe și de pe clinică, de pacienții internați.

(...) Gărzile sunt de 24 de ore, a doua zi, ești la program, obligat să stai 32 - 34 de ore treaz și să fii la fel de forjat și să dai același randament. (...) Să nu uităm riscul specialității în sine. Pacienții vin foarte gravi, cu rată de mortalitate foarte mare. Responsabilitatea rezidentului e foarte mare. Mulți trebuie să dăm rețete pe terapii biologice și antivirale de mii de euro, deci nu ai cum să greșești că altfel plătești din banii tăi. Imaginați-vă că faci asta după 24 de ore de gardă, după ce ai avut câteva stopuri (n.r.: stop cardio-respirator) în spital, multe explorări și peste 20.000 de pași făcuți", a scris un medic rezident pe rețelele de socializare.

 

Paste widget container code to the webpage This code is unique for every widget. It can be added in multiple places on page where you want your widgets to appear.
AMP code