Ancheta săptămânii
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”

Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.

Semnal de alarmă tras de ministru încă de vara trecută


Prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 companiile din domeniul apei pot obține fonduri nerambursabile uriașe pentru crearea de aducțiuni, construcția sau modernizarea unor stații de tratare sau de epurare, reabilitarea rețelelor și alte investiți din această gamă.
În România proiectele pe apă și canalizare sunt gestionate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), iar în luna iulie a anului trecut, Marcel Boloș, venit atunci la Botoșani în calitate de ministru, a tras un semnal de alarmă privitor la lentoarea de care dă dovadă SC Nova Apaserv SA în întocmirea documentației necesare obținerii finanțării. Oficialul guvernamental de la acea dată acuza faptul că societatea se află abia în faza întocmirii studiului de fezabilitate.

 

marcel bolos la botosani

 

Se termină iarnă și tot pe acolo suntem


Martie 2021... La șapte luni de la vizita reprezentantului Cabinetului Orban, SC Nova Apaserv SA lucrează în continuare la aceeași documentație. Nu direct, ci printr-o asociere de firme condusă de SC Tadeco Consulting SRL, companie cu care s-a semnat un contract de servicii pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Botoșani”. Prin acest contract se realizează și acel SF invocat de fostul ministru al actualului MIPE. Studiul de fezabilitate trebuie depus la MIPE care dacă îl consideră corespunzător îl trimite spre aprobarea finală la Comisia Europeană.


”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Botoșani” va fi format din 14 sau 15 subproiecte (încă nu s-a stabilit clar). Printre altele, acestea prevăd construcția a două aducțiuni pe traseele Cătămărăști – Botoșani – Flămânzi și Ștefănești – Dângeni – Trușești, construcția unor stații de epurare la Săveni, Darabani, Bucecea și Ștefănești, reabilitări de rețele în aceste orașe și în municipiul Botoșani și modernizarea stației de tratare din Darabani.


Obiectivele incluse în acest mega-proiect au fost desprinse din Master Planul aprobat în 2015 de Consiliul Județean, acționarul majoritar al SC Nova Apaserv SA, referitor la extinderea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare-epurare.


Valoarea totală a investiției a fost evaluată la 181 de milioane de euro, sumă confirmată la Botoșani chiar de fostul ministru al fondurilor europene, din care 92% vine de la UE, cu 6% trebuie să contribuie SC Nova Apaserv SA și cu 2% Consiliul Județean.


Sumele vor fi însă actualizate la nivelul anului 2021 și estimările făcute de SC Nova Apaserv SA arată că se va trece în final de 200 de milioane de euro.

 

De unde scoate 12 milioane de euro pentru cofinanțare o firmă adusă în pragul insolvenței pentru o datorie de șase ori mai mică?


Iar aici apare prima mare problemă. 6% din valoarea totală a proiectului înseamnă 12 milioane de euro, o sumă imposibil de asigurat de către compania de apă a CJ, care a ajuns într-o situație extrem de dificilă din cauza unei executări silite pentru o sumă de peste șase ori mai mică. Soluția ar fi contractarea unui credit bancar, dar cine finanțează o firmă cu datorii de milioane de lei și care abia a reușit să plătească salariile după două luni?


”De fapt aceasta este miza: ce efort financiar faci acum ca să aduci o investiție de 200 de milioane de euro în Botoșani? Dacă nu se face investiția aceasta cred că și nepoții nepoților noștri se vor răscoli în mormânt. 200 de milioane de euro este enorm de mult. Să nu ai acești bani să îi poți utiliza pentru realizarea unei infrastructuri vitale oricărei comunități mi se pare că e nu de război mondial, nu ar trebui să doarmă noaptea nimeni. Faceți asta! Este grija mea ca om al orașului, că altă grijă n-am, că nu-mi dă mie nimic”,


Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură.


Președintele CCIA și al Elsaco, grup de firme care implementează proiecte de zeci de milioane de euro în domeniul apei, crede că este obligatoriu capitalizarea SC Nova Apaserv SA, fie de către Consiliul Județean, de un fond de investiții sau printr-o altă formă, ”ceva trebuie să se întâmple ca această firmă să fie capitalizată”, deoarece în caz contrar în câteva luni va intra în insolvență.

 

”Era iminența promovării unei cereri de deschidere a procedurii de insolvență”


Apoi, există riscul real al intrării în insolvență, tocmai pentru a salva societatea cel puțin o perioadă de executările silite, caz în care SC Nova Apaserv SA practic nu mai îndeplinește condițiile de obținere a finanțării.


”Dacă mai ținea o săptămână nu o vedeam bine. Era iminența promovării unei cereri de deschidere a procedurii de insolvență care crea un bulgăre de zăpadă fantastic”,


narcis stefanNarcis Ștefan, președinte CA SC Nova Apaserv SA.


Acesta susține că administratorii ajunseseră foarte aproape de momentul în care să fie practic obligați să introducă societatea în insolvență, chiar dacă de la Consiliul Județean i s-a cerut să nu recurgă la o asemenea măsură. Iar acest pericol nu a dispărut complet.


”Noi administratorii eram într-o mare dilemă. Legea conferă exclusivitate consiliului de administrație pentru declararea sau solicitarea deschiderii acestei proceduri. Dar societatea prin reprezentanții legali, prin consiliul de administrație, era obligat dacă în mod vădit veniturile sunt mult mai mici decât cheltuielile, pentru protecția creditorilor, administratorii sunt obligați să sesizeze judecătorul sindic. Și exista un mic risc ca, dacă altcineva ar fi cerut insolvența, viitorul administrator judiciar sau chiar lichidator, să ne tragă pe noi la răspundere că prea târziu am făcut treaba aceasta. În paralel, era și o sancțiune pe Codul Penal care spunea că, dacă în șase luni de când începe situația aceasta, nu sesizezi judecătorul sindic, este bancrută frauduloasă și noi administratorii eram responsabili de situația aceasta. Și executarea silită a început undeva prin octombrie”,


Narcis Ștefan, președinte CA SC Nova Apaserv SA.

 


”Suntem foarte întârziați, alte companii din România deja au licitat contracte și s-au apucat de executat lucrări”


Chiar și în condițiile în care s-ar rezolva problemele financiare, apare un al treilea obstacol. Atât ex-ministrul Marcel Boloș, cât și președintele grupului Elsaco, Valeriu Iftime, bine ancorat în Asociația Română a Apei (ARA), susțin că MIPE și mai departe Comisia Europeană alocă finanțările pe principiul ”primul sosit, primul servit” astfel încât este posibil ca la data la care SC Nova Apaserv SA termină documentația sau la cea la care se finalizează evaluarea de către Comisia Europeană, să se epuizeze pur și simplu fondurile alocate României pentru apă și canalizare.


”Noi suntem foarte întârziați, alte companii din România deja au licitat contracte și s-au apucat de executat lucrări, iar noi suntem abia la stadiul în care consultantul ne face documentația ca să ne aprobe finanțarea. Deci Botoșaniul nu are semnat contract de 200 de milioane de euro pe POIM.
Cel mai grav este că având această situație complicată economic, se poate ca acești bani să nu vină. O firmă în insolvență nu poate să obțină banii aceștia, iar eu cred că distanța dintre insolvență și normalitate este destul de mică la Botoșani”,


Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură.


La Nova se speră ca până finele anului să se obțină finanțarea


Reprezentanții companiei de apă și canalizare nu sunt însă atât de pesimiști și consideră că nici foarte întârziată nu este SC Nova Apaserv SA față de alte firme de profil din România.


cristina panait”Cu proiectul suntem spre sfârșitul primei etape, reprezentând contractul de sprijin pentru documentația tehnică, inclusiv studiul de fezabilitate, care de fapt pregătește celelalte contracte aferente proiectului major «Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Botoșani». Acum suntem în analiza instituțională și analiza cost-beneficiu, luna viitoare ar fi cea pentru depunerea studiilor de fezabilitate pentru toate cele 14-15 contracte de lucrări aferente proiectului regional”,


Cristina Panait, director executiv SC Nova Apaserv SA.


Cât despre estimările sau mai bine spus năzuințele directorului care coordonează acest mega proiect...  


”Eu sper ca până la sfârșitul acestui an să trecem de comisie, dar sunt operatori puternici care stau poate și de doi ani în analiză la comisie și tot îi mai trimite acasă pentru că datele din proiectele tehnice nu corespund cu punct și virgulă ghidului de finanțare. Ei privesc foarte tehnic lucrurile acestea”,


Cristina Panait, director executiv SC Nova Apaserv SA.

 

CJ-ul a mai băgat în faliment și Apa Grup. Se repetă povestea și cu Nova Apaserv?


În 2009 – 2010, Consiliul Județean a derulat o operațiune gigant prin care SC Apa Grup SA, operatorul de apă și canalizare la care era acționar majoritar, a fost băgat în faliment după ce acumulase datorii de circa 70 de milioane de lei. A fost înlocuit cu SC Nova Apaserv SA, o companie nou înființată tot cu CJ acționari majoritar, care a preluat toată activitatea fostului operator. Dar nu doar activitatea, ci și directorii, angajații, utilajele, iar ani buni a ființat chiar în același sediu.


La 11 ani de atunci spectrul falimentului apare din nou la compania de apă și canalizare controlată de CJ. Și aceasta pentru că, în afară de denumire, altceva esențial nu s-a schimbat. Problema fundamentală a rămas în continuare: directorii și membrii consiliului de administrație sunt numiți în continuare pe criterii politice, uneori în urma unor concursuri – simulacru, în care mereu ies învingători membrii partidului care deține majoritatea în CJ.

 

apa grup

 


Astfel s-a ajuns la un moment dat în situația incredibilă ca din 12 administratori și directori, SC Nova Apaserv SA să nu aibă nici măcar un singur absolvent de hidrotehnică. Și culmea ironiei, să se afle într-o situație vecină cu insolvența din cauza pierderii unui proces în condițiile în care atât președintele CA, cât și directorul general sunt juriști.


”Eu văd mai mult o luptă politică între un PSD care spun să o facă liberalii că și-au pus șeful, iar liberalii nu-și dau seama în ce s-au băgat pentru că eu nu văd ca Guvernul să dea niște bani la Botoșani pentru compania de apă. A doua oară compania de apă având o situație delicată, ei mai trecând odată printr-un proces de insolvență (finalizat cu falimentul SC Apa Grup SA – n.r.). Adică așteptând cu mâna întinsă că o să ne dea cineva ceva, n-o să dea nimeni. Dacă nu au bani să facă o majorare de capital serioasă de minim 3 milioane de euro, compania aceasta nu scapă de insolvență, adică acolo se duce. Măsura urgentă este să o faci sănătoasă economic pe termen scurt, adică măcar jumătate de an, ca în această jumătate de an să poți avea niște măsuri de reorganizare”,


Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură.


Cuvântul de ordine: DEPOLITIZARE


În opinia acestuia, SC Nova Apaserv SA nu a ajuns să rămână fără electricitate și materii prime doar pentru că ne aflăm în stare de alertă.


Însă problema de fond pe care o vede este aceea a imixtiunii politicului în activitatea societății.


”Ceea ce este absolut clar este că, în măsura în care nu se depolitizează, nu reușești să numești un manager privat cu adevărat, o să suferim toți pentru că rezultatele se văd. Ce trebuie să înțelegem este că nu există nici o altă zonă în care să fie atâția bani europeni, cum sunt în infrastructura de valeriu iftimeapă, de canalizare și banii aceștia nu o să vină continuu”,


Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură.


Este dificil de preconizat acum ce se va întâmpla în următorul an, darămite până la viitoarele alegeri, dar un lucru este cert: atât timp cât compania de apă, indiferent de cum va fi denumită, va continua să fie administrată din sediile unor partide, mai devreme sau mai târziu va ajunge de unde a plecat: datorii uriașe, conturi blocate, pericol de sistare a furnizării.


Iar prețul va fi cel mai mare din istoria administrației județene: 200 de milioane de euro.


Și nu este vorba doar de bani ca atare, ci de apă și canalizări de calitate, care cresc nivelul de trai și fac zona mai atrăgătoare atât pentru populație, cât și pentru investitori. Apoi, chiar și în cazul în care licitațiile pentru lucrări ar fi câștigate de companii din afara județului, acestea tot ar fi obligate să își deschidă puncte de lucru la Botoșani, ceea ce ar însemna încasări masive din taxe și impozite.


Țineți minte partidele care fac parte din plenul CJ și care controlează practic SC Nova Apaserv SA: PSD, PNL, ALDE și Pro România.

 

 

 

 

loading...
La Nova Apaserv se discută de insolvență, fostul director... recuperează datorii
Cum să pierzi șefia de la ”Apă” după ce ai avut 5 membri în CA din 7: Uluitoarea poveste în care Șoptică și Țurcanu au răsturnat PSD-ul cu... Pro

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator
Fostul administrator și director adjunct al SC Urban Serv SA a declanșat executarea silită a societății după ce șefii acesteia i-au achitat doar o parte din suma câștigată în instanță pentru destituirea nelegală din funcția de membru al consiliului de administrație.
Primăria trambulină pentru ”Apele Române”, ținută închisă cu cheia: Pensionarul care face zilnic 5 ore pe drum numai pentru a lucra la Primăria Vatra Moldoviței – VIDEO & GALERIE FOTO
Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO
Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la dispeceratul Administrației Bazinale Prut – Bârlad prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, din județul Suceava, își are corespondent masculin la Botoșani.
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
Loading...
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas
Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO
”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
Loading...
Concurs de poveste pentru un manager cu leafă de vreo 15.000 de lei, a început pe vremea lui Flutur, nu se știe dacă se mai termină cu Andrei
Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani organizează concurs pentru funcția de manager. Aproape în orice altă perioadă a anului un astfel de anunț putea fi tratat ca oricare altul de acest gen. A fost însă demarat într-o situație specială pentru administrația publică locală și de aici au plecat și interpretările politice.
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare
La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
Din nefericire Ieftimie are dreptate doar ca pentru cei ce ar trebui sa l audă, tot ce spune el e o limba străină, total necunoscuta unora.
2 martie 2021, 01:25
Problema este ca in toata tara nu se mai gasesc oameni care sa lucreze la o societati de stat si sa fie cinstiti. La privat patronii conduc direct ei sau ii bat cu harapnicul pe directori si pe angajati sa fie eficienti. La stat esti eficient daca aduci beneficii celui care te-a pus intr-o functie. Aceste beneficii se primesc de la diferiti constructori, proiectanti, consultanti,furnizori etc care se vor simti indreptatiti sa scada calitatea lucrărilor, proiecteleor, serviciilor, produselor pe care le livreaza. Societatea de stat incepe sa nu mai functioneze in pierdere desi a primit investitii de sute de milioane de euro. La Nova Apa se mai adauga furtul extins de apă pe traseele de sute de kilometri din Botosani, Dorohoi, Botosani -Flamanzi s.a.m.d Cine sunt presedintii de CJ,, membrii din consiliul de administratie, directorii, sefii de servicii, managerii de proiecte care ar stopa aceste grave nereguli? Nu ii avem.
1 martie 2021, 16:40
drumul catre dezastru este clar.......nu poate firedresata intr-o luna, doua, 1 an...........renuntati la acest megaproiect pt ca nu sunt bani de cofinantare, nu sunt oameni pregatiti, altfel UE isi cere banii inapoi......dom Iftime are si el un interes doar se stie..........trebuia sa traga semnale de alarma de vreo 30 de ani, cu toate institutiile in care zac neputinciosii, nestiutorii, trantorii politici............cu astia nu ai cum sa ajungi undeva....decat in groapa
1 martie 2021, 16:17
Cand se primesc bani de la UE sau din alta parte pt canalizare cine are obligatia sa verifice unde s au scurs acei bani ?
1 martie 2021, 13:26
Imediat apare Silegeanu cu soluția, unifica el toate partidele se pune el șef mai mare și gata, a rezolvat totul...
1 martie 2021, 11:12
bun articol, pentru operatorul de apa se impune ca toti factorii implicati sa solutioneze problemele, botosanenii nu au nicio vina, decat ca inca mai platesc un serviciu la un cost -calitate discutabil, fara permanenta la interventii de urgenta pe canalizare, fara utilaje de interventie, etc.
1 martie 2021, 09:29
Societatea de apa este aproape de faliment iar falimentatorii ce o conduc, aceiasi de dintotdeauna si-ai dat mana cu penibilul de la camera de comert care in patru ani a reusit sa-si umfle conturile cu bani europeni si sa nu faca nimic pentru mediul de afaceri botosanean, vor să facă un ouimpreună. Imi vine sa rad!!!
1 martie 2021, 09:29
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„Când veți merge la slujba de Înviere stimați colegi gândiți-vă că prin votul dvs ați lăsat peste 1.000 de copii aflați în grija DGASPC Botoșani fără pască și ouă roșii pe masă, că ați lăsat peste 500 de bătrâni ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9255 lei
USD
Dolarul SUA
4.0911 lei
CHF
Francul elveţian
4.4662 lei
GBP
Lira sterlină
5.6870 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7858 lei
XAU
Gramul de aur
235.1457 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2277 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3555 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1684 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2737 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1904 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.2 o C
Dorohoi
17.6 o C
Bucecea
16.3 o C
Darabani
19.4 o C
Saveni
17.3 o C
Ştefăneşti
17.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.