Ancheta săptămânii
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”

Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.

Semnal de alarmă tras de ministru încă de vara trecută


Prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 companiile din domeniul apei pot obține fonduri nerambursabile uriașe pentru crearea de aducțiuni, construcția sau modernizarea unor stații de tratare sau de epurare, reabilitarea rețelelor și alte investiți din această gamă.
În România proiectele pe apă și canalizare sunt gestionate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), iar în luna iulie a anului trecut, Marcel Boloș, venit atunci la Botoșani în calitate de ministru, a tras un semnal de alarmă privitor la lentoarea de care dă dovadă SC Nova Apaserv SA în întocmirea documentației necesare obținerii finanțării. Oficialul guvernamental de la acea dată acuza faptul că societatea se află abia în faza întocmirii studiului de fezabilitate.

 

marcel bolos la botosani

 

Se termină iarnă și tot pe acolo suntem


Martie 2021... La șapte luni de la vizita reprezentantului Cabinetului Orban, SC Nova Apaserv SA lucrează în continuare la aceeași documentație. Nu direct, ci printr-o asociere de firme condusă de SC Tadeco Consulting SRL, companie cu care s-a semnat un contract de servicii pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Botoșani”. Prin acest contract se realizează și acel SF invocat de fostul ministru al actualului MIPE. Studiul de fezabilitate trebuie depus la MIPE care dacă îl consideră corespunzător îl trimite spre aprobarea finală la Comisia Europeană.


”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Botoșani” va fi format din 14 sau 15 subproiecte (încă nu s-a stabilit clar). Printre altele, acestea prevăd construcția a două aducțiuni pe traseele Cătămărăști – Botoșani – Flămânzi și Ștefănești – Dângeni – Trușești, construcția unor stații de epurare la Săveni, Darabani, Bucecea și Ștefănești, reabilitări de rețele în aceste orașe și în municipiul Botoșani și modernizarea stației de tratare din Darabani.


Obiectivele incluse în acest mega-proiect au fost desprinse din Master Planul aprobat în 2015 de Consiliul Județean, acționarul majoritar al SC Nova Apaserv SA, referitor la extinderea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare-epurare.


Valoarea totală a investiției a fost evaluată la 181 de milioane de euro, sumă confirmată la Botoșani chiar de fostul ministru al fondurilor europene, din care 92% vine de la UE, cu 6% trebuie să contribuie SC Nova Apaserv SA și cu 2% Consiliul Județean.


Sumele vor fi însă actualizate la nivelul anului 2021 și estimările făcute de SC Nova Apaserv SA arată că se va trece în final de 200 de milioane de euro.

 

De unde scoate 12 milioane de euro pentru cofinanțare o firmă adusă în pragul insolvenței pentru o datorie de șase ori mai mică?


Iar aici apare prima mare problemă. 6% din valoarea totală a proiectului înseamnă 12 milioane de euro, o sumă imposibil de asigurat de către compania de apă a CJ, care a ajuns într-o situație extrem de dificilă din cauza unei executări silite pentru o sumă de peste șase ori mai mică. Soluția ar fi contractarea unui credit bancar, dar cine finanțează o firmă cu datorii de milioane de lei și care abia a reușit să plătească salariile după două luni?


”De fapt aceasta este miza: ce efort financiar faci acum ca să aduci o investiție de 200 de milioane de euro în Botoșani? Dacă nu se face investiția aceasta cred că și nepoții nepoților noștri se vor răscoli în mormânt. 200 de milioane de euro este enorm de mult. Să nu ai acești bani să îi poți utiliza pentru realizarea unei infrastructuri vitale oricărei comunități mi se pare că e nu de război mondial, nu ar trebui să doarmă noaptea nimeni. Faceți asta! Este grija mea ca om al orașului, că altă grijă n-am, că nu-mi dă mie nimic”,


Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură.


Președintele CCIA și al Elsaco, grup de firme care implementează proiecte de zeci de milioane de euro în domeniul apei, crede că este obligatoriu capitalizarea SC Nova Apaserv SA, fie de către Consiliul Județean, de un fond de investiții sau printr-o altă formă, ”ceva trebuie să se întâmple ca această firmă să fie capitalizată”, deoarece în caz contrar în câteva luni va intra în insolvență.

 

”Era iminența promovării unei cereri de deschidere a procedurii de insolvență”


Apoi, există riscul real al intrării în insolvență, tocmai pentru a salva societatea cel puțin o perioadă de executările silite, caz în care SC Nova Apaserv SA practic nu mai îndeplinește condițiile de obținere a finanțării.


”Dacă mai ținea o săptămână nu o vedeam bine. Era iminența promovării unei cereri de deschidere a procedurii de insolvență care crea un bulgăre de zăpadă fantastic”,


narcis stefanNarcis Ștefan, președinte CA SC Nova Apaserv SA.


Acesta susține că administratorii ajunseseră foarte aproape de momentul în care să fie practic obligați să introducă societatea în insolvență, chiar dacă de la Consiliul Județean i s-a cerut să nu recurgă la o asemenea măsură. Iar acest pericol nu a dispărut complet.


”Noi administratorii eram într-o mare dilemă. Legea conferă exclusivitate consiliului de administrație pentru declararea sau solicitarea deschiderii acestei proceduri. Dar societatea prin reprezentanții legali, prin consiliul de administrație, era obligat dacă în mod vădit veniturile sunt mult mai mici decât cheltuielile, pentru protecția creditorilor, administratorii sunt obligați să sesizeze judecătorul sindic. Și exista un mic risc ca, dacă altcineva ar fi cerut insolvența, viitorul administrator judiciar sau chiar lichidator, să ne tragă pe noi la răspundere că prea târziu am făcut treaba aceasta. În paralel, era și o sancțiune pe Codul Penal care spunea că, dacă în șase luni de când începe situația aceasta, nu sesizezi judecătorul sindic, este bancrută frauduloasă și noi administratorii eram responsabili de situația aceasta. Și executarea silită a început undeva prin octombrie”,


Narcis Ștefan, președinte CA SC Nova Apaserv SA.

 


”Suntem foarte întârziați, alte companii din România deja au licitat contracte și s-au apucat de executat lucrări”


Chiar și în condițiile în care s-ar rezolva problemele financiare, apare un al treilea obstacol. Atât ex-ministrul Marcel Boloș, cât și președintele grupului Elsaco, Valeriu Iftime, bine ancorat în Asociația Română a Apei (ARA), susțin că MIPE și mai departe Comisia Europeană alocă finanțările pe principiul ”primul sosit, primul servit” astfel încât este posibil ca la data la care SC Nova Apaserv SA termină documentația sau la cea la care se finalizează evaluarea de către Comisia Europeană, să se epuizeze pur și simplu fondurile alocate României pentru apă și canalizare.


”Noi suntem foarte întârziați, alte companii din România deja au licitat contracte și s-au apucat de executat lucrări, iar noi suntem abia la stadiul în care consultantul ne face documentația ca să ne aprobe finanțarea. Deci Botoșaniul nu are semnat contract de 200 de milioane de euro pe POIM.
Cel mai grav este că având această situație complicată economic, se poate ca acești bani să nu vină. O firmă în insolvență nu poate să obțină banii aceștia, iar eu cred că distanța dintre insolvență și normalitate este destul de mică la Botoșani”,


Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură.


La Nova se speră ca până finele anului să se obțină finanțarea


Reprezentanții companiei de apă și canalizare nu sunt însă atât de pesimiști și consideră că nici foarte întârziată nu este SC Nova Apaserv SA față de alte firme de profil din România.


cristina panait”Cu proiectul suntem spre sfârșitul primei etape, reprezentând contractul de sprijin pentru documentația tehnică, inclusiv studiul de fezabilitate, care de fapt pregătește celelalte contracte aferente proiectului major «Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Botoșani». Acum suntem în analiza instituțională și analiza cost-beneficiu, luna viitoare ar fi cea pentru depunerea studiilor de fezabilitate pentru toate cele 14-15 contracte de lucrări aferente proiectului regional”,


Cristina Panait, director executiv SC Nova Apaserv SA.


Cât despre estimările sau mai bine spus năzuințele directorului care coordonează acest mega proiect...  


”Eu sper ca până la sfârșitul acestui an să trecem de comisie, dar sunt operatori puternici care stau poate și de doi ani în analiză la comisie și tot îi mai trimite acasă pentru că datele din proiectele tehnice nu corespund cu punct și virgulă ghidului de finanțare. Ei privesc foarte tehnic lucrurile acestea”,


Cristina Panait, director executiv SC Nova Apaserv SA.

 

CJ-ul a mai băgat în faliment și Apa Grup. Se repetă povestea și cu Nova Apaserv?


În 2009 – 2010, Consiliul Județean a derulat o operațiune gigant prin care SC Apa Grup SA, operatorul de apă și canalizare la care era acționar majoritar, a fost băgat în faliment după ce acumulase datorii de circa 70 de milioane de lei. A fost înlocuit cu SC Nova Apaserv SA, o companie nou înființată tot cu CJ acționari majoritar, care a preluat toată activitatea fostului operator. Dar nu doar activitatea, ci și directorii, angajații, utilajele, iar ani buni a ființat chiar în același sediu.


La 11 ani de atunci spectrul falimentului apare din nou la compania de apă și canalizare controlată de CJ. Și aceasta pentru că, în afară de denumire, altceva esențial nu s-a schimbat. Problema fundamentală a rămas în continuare: directorii și membrii consiliului de administrație sunt numiți în continuare pe criterii politice, uneori în urma unor concursuri – simulacru, în care mereu ies învingători membrii partidului care deține majoritatea în CJ.

 

apa grup

 


Astfel s-a ajuns la un moment dat în situația incredibilă ca din 12 administratori și directori, SC Nova Apaserv SA să nu aibă nici măcar un singur absolvent de hidrotehnică. Și culmea ironiei, să se afle într-o situație vecină cu insolvența din cauza pierderii unui proces în condițiile în care atât președintele CA, cât și directorul general sunt juriști.


”Eu văd mai mult o luptă politică între un PSD care spun să o facă liberalii că și-au pus șeful, iar liberalii nu-și dau seama în ce s-au băgat pentru că eu nu văd ca Guvernul să dea niște bani la Botoșani pentru compania de apă. A doua oară compania de apă având o situație delicată, ei mai trecând odată printr-un proces de insolvență (finalizat cu falimentul SC Apa Grup SA – n.r.). Adică așteptând cu mâna întinsă că o să ne dea cineva ceva, n-o să dea nimeni. Dacă nu au bani să facă o majorare de capital serioasă de minim 3 milioane de euro, compania aceasta nu scapă de insolvență, adică acolo se duce. Măsura urgentă este să o faci sănătoasă economic pe termen scurt, adică măcar jumătate de an, ca în această jumătate de an să poți avea niște măsuri de reorganizare”,


Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură.


Cuvântul de ordine: DEPOLITIZARE


În opinia acestuia, SC Nova Apaserv SA nu a ajuns să rămână fără electricitate și materii prime doar pentru că ne aflăm în stare de alertă.


Însă problema de fond pe care o vede este aceea a imixtiunii politicului în activitatea societății.


”Ceea ce este absolut clar este că, în măsura în care nu se depolitizează, nu reușești să numești un manager privat cu adevărat, o să suferim toți pentru că rezultatele se văd. Ce trebuie să înțelegem este că nu există nici o altă zonă în care să fie atâția bani europeni, cum sunt în infrastructura de valeriu iftimeapă, de canalizare și banii aceștia nu o să vină continuu”,


Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură.


Este dificil de preconizat acum ce se va întâmpla în următorul an, darămite până la viitoarele alegeri, dar un lucru este cert: atât timp cât compania de apă, indiferent de cum va fi denumită, va continua să fie administrată din sediile unor partide, mai devreme sau mai târziu va ajunge de unde a plecat: datorii uriașe, conturi blocate, pericol de sistare a furnizării.


Iar prețul va fi cel mai mare din istoria administrației județene: 200 de milioane de euro.


Și nu este vorba doar de bani ca atare, ci de apă și canalizări de calitate, care cresc nivelul de trai și fac zona mai atrăgătoare atât pentru populație, cât și pentru investitori. Apoi, chiar și în cazul în care licitațiile pentru lucrări ar fi câștigate de companii din afara județului, acestea tot ar fi obligate să își deschidă puncte de lucru la Botoșani, ceea ce ar însemna încasări masive din taxe și impozite.


Țineți minte partidele care fac parte din plenul CJ și care controlează practic SC Nova Apaserv SA: PSD, PNL, ALDE și Pro România.

 

 

 

 

loading...
La Nova Apaserv se discută de insolvență, fostul director... recuperează datorii
Cum să pierzi șefia de la ”Apă” după ce ai avut 5 membri în CA din 7: Uluitoarea poveste în care Șoptică și Țurcanu au răsturnat PSD-ul cu... Pro

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
41 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră din România, petrecută la Botoșani! MISTERUL nenorocirii încă este ținut ascuns de autorități – FOTO&VIDEO
Au trecut patru decenii de la cea mai mare tragedie rutieră care a lovit România, la Botoșani. O nenorocire care a frânt zeci de familii și a împietrit numeroase inimi, ale celor care au înregistrat pierderi omenești, dar și ale celor care pe atunci au fost salvatori sau martori. În limitele posibile, permise de un sistem comunist opresiv, botoșănenii i-au plâns mai mult în șoaptă pe cei plecați, fără să tragă prea multe speranțe în aflarea adevărului.
Femeie paralizată din copilărie, obligată de Casa de Pensii să își demonstreze handicapul cu acte medicale din urmă cu 3-4 decenii ca să îi acorde pensie de urmaș
Larisa are 43 de ani... patru decenii și ceva de chin. Este țintuită de mică într-un scaun cu rotile. Rănită aprig de destin, primește și o lovitură din partea unui sistem pe cât de absurd, pe atât de lipsit de orice urmă de empatie.
Ruslan, un moldovean născut peste Prut, a ajuns cel mai mare afacerist din Botoșani într-un business cu iz de clonă
Să înființezi o companie în 2015 și cinci ani mai târziu să ajungi pe primul loc în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, aceasta este o performanță care ani la rând nu a fost la îndemâna vreunui om de afaceri născut în România. Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean.
Proces de-o încâlceală uluitoare: ALDE cere un spațiu ultracentral de la Locativa și daune de 100 de lei pe zi, alt partid acuză falsuri în acte
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a deschis un proces la Judecătoria Botoșani împotriva SC Locativa SA pentru un spațiu din zona ultracentrală a orașului. Primul termen s-a judecat pe 5 octombrie, la cinci luni și jumătate de la înregistrarea dosarului, și scoate la iveală o încurcătură definitorie pentru politica botoșăneană.
Primărie executată silit de un IFN din celălalt capăt al țării cu care nu a avut vreun contract de credit: Ne-au dat toate planurile peste cap
Întruniți în ședință extraordinară pe data de 17 septembrie 2021, consilierii județeni au hotărât să aloce 219.000 de lei Primăriei Viișoara. Dacă la alte proiecte de hotărâre care vizează repartizarea unor fonduri unităților administrativ-teritoriale apar discuții aprinse cu acuzații privind atribuirea banilor pe criterii politice, de această dată proiectul propus de conducerea Consiliului Județean a fost aprobat în unanimitate.
ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta
10, 12, 5, 9, 3, 11, 0și...13, 26, 20, 27, 35, 20, 40Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Loading...
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
Loading...
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Din nefericire Ieftimie are dreptate doar ca pentru cei ce ar trebui sa l audă, tot ce spune el e o limba străină, total necunoscuta unora.
2 martie 2021, 01:25
Problema este ca in toata tara nu se mai gasesc oameni care sa lucreze la o societati de stat si sa fie cinstiti. La privat patronii conduc direct ei sau ii bat cu harapnicul pe directori si pe angajati sa fie eficienti. La stat esti eficient daca aduci beneficii celui care te-a pus intr-o functie. Aceste beneficii se primesc de la diferiti constructori, proiectanti, consultanti,furnizori etc care se vor simti indreptatiti sa scada calitatea lucrărilor, proiecteleor, serviciilor, produselor pe care le livreaza. Societatea de stat incepe sa nu mai functioneze in pierdere desi a primit investitii de sute de milioane de euro. La Nova Apa se mai adauga furtul extins de apă pe traseele de sute de kilometri din Botosani, Dorohoi, Botosani -Flamanzi s.a.m.d Cine sunt presedintii de CJ,, membrii din consiliul de administratie, directorii, sefii de servicii, managerii de proiecte care ar stopa aceste grave nereguli? Nu ii avem.
1 martie 2021, 16:40
drumul catre dezastru este clar.......nu poate firedresata intr-o luna, doua, 1 an...........renuntati la acest megaproiect pt ca nu sunt bani de cofinantare, nu sunt oameni pregatiti, altfel UE isi cere banii inapoi......dom Iftime are si el un interes doar se stie..........trebuia sa traga semnale de alarma de vreo 30 de ani, cu toate institutiile in care zac neputinciosii, nestiutorii, trantorii politici............cu astia nu ai cum sa ajungi undeva....decat in groapa
1 martie 2021, 16:17
Cand se primesc bani de la UE sau din alta parte pt canalizare cine are obligatia sa verifice unde s au scurs acei bani ?
1 martie 2021, 13:26
Imediat apare Silegeanu cu soluția, unifica el toate partidele se pune el șef mai mare și gata, a rezolvat totul...
1 martie 2021, 11:12
bun articol, pentru operatorul de apa se impune ca toti factorii implicati sa solutioneze problemele, botosanenii nu au nicio vina, decat ca inca mai platesc un serviciu la un cost -calitate discutabil, fara permanenta la interventii de urgenta pe canalizare, fara utilaje de interventie, etc.
1 martie 2021, 09:29
Societatea de apa este aproape de faliment iar falimentatorii ce o conduc, aceiasi de dintotdeauna si-ai dat mana cu penibilul de la camera de comert care in patru ani a reusit sa-si umfle conturile cu bani europeni si sa nu faca nimic pentru mediul de afaceri botosanean, vor să facă un ouimpreună. Imi vine sa rad!!!
1 martie 2021, 09:29
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Respectivul proces a fost în 2020. Primul termen la Înalta Curte și Justiție este după mai bine de un an. În mai bine de un an practic Nova Apaserv nu a făcut nimic în afară că în urmă cu o lună sau două a fost constituit ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.3743 lei
CHF
Francul elveţian
4.7448 lei
GBP
Lira sterlină
5.7689 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8532 lei
XAU
Gramul de aur
250.8061 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2486 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3519 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1301 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4509 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1947 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6656 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.5 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
0.9 o C
Darabani
1.5 o C
Saveni
2.0 o C
Ştefăneşti
5.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.