Ancheta săptămânii
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte

Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.

Nu se dau duși la pensie

 

Dat fiind numărul însemnat de angajați care părăsesc sistemul, întrebarea rămasă este dacă se va asigura continuitatea serviciilor medicale, în condiții civilizate.

 

Deciziile de pensionare au pornit de la 1 decembrie 2019 și au tot continuat pe parcursul lunii. Chiar au fost cazuri în care asistenții medicali care au ieșit din tura de noapte și au primit la plecare decizii de încetare a raporturilor de muncă.

 

Majoritatea împliniseră deja vârsta standard de pensionare, adică 65 de ani, însă datorită, sau din cauza unui vid legislativ, au rămas în activitate.

 

Lege strâmbă, oameni prinși între pensie și salariu

 

În mod normal ei ar fi trebuit să se adreseze către conducere cu o solicitare în vederea pensionării, în termen de 30 de zile de la împlinirea vârstei de 65 de ani. Managerul spitalului ar fi aprobat cerința și astfel asiguratul ar fi dobândit calitatea de pensionar, după depunerea dosarului la Casa de Pensii.

 

Însă angajații care au împlinit 65 de ani nu au făcut nicio solicitare. Iar legea nu distinge cine comunică cui: adică angajatul către angajator sau angajatorul către angajat.

 

Nici Casa Județeană de Pensie nu are obligativitatea de a aduce la cunoștința angajatorului când unui asigurat i se schimbă calitatea de salariat și devine pensionar.

 

În aceste condiții, conducerea spitalului s-ar fi adresat Casei de Pensii pentru a întreba dacă au existat cereri de pensionare, în condițiile în care prevederile legislative spun foarte clar că la 65 de ani contractul de muncă încetează de drept la data comunicării deciziei de pensionare.

 

Iar ulterior le-ar fi cerut angajaților vizați să semneze declarații pe propria răspundere că merg la pensie.

 

Iar în această situație ar fi 22 de asistenți medicali

 

 

„Chiar dacă legislația în vigoare precizează foarte clar că se încetează raporturile de muncă la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de pensie pentru limită de vârstă, asistenții medicali pot să se pensioneze la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex”,

Narcis Drețcanu, director executiv adjunct CJP Botoșani

 

Plecarea asistenților medicali la pensie a stârnit o serie de reacții și în interiorul spitalului.

 

 

„S-a sistat concedierea medicilor iar acum s-a început cu asistenții medicali. Faptul că se sistează contractele de muncă pentru respectarea legii nu este nicio problemă. Singura problemă este că aceste persoane nu au fost anunțate decât în momentul când s-a luat decizia încetării contractului de muncă cu 1 decembrie 2019. Faptul că în locul acestor persoane nu avem altele calificate, din punctul meu de vedere ca șef serviciul resurse umane, care să asigure asistența medicală de calitate”,

Stelian Aivăncesei, șef serviciu resurse umane SJU, într-o postare pe Facebook

 

Vânătoare de... asistenți?!

 

Sunt înregistrate pensionări pe mai multe etaje ale spitalului, de la laboratorul de radiologie și imagistică medicală la laboratorul de analize medicale de pe anumite secții.

 

„Nu este normal să nu se discute cu acești oameni până în momentul în care s-a luat această decizie, nu este normal ca o unitate sanitară să înceapă să vâneze aceste persoane să vadă dacă și-au depus cererile de pensionare la Casa Județeană de Pensii”,

Stelian Aivăncesei, șef serviciu resurse umane SJU

 

 

Problema este cunoscută și la nivelul Consiliului Județean unde președintele a arătat că a cerut să fie găsite soluții.

 

 

„Știu despre această problemă, am recomandat o discuție a secretarului general care se ocupă cu legalitatea și cu șeful de la personal, să găsească soluția necesară. Ei pot să iasă la pensie, dar trebuie să organizeze concurs. Acolo există un manager care trebuie să procedeze ca atare. Ea nu face asta că vrea ea, că e șefă, are o legislație în spate care îi permite să facă anumite lucruri sau nu”,

Costică Macaleți, președinte CJ

 

Au participat la discuții inclusiv sindicaliștii din cadrul Spitalului Județean Mavromati. Lia Temciuc nu a mai putut fi contactată ulterior pentru detalii referitoare la discuțiile purtate la CJ. Se pare că și lidera de sindicat s-ar regăsi printre asistenții medicali care trebuie să se pensioneze.

 

loading...
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație

 

1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
Loading...
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Scandal la nivel înalt după balul afaceriștilor: Vă trimit banii pentru meniu / O glumă proastă, impardonabil ce a făcut
Balul Oamenilor de Afaceri din acest an a provocat o reacție virulentă din partea parlamentarilor de Botoșani. Și aceasta după anunțul făcut de președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA), că i-a invitat pe toți la eveniment, dar că a acceptat unul singur să participe după ce li s-a cerut să își plătească meniul.
Tânără botoșăneancă infectată cu HIV din dragoste, iubitul a anunțat-o prin telefon că i-a dat virusul! CUM ne protejăm de această boală mortală
În luna martie a acestui an, un botoșănean de 32 de ani era trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru că a făcut sex cu o fată, fără a-i spune că este seropozitiv. Botoșăneanul a dat dovadă de o cruzime izvorâtă probabil din frustrarea propriei suferințe și și-a anunțat iubita de starea sa medicală, după ce a încheiat relația amoroasă cu ea.
FENOMENUL anului 2019: Sute de femei din Botoșani au cerut ordin de protecție împotriva bărbaților lor, unele bătute cu pumnii, altele inspirate de… Acces Direct
Statistica pură de la Botoșani, fără cazurile prezentate în subsidiar, ar evidenția un fenomen îngrijorător care ar necesita măsuri clare din partea forțelor de ordine plătite să ne asigure liniștea.
Loading...
Filmul unei morți dureroase! Viața unui om a stat într-un simplu lacăt, sfârșitul i-a venit în trei secunde
Se spune că una dintre cele mai chinuitoare morți este cea prin electrocutare când curentul electric străbate corpul uman....Timp de trei secunde. Doar de atât este nevoie.
27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Adevarul este ca persoanele nu aveau 65 ani ,varsta limita pentru pensionare in sanatate ,(unele au doar 60 si nu au pensie) nu au fost lasate sa aleaga,eventual,pensie-salariu,nici nu au fost anuntate ce li se pregateste,au fost ignorate toate drepturile salariatului,s-au trezit cu o decizie si-atat! S-a mai intamplat undeva in tara asa ceva?!!!!
6 ianuarie 2020, 15:19
S-a încercat așa ceva și cu medicii.Acestiaau fost mai uniți și s-au apărat. Se pare că asistenții n-au reușit să impună aplicarea corectă a legii.Totusi, în condițiile în care există așa o lipsă de personal medical-e o mare iluzie că vin tineri bine pregătiți -cine își permite să trimită forțat la pensie oameni cu experiență care mai au dreptul la muncă 4-5 ani sau chiar câteva luni?!Nu se mai garantează dreptul la muncă în țara aceasta?! Cum se explică faptul că au fost aleși doar unii să plece iar ceilalți-mult mai mulți-și rămas fără probleme. Cine își permite o astfel de discriminare fără sa-i ceară nimeni socoteală?
5 ianuarie 2020, 17:06
Revoltator...adica cele 22 de persoane sunt discriminate fata de cele 69 care au ramas....si nimeni nu spune nimic?!Sindicat,Consiliul Judetean,deputati,senatori chiar nu va pasa ?!Cum se aplica legea in tara asta...discretionar?!Faceti ceva...oamenii astia sunt nedreptatiti si discriminati in raport cu colegii lor care sunt in aceeasi situatie...cine isi permite asemenea abuzuri intr-o tara care se doreste a fi in randul tarilor civilizate?!
3 ianuarie 2020, 11:55
Problema e ca niciuna dintre "pensionare" nu are 65 ani...unele au chiar 60 ani si nu au nici pensie.Asta in conditiile in care inca 69 de persoane lucreaza in continuare in spital in aceleasi conditii.Pe ce criterii au fost alese aceste 22 de persoane?!Parerea mea este ca investigatia ar trebui sa fie mult mai aplicata si sa intre in detalii....ceva e putred aici!!!
2 ianuarie 2020, 12:01
Toti sunt pensionati cu anticipatie. Au vazut ca pot sa mulga statul de 2 ori si in buna traditie pesedista, au facut-o. Adica cum ?! Ceri sa iesi la pensie cu 5 ani mai repede si in acelasi timp vrei sa si muncesti?! Du-te la privat doamna Lia. Daca te pricepi la ceva ... ca aia nu au nevoie de hau-hau lider de sindicat.
30 decembrie 2019, 13:48
Trăiască conducătorul iubit.Urrraaaaaaa, urrraaa!Stima noastră și mândria, Iohannis și sărăcia!
30 decembrie 2019, 12:29
Este o idee foarte buna in conditiile in care s au pregatit atatea tinere si lucreaza ca vanzatoare sau ca altceva .
30 decembrie 2019, 10:42
las ca nu-I bai!, nu se dadeau dusi ca mai luau un salariu din atentii obligatorii zilnice, buzunaru pregatit, daca vreun pacient urla de durere noaptea veneau la el si il mustruluiau ca deranja somnul, chiar nu-I o problema, vin din urma asistenti tineri cu chef de munca si mai putin blazati
30 decembrie 2019, 09:34
Așa, așa, pesedeul este vinovat! Auzi îndrăzneală la oamenii ăștia, să împlinească vârsta de pensionare în timpul mandatului vicepremierei școlite la Moscova! Și a mai și nins două zile!
30 decembrie 2019, 09:19
Dar Olguta (Budai) spunea ca nu exista nici o problema la Munca sau in legiskatia privind pensionarea la limita de varsta.
30 decembrie 2019, 08:18
Loading...
Loading...
epantofi.ro
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
„Tatal meu este în stare gravă, internat la Spitalul Municipal Dorohoi, secția ATI și are nevoie urgentă de sânge! Vă rugăm, dacă puteți, donați sânge - grupa B3 negativ, cât mai repede posibil la Centrul de Transfuzii Boto ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
27 martie 2020
EUR
Euro
4.8332 lei
USD
Dolarul SUA
4.3890 lei
CHF
Francul elveţian
4.5616 lei
GBP
Lira sterlină
5.3759 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0357 lei
XAU
Gramul de aur
228.9056 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3656 lei
AUD
Dolarul Australian
2.6686 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1169 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1776 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6477 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.