Ancheta săptămânii
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă

Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.

Medici la „mâna” pacienților

 

Iar acum, în plină pandemie, medicii de familie chiar își pot demonstra utilitatea, botoșănenii fiind sfătuiți să evite spitalele și să se adreseze cabinetelor de medicină de familie, dacă întâmpină probleme, altele decât cele asociate cu simptomatologia noului virus.

 

Medicii de familie sunt plătiți de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) în baza contractelor încheiate. Iar banii primiți depind atât de numărul de pacienţi înscrişi, cât şi de serviciile medicale prestate. De aceea sumele decontate diferă de la o lună la alta și evident de la un medic la altul.

 

La nivelul județului, 159 de medici de familie au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Aceștia au în grijă de la câteva sute până la peste 2.000 de pacienți. Și asta pentru că nu li se impune un număr maxim de pacienți.

 

„Medicii pot avea mai mult de 2.200 de pacienți, peste numărul acesta își pot prelungi programul. Teoretic din câte știu nu sunt refuzuri la ușa cabinetului, nu a reclamat nimeni situația asta în care să se ducă să se înscrie și (n.r. medicul) să spună că are prea mulți pacienți”,

Carmen Nicolau, președinte Casa de Asigurări de Sănătate.

 

Reprezentanții CAS au publicat pe site deconturile pentru una dintre lunile acestui început de an, până la declanșarea stării de urgență în România. Iar suma totală este de

 

3.628.299,76 lei.

 

Cea mai mare sumă îi revine medicului de familie din comuna Ungureni care a primit 38.700 de lei. Este o comună mare și ca atare acest medic potrivit reprezentanților CAS are mulți pacienți în subordine. Astfel că în fiecare an el a fost în topul celor mai bine plătiți medici de familie din Botoșani. În 2014, medicul din Ungureni a luat și câte 19.347 lei pe lună, în 2017  în jur de 21.473 lei,  iar în 2018 – 24.825 de lei.

 

Topul celor mai bine plătiți medici este completat de medici din Darabani – 37.532 de lei, din Corni – 37.230 de lei, Vorona – 36.399 de lei.

 

Trebuie precizat că din banii decontați de CAS, medicii de familie îşi plătesc toate cheltuielile cabinetului: salariul asistentelor, al femeii de serviciu, impozitele la stat, utilităţile, chiria. Astfel ceea ce rămâne după scăderea acestor cheltuieli reprezintă venitul propriu al medicului de familie.
 

Medic bogat, medic sărac

 

În aceste condiții sunt și medici care de abia reușesc să își țină deschis cabinetul. De exemplu, medicii din Trușești și Rădăuți- Prut iau puțin peste 8.000 de lei, sumă insuficientă pentru ca după plata tuturor cheltuielilor auxiliare, să rămână un venit decent pentru medic. Cazurile sunt puține totuși, majoritatea medicilor reușind să obțină venituri de peste 20.000 de lei.

 

Cert este că un colac de salvare îl reprezintă și banii încasați pentru orele prestate în centrele de permanență. Medicii care activează în aceste centre sunt plătiți cu 66 de lei ora și își rotunjesc astfel veniturile.  

 

Iar acum au prilejul de a-și rotunji și mai mult veniturile acordând asistență medicală pacienților care nu au voie să-și părăsească localitățile de domiciliu.

 

Medicii din linia a doua 

 

De altfel, medicii de familie au solicitat să poată acorda și consultații online pentru pacienții cu afecțiuni ușoare, însă solicitarea ar fi mai degrabă valabilă pentru orașe, pentru că în mediul privat, această modalitate este inaccesibilă. Și asta deoarece nu au echipamente de protecție. 

 

De asemenea, medicii de familie cer modificarea pachetelor de servicii și a contractului cadru, astfel încât să poată elibera rețete inculsiv prin email.

 

„Modificările solicitate sunt necesare pentru a putea acorda consultații decontate de casa de asigurări pentru pacienți, în așa fel încât să le putem scrie și rețete compensate sau gratuite, concedii medicale, recomandări de îngrijiri la domiciliu, paliative, de dispozitive medicale și tot ceea ce face parte din actul medical. De asemenea pentru a putea trimite toate aceste documente medicale în mod legal prin e-mail, prin alte platforme digitale sau înmâna unui aparținător, în funcție de situația fiecărui pacient în parte.

 

Prevederile contractuale actuale pot fi interpretate diferit de funcționarii caselor de asigurări sau ai Curții de Conturi în anii ce vor urma pandemiei. Putem consulta în cabinet, față în față, doar pacienții care au nevoie absolută de o astfel de consultație clasică, în cabinet sau la domiciliu, în această perioadă excepțională a pandemiei COVID-19 și a stării de urgență decretate de Președintele României. Trebuie să o facem, pentru binele tuturor, pentru a limita transmiterea noului coronavirus pe cuprinsul României și pentru a preveni decesele evitabile atât în rândul pacienților cât și al personalului medical.”,

 

transmite Federația Națională a Patronatelor Medicilor Familie.

 

loading...
Lupta cu coronavirus: Trei medici rezidenți din Iași vor activa la Urgențe
DONAȚII făcute la UPU de viceprimar, măști profesionale și viziere pentru personalul medical – FOTOGALERIE
Apel de la ALDE Botoșani pentru protejarea medicilor: Luptă cu Coronavirus cu mâinile goale

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Loading...
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Loading...
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
Unii medici mai trec si boli fictive.la pacienti oare de ce ?Indiferent cati pacienti sunt trecuti pe lista la un medic de familie acel medic nu consulta zilnic decat cativa pacienti .Asa ca ei trebue sa primeasca salar in functie de cata treaba face nu de cati pacienti sunt trecuti pe hartie intr un birou .
30 martie 2020, 13:03
exact acum era nevoie de un titlu din asta exagerat , bomba conform modei actuale in " jurnalistica " .Am auzit ca se cauta schema de tratament pentru Covid , poate se va descoperi .Dar pentru " jurnalisti " ca voi nu e niciun leac .
30 martie 2020, 11:34
centre de asistenta? ce sunt alea? unde se afla? poate ne lamureste presa. casa de asigurari de sanatate, o institutie plina de niste pilute politice, care nu se justifica. practic ce rol are? sa dirijeze niste bani? am mers odata la astia si habar nu aveau pe ce lume traiesc, nu se pricep la nimic de la director si pina la portar.
30 martie 2020, 11:24
Da, salariiile de la CAS sunt enorme, fără nicio justificare, la fel si la DSP. Acum, la cei de la DSP se justifică, dar până acum au luat salarii imense si au taiat frunză la câini!!!
30 martie 2020, 11:00
De salariile de la Casa de Asigurari de Sanatate de ce nu se vorbeste nimic? Sa vada lumea ce salarii sunt acolo in frunte cu D-na Nicolau.
30 martie 2020, 09:30
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
”Prietena mea e româncă. Fetele din zona mea, Los Angeles, sunt foarte frumoase, dar caracterul lor e… special. Nu neapărat în sensul bun”,Sebastian Dobrincu, milionarul din Silicon Valley, originar din Botoșani  ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8743 lei
USD
Dolarul SUA
4.1768 lei
CHF
Francul elveţian
4.5595 lei
GBP
Lira sterlină
5.4111 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0006 lei
XAU
Gramul de aur
251.6793 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3269 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9377 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1343 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1785 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6545 lei
Vremea
astăzi
Botosani
7.7 o C
Dorohoi
7.9 o C
Bucecea
7.3 o C
Darabani
8.9 o C
Saveni
7.7 o C
Ştefăneşti
8.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.