Ancheta săptămânii
41 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră din România, petrecută la Botoșani! MISTERUL nenorocirii încă este ținut ascuns de autorități – FOTO&VIDEO

Au trecut patru decenii de la cea mai mare tragedie rutieră care a lovit România, la Botoșani. O nenorocire care a frânt zeci de familii și a împietrit numeroase inimi, ale celor care au înregistrat pierderi omenești, dar și ale celor care pe atunci au fost salvatori sau martori. În limitele posibile, permise de un sistem comunist opresiv, botoșănenii i-au plâns mai mult în șoaptă pe cei plecați, fără să tragă prea multe speranțe în aflarea adevărului.

S-a întâmplat! 

 

Au trecut 41 de ani fără să se știe ACUM, mai mult decât s-a cunoscut ATUNCI. Printr-un ordin ferm, Nicolae Ceaușescu a cerut ca detaliile accidentului, dar mai ales amploarea nenorocirii, să fie trecute sub un con de umbră. Odată cu trecerea anilor, nenorocirea s-a mutat în colțuri de memorie și aproape că a trecut în tărâmul uitării.

 

Iar anii s-au dus cu scurte relatări despre accidentul rutier în care au murit aproape 50 de oameni, într-o frumoasă zi de vară, un 29 iunie 1980 în care erau sărbătoriți Sfinții Petru și Pavel.

 

 

Oamenii de atunci, implicați direct și fără voia lor în nenorocirea rutieră, au jelit în liniște, și-au îngropat în aceeași liniște morții și au păstrat tăcerea până în zilele noastre. Iar din această tragedie s-au născut tot felul de legende.

 

Legende care au nevoie de testul realității. Pentru sufletele celor care s-au înecat în balta de la Huțani, prizonieri ai unui autobuz comunist. Dar și pentru mângâierea celor rămași în urmă să-i plângă și pomenească.

 

Un fost prefect și deputat a anchetat accidentul, dar ITM refuză să prezinte actele controlului, deși NU SUNT SECRETE

 

Demersul nostru jurnalistic a plecat de la zecile de comentarii care ne sunt transmise în fiecare an, pe data de 29 iunie, când este comemorat un anumit număr de ani de la tragedie. Chiar Mihai Baltă, fost parlamentar botoșănean și fost inspector în cadrul Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Protecția Muncii (ITSPM) de la acea vreme, spunea în cadru restrâns că relatările evenimentelor din 1980 vin de la persoane care nu au privit atunci moartea direct în ochi. El a făcut-o.

 

Trebuie spus că Mihai Baltă a fost inspectorul de muncă deplasat la locul accidentului pe atunci și care a făcut cercetarea cu privire la implicarea șoferului de autobuz. Și care probabil va face obiectul unui episod din seria pe care am început-o.

 

Foto - Botoșăneanul TV, Mihai Baltă (în mijloc)

 

Ancheta accidentului de muncă a fost consemnată într-un dosar de cercetare. Nimeni nu a avut acces, însă, la ce s-a scris atunci în procesele-verbale încheiate.

 

Ne-am adresat așadar actualului ITM pentru a consulta arhivele existente și documentele care consemnează ce s-a întâmplat pe data de 29 iunie 1980, ora 14:30. Și ce mai păstrează arhivele din cea mai mare nenorocire rutieră petrecută vreodată în România.

 

Acte, documente, rezultate ale unor cercetări, mușamalizate în comunism. În zilele noastre nu mai există vreun motiv pertinent pentru care aceste documente să rămână secrete.

 

Chiar Revista Lumea, consemna în ediția din 1995:

 

„Nu mai intrăm în considerațiuni tehnice privind cauzele catastrofei, căci, atât în timpul anchetei, cât mai ales după, părerile au fost extrem de împărțite. Trebuie spus că, în cele din urmă, dosarul în greutate de peste 2 kilograme a fost clasat, vinovatul oficial fiind găsit printr-o tragere de păr în «persoana impersonală a cauciucului»”.

...

”Fără îndoială, dosarul tot mai poate fi scos de la saramură, dacă unii sau alții ar ține cândva cu tot dinadinsul să-i descâlcească totuși ițele”.

 

Au mai trecut 26 de ani de atunci, dosarele tot secrete au rămas.

 

La ITM, ca și la Inspectoratul de Poliție Județean, am formulat solicitări în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

 

De la ITM ni s-a refuzat accesul la dosarul arhivat, motivul fiind unul derizoriu, anume că actuala instituție nu este cea care a „fabricat” respectivele documente care datează din 1980. Deși, în realitate, vorbim despre aceeași instituție care de-a lungul anilor s-a tot reorganizat schimbându-și doar denumirea. Chiar și în zilele noastre, există colegi de-ai fostului inspector de muncă Mihai Baltă care lucrează în ITM-ul actual.

 

 

Polițiștii susțin că dosarul NU MAI EXISTĂ în arhivă

 

De la Poliție, în primă fază, printr-un răspuns verbal ni s-a transmis că nu mai există arhivă care să conțină documente atât de vechi.

 

Vorbim totuși despre cea mai mare tragedie rutieră din istoria României. S-au dat foc actelor de atunci, le-a furat cineva, le-a luat cineva acasă?

 

Am revenit cu o solicitare oficială în baza aceleiași legi 544, la care așteptăm răspuns.

 

Un fost consilier local ar vrea să îi iasă și lui ceva ca să vorbească

 

În lunga activitate de documentare pentru acest serial eveniment, începută undeva prin luna august, am întâlnit oameni care au avut contact direct cu tragedia de la Huțani. Primul dintre ei a fost Ioan Drenea, fost consilier local în municipiu, supraviețuitor al accidentului. NU va face obiectul seriei de articole inițiate de Botoșăneanul. În primă fază s-a arătat deschis ideii de a povesti ce-și amintește, ulterior ne-a transmis în cadrul unui apel telefonic că a „discutat cu soția și nu mai vede rostul” unei intervievări. În plus: „mie ce-mi iese din afacerea asta?”, a fost întrebarea care a pus capăt oricărui contact din partea redacției.

 

Seria de articole care urmează va fi redactată mai ales pentru cinstirea memoriei victimelor numeroase ale tragediei, nu pentru a plăti povești.

 

Povestea unei supraviețuitoare

 

În satul Cucorăni, comuna Mihai Eminescu, am găsit-o pe Margareta Hergheligiu. Avea 27 de ani când a supraviețuit nenorocirii. A fost salvată de un bărbat care și-a pierdut copilul. S-a aruncat după el, însă nu a mai ieșit niciodată la suprafață.

 

„M-am prins de mâna lui și nu i-am mai dat drumul la mână. De mine nu s-a agățat nimeni, cred că scăparea mea asta a fost”,

Margareta Hergheligiu, supraviețuitoare

 

 

Povestea unui salvator

 

Gheorghe Podariu avea pe atunci 41 de ani. Trăiește în prezent în comuna Vlădeni și se bucură de zilele rămase.

 

„Am auzit o bubuitură. Ce s-o fi întâmplat? Am luat-o la fugă, autobuzul nu se vedea”,

Gheorghe Podariu, salvator

 

A scos din apă șase oameni vii și apoi s-a aruncat în apă, de la ora 15:00 ziua până noaptea la 22:00, pentru a scoate la suprafață încă 30 de cadavre. Povestea sa urmează a fi relatată și ea pe larg în seria deschisă de publicația noastră. Un bărbat care astăzi ar trebuie să fie considerat erou pentru că a și salvat câteva vieți! Faptele sale au rămas și ele ascunse de comuniști, nu se putea premia un salvator care a participat la o misiune care oficial nu a avut loc. 

 

 

Povestea unui martor

 

Dumitru Zmău, fostul șef al Poliției Rutiere, era pe atunci elev la Academia de Poliție. Povestește că o asemenea nenorocire nu poate fi uitată niciodată. Și, mai ales, nu trebuie trecută cu vederea. S-a alăturat și el cu sufletul deschis acestui demers jurnalistic.  

 

 

„Nu am fost om o săptămână. Conduceam motocicleta și îmi era frică să merg pe motocicletă. Tremuram! (...) Cadavre scoase, se cărau morți cu basculanta, dle”,

Dumitru Zmău, martor ocular

 

 

Am ajuns la locul tragediei și am găsit ceva mai mult de jumătate dintre crucile care au fost înfipte în malurile bălții de oamenii cu sufletele chircite de pierderi. Ruginite, distruse parțial sau aproape total de vreme. Sunt observate doar de cunoscători, trecătorii pe drumul care leagă Botoșani de Suceava nu văd nici un semn că acolo au fost distruse atâtea vieți.

 

Trebuie să se știe!

 

Am discutat cu prefectul care ne-a deschis o ușă administrativă în activitatea de documentare, l-am căutat și pe primarul comunei Vlădeni. Și am ajuns și la președintele Consiliului Județean care, sperăm, va contribui la cinstirea memoriei celor aproape 50 de botoșăneni morți la Huțani.

 

Spunem aproape 50 de botoșăneni, pentru că nu știm sigur numărul morților. Nici pe cel al supraviețuitorilor. Și nici câți au fost înghesuiți în „autobuzul morții”.

 

Dar sperăm că vom afla măcar o parte din adevărul acelei fatidice zile.

 

Revista Lumina, ed. 1995:

 

„Important de reținut este însă un alt aspect: din dispoziția expresă a lui Nicolae Ceaușescu căruia accidentul i s-a raportat imediat, asupra cazului s-a păstrat o tăcere absolută (...) În tăcere au fost îngropate și numele localnicilor din Huțani care, aflați prin preajmă, au sărit să dea o mână de ajutor celor care se mai zbăteau în apă”.

 

Tăcerea a durat 41 de ani. E timpul să vorbim!

 

*o vom face în fiecare luni, de la ora 7:00 dimineața.

 

loading...
Anchetă eveniment: Accidentul de la Huțani, cea mai mare tragedie rutieră din istoria României – VIDEO
Botoșaniul pe lista NEAGRĂ a tragediilor cu 48 de morți într-un accident

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Televiziunea Română a ajuns la Botoșani pentru cea mai mare tragedie rutieră din România: Sunt încă întrebări la care după 41 de ani nu se știe răspunsul GALERIE FOTO & VIDEO
Seria de articole inițiată de Botoșăneanul despre accidentul rutier care a avut loc la Huțani în 29 iunie 1980, când un autobuz cu circa 85 de persoane s-a răsturnat într-o mlaștină, a readus în atenția publică această tragedie unică în România prin proporțiile sale. Atunci când s-a produs, a fost înregistrat drept cel mai groaznic accident rutier de pe glob.
Dumitru Zmău în fața celei mai mari tragedii din carieră: Erau distruși. Oameni plângeau, țipau, răcneau. O nenorocire ca asta sper să nu mai prind în viața asta - VIDEO
Doar cei care au prins o bucată din comunism își pot aminti cum decurgeau călătoriile între localități sau cele interjudețene. Autobuzele plecau exclusiv din autogări, nu existau firme private, cum sunt în zilele noastre, pentru transportul călătorilor la orice destinație dorită. Nu erau bilete rezervate, aer condiționat sau altele de acest gen.
Pompierul care a intervenit la tragedia de la Huțani: Se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul / Când vezi ce ai văzut acolo... nu-ți găsești cuvintele - VIDEO
Pe Liviu Adronic l-am cunoscut prin prisma activităților din ultimele două decenii, el dezvăluindu-și public sufletul sensibil îndrăgostit de cultură. A apărut și s-a poziționat firesc în mijlocul evenimentelor artistice ca și cum ar fi fost acolo dintotdeauna. Puțini cunosc faptul că Liviu Andronic a trăit o zi și o noapte în mijlocul celei mai mari tragedii rutiere care a lovit România. Și care l-a schimbat și pe el, pe viață. Deși, nu a pierdut pe nimeni drag. A preluat însă din durerea celorlalți, a celor care și-au plâns morții.
Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormântVIDEO & GALERIE FOTO
Ne reîntoarcem în timp, în duminica zilei de 29 iunie 1980, în localitatea Huțani, unde a avut loc cea mai mare tragedie rutieră a României.Gheorghe Podaru a avut o implicare uriașă în partea a doua a evenimentului rutier, în ceea ce s-a înțeles pe atunci a fi misiunea de salvare.
Mărturiile femeii care a supraviețuit celei mai mari tragedii rutiere din România: Șoferul a strigat - ne răsturnăm / Fetițele alea au murit cu garoafele în mânăVIDEO & FOTO
Margareta Hergheligiu avea 27 de ani în anul care avea să marcheze iremediabil sute de oameni din trei județe ale Moldovei și este una dintre puținele persoane care a supraviețuit teribilului accident rutier din 29 iunie 1980.Își amintește fiecare detaliu extrem de clar, iar amintirile încă-i rănesc memoria pentru că, în cei 41 de ani care au trecut de atunci, nu s-a oprit din întrebările adresate Divinității: „De ce am trăit eu și nu unul dintre copiii care se aflau în autobuz? Sau una dintre familiile fericite care se aflau printre călători?”.
Femeie paralizată din copilărie, obligată de Casa de Pensii să își demonstreze handicapul cu acte medicale din urmă cu 3-4 decenii ca să îi acorde pensie de urmaș
Larisa are 43 de ani... patru decenii și ceva de chin. Este țintuită de mică într-un scaun cu rotile. Rănită aprig de destin, primește și o lovitură din partea unui sistem pe cât de absurd, pe atât de lipsit de orice urmă de empatie.
Ruslan, un moldovean născut peste Prut, a ajuns cel mai mare afacerist din Botoșani într-un business cu iz de clonă
Să înființezi o companie în 2015 și cinci ani mai târziu să ajungi pe primul loc în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, aceasta este o performanță care ani la rând nu a fost la îndemâna vreunui om de afaceri născut în România. Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean.
Proces de-o încâlceală uluitoare: ALDE cere un spațiu ultracentral de la Locativa și daune de 100 de lei pe zi, alt partid acuză falsuri în acte
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a deschis un proces la Judecătoria Botoșani împotriva SC Locativa SA pentru un spațiu din zona ultracentrală a orașului. Primul termen s-a judecat pe 5 octombrie, la cinci luni și jumătate de la înregistrarea dosarului, și scoate la iveală o încurcătură definitorie pentru politica botoșăneană.
Primărie executată silit de un IFN din celălalt capăt al țării cu care nu a avut vreun contract de credit: Ne-au dat toate planurile peste cap
Întruniți în ședință extraordinară pe data de 17 septembrie 2021, consilierii județeni au hotărât să aloce 219.000 de lei Primăriei Viișoara. Dacă la alte proiecte de hotărâre care vizează repartizarea unor fonduri unităților administrativ-teritoriale apar discuții aprinse cu acuzații privind atribuirea banilor pe criterii politice, de această dată proiectul propus de conducerea Consiliului Județean a fost aprobat în unanimitate.
Loading...
ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta
10, 12, 5, 9, 3, 11, 0și...13, 26, 20, 27, 35, 20, 40Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
Loading...
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Dacă doriţi şi alte informaţii vă pot spune că mama a avut o colegă suceveancă, care a murit în accident, făcea naveta de la Suceava şi ăla i-a fost ultimul drum. Eu am avut un coleg care a murit în accident, era cu soţia în autobuz. Când autobuzul a izbit balustrada podului soţia colegului a zburat prin geam şi a căzut pe malul bulboanei, colegul a ţinut bine de bară şi a murit pe fundul bulboanei fiind în partea din faţă a autobuzului. Cert este că autobuzul avea viteză foarte mare, erau două variante, că a pocnit cauciucul din faţă dreapta sau bara de direcţie s-a rupt, prima variantă se pare că a fost cea adevărată.
8 noiembrie 2021, 22:57
"accidentul rutier în care au murit aproape 50 de oameni" Fix 64 au murit în acel accident, atunci mama mea era transfuzoare la Mavromati, a fost chemată de acasă pentru starea specială de atunci şi pentru a da primul ajutor celor răniţi. Morţii i-a văzut înşiraţi pe jos pe holul din faţa morgii. De unde vă tot iese mai puţini morţi, aveţi vre-un document ceva? cel puţin mama i-a văzut şi toţi din spital discutau că au fost 64.
8 noiembrie 2021, 19:18
Altceva mai grav,cum au murit cei de la Colectiv? Au trecut 6 ani.Va ropg sa comparati cazurile.
8 noiembrie 2021, 16:56
Cred că ar fi util să aflăm. Și de ce oare sunt instituții și oameni care refuză să dezvăluie adevărul despre evenimentul tragic?
8 noiembrie 2021, 13:19
Felicitari pentru demersul jurnalistic! Speram ca veti descoperi misterul, ca veti gasi documentele necesare. E nevoie de asta pentru a cinsti memoria celor care nu mai sunt.
8 noiembrie 2021, 11:23
Dap, chiar de asta avem noi nevoie sa auzim in fiecare zi la ora 7.00 , nu ne era de ajuns ca se vorbeste intr-una despre pandemie, restrictii , masti, moarte . De tragedia de acum 40 de ani ne era dor. Ce folos ar fi sa intristam lumea acum dupa atatia ani? Atunci trebuiau trasi la raspundere cei vinovati. Acum va legati de astia ca nu vor sa va dea documentele. Mare ancheta . Oare ceva pozitiv nu puteti da si voi ??????
8 noiembrie 2021, 08:45
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Față de PNDL vrem să folosim niște criterii specifice pentru că sunt totuși niște diferențe, inclusiv legate de județ. Și pot să vă dau câteva cifre. În județul Botoșani populația care nu este deservită de apă și ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3816 lei
CHF
Francul elveţian
4.7642 lei
GBP
Lira sterlină
5.9008 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8403 lei
XAU
Gramul de aur
258.9166 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2424 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3716 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1268 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4669 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6641 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.8 o C
Dorohoi
-2.1 o C
Bucecea
-1.3 o C
Darabani
-2.5 o C
Saveni
-1.5 o C
Ştefăneşti
-2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.