Ancheta săptămânii
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă

Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.

PNL și-a deschis porțile pentru ALDE


S-a întocmit și un protocol care prevedea și un algoritm prin care membrii ALDE să fie reprezentați în structurile de conducere ale PNL, dar și pe listele pentru alegerile locale din 2024.


Cum însă aleșii locali își pierd mandatele dacă părăsesc partidul din partea căruia au candidat, s-a convenit în cele din urmă să nu se mai facă o unificare, ci membrii ALDE care doresc să intre în PNL să depună adeziuni și să fie primiți, iar primarii și consilierii să aștepte până cu jumătate de an înaintea scrutinului, când mandatele nu le mai sunt invalidate dacă schimbă formațiunea politică.


Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL a hotărât vineri să nu mai voteze protocolul, însă să aplice de principiu ceea ce stipula acesta.


”Nu mai facem nici un protocol, nimic, cine vrea să vină la noi, să vină, că noi îl primim cu drag, ușa la intrarea în partid este deschisă. Nu am mai luat în discuție protocolul, pur și simplu decizia pe care a luat-o și d-na (Roxana Țurcanu – n.r.), și-a dat demisia de acolo și vine dincoace, noi îi primim pe toți cei din ALDE care doresc să vină în PNL”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


A adăugat că, ”în principiu preluăm structura lor și vedem posibilitatea de a avea același număr de aleși”

 

Un medic, un inginer, un om de afaceri, un profesor


Iar una dintre principalele prevederi din protocol, care deși nu va mai fi semnat, va fi aplicată, este ca BPJ să fie lărgit cu șase membri, locuri rezervate pentru cei veniți din ALDE, care vor fi invitați permanenți și vor avea vot consultativ.


Medicul Alin Atudoroae, inginerul Gelu Matei, antreprenorul Iulian Mandraburcă și bineînțeles fostul președinte ALDE, Roxana Țurcanu, fac parte din cei șase liberali-democrați care vor fi cooptați în BPJ-ul liberal.


Actual vicepreședinte ALDE, dar fost președinte al PNL Botoșani, Florin Țurcanu ar urma să revină și el după șapte ani între liberali.


”Eu acolo am crescut politic, dar nu vreau funcții, nu vreau nimic”.


Este posibil să se ocupe de mobilizarea partidului în mediul rural.


Locuri pentru ALDE și la municipii


Schema se va aplica și la Biroul Politic Local (BPL) de la Botoșani, dar și la cel de la Dorohoi, doar că în cele două municipii ALDE va primi câte trei locuri.


De asemenea, în celelalte BPL-uri s-a decis ca celor de la ALDE să le revină poziții egale cu numărul de consilieri pe care partidul îi are în fiecare oraș și comună.


În protocol era inserată și o prevedere prin care să se asigure locuri și celor de la ALDE, într-un algoritm de genul, ”după șase liberali, urmează un fost membru ALDE, după alți șase membri PNL, vine iarăși unul de la ALDE”, însă despre acest aspect președintele PNL Botoșani a arătat că este prematur să se discute ținând cont că mai sunt doi ani până la alegerile locale.


”Cei care vor avea valoare și vor demonstra în cercetările sociologice și în sondaje că sunt cei mai buni, vor candida pe listele noastre, inclusiv la Consiliul Județean și la primării”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


BPJ-ul ar urma să dezbată săptămânal adeziunile primite de la ALDE.


 
S-a rupt la centru, dar s-a făcut cumva la județ


La începutul anului, conducerile centrale ale PNL și ALDE au demarat negocieri pentru o unificare, numai că s-au blocat după îndepărtarea lui Florin Cîțu din funcția de președinte al PNL.


În vară, liderii de la centru ai ALDE au început discuții cu PSD, lucru care însă nu a fost pe placul șefilor de la Botoșani ai partidului, care au hotărât să rezolve problema pe cont propriu și pentru a nu ajunge în rândurile social-democraților au accelerat negocierile cu PNL.

 


ALDE în două bărci la CJ


Această formă mai rară de fuziune, printr-o demisie colectivă, îi va aduce pe vicepreședintele ALDE al Consiliului Județean, Bogdan Dăscălescu, și pe cei doi consilieri județeni ai partidului într-o situație cel puțin delicată întrucât partidul din care formal vor face parte în continuare are o alianță la nivel de CJ cu PSD, dar pe de altă parte, date fiind cele convenite cu liberalii, ar trebui să voteze alături de aleșii PNL.


Ori majoritatea social-democraților din CJ depinde tocmai de consilierii de la ALDE.


Deputatul Costel Șoptică a arătat că nu s-a discutat această problemă, însă nu crede că vor fi probleme majore pentru că ”și noi PNL-ul – să nu uităm că suntem într-o coaliție - dacă vin cu proiecte fezabile și pentru botoșăneni, am votat tot timpul, nu ne-am opus niciodată. Cel puțin la nivel județean, la nivelul municipiului lucrurile sunt mai nuanțate, acolo este o altă discuție”.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Lidera ALDE Botoșani, Roxana Țurcanu, revine în PNL cu aproape toată echipa: Toți pentru unul și unul pentru toți
Partidul cu sediu abia deschis în centrul orașului a rămas fără toți membrii, filiala a fost radiată, s-a închis și contul bancar: Ne-am dat cu toții demisia

 

Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
Asta inseamna ca le este frica ca nu vor prinde nici o bucata de ciolan la alegerile viitoare si au vrut sa-si asigure traiul decent incontinuare , pacat ca unii oameni sunt profesionisti adevarati ( medicul Atudoroae Alin ) restul sunt slugile lui Turcanu ( inginerul Matei ) pusi in functii numai pe criterii politice pentru a mulge bani pentru partid.
1 octombrie 2022, 22:24
toata viata am votat PNL, acum sa va voteze mutu...toti umbla dupa ciolan , nu au nici un reper moral,toti o apa si-un pamant...
23 septembrie 2022, 19:25
Nici psd nu va lua pe niciunul din ALDE, pentr simplul fapt ca are destui pupatori de ghiul doamna.
22 septembrie 2022, 22:40
Sobolanii parasesc primii corabia. Turcanu fuge la pnl si uita promisiunile facute celor din alde care l au urmat, flutur fuge catre AUR. Probabil, din toata camarila vor lua cu ei pe cei care sunt "draguti". Sa fim seriosi, daca pnl avea nevoie de alde, avea loc un proces urgent de fuziune prin absorbtie. Turcanu crede ca s a salvat. Poate, dar a tradat. Dar ce conteaza, el oricum va face PA!
22 septembrie 2022, 22:11
Nu vreau nimic pt mine, vreau pt roxana, ca ea are studii pe bune. Ha, ha, ha! Vrabia malai viseaza!
22 septembrie 2022, 21:52
Șoptică, ai adus valorile în partid.
20 septembrie 2022, 22:54
Când sunt liberali onești și de buna-credinta: atunci când vor sa reunifice Dreapta și sa revină în Pnl sau atunci când fac înțelegeți inexplicabile la Botoșani cu Psd pentru 2,3 funcții personale, pentru 2,3 firimituri la CJ sau ApaGrup ???
19 septembrie 2022, 09:29
Dar trepădușii ăștia nu au dispărut odată cu Tăriceanu?
19 septembrie 2022, 09:04
O mare curvasareala politica. După ce a obținut funcții de la PSD în 2020 pentru asigurarea majorității la Consiliul Județean, acum de frica sa nu rămână cu nimic pentru ca au mințit electoratul, își pregătesc culcușul pentru 2024 la PNL. Neserioși toți.
19 septembrie 2022, 08:28
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Bucuria pe care o oferi copiilor este molipsitoare! Când am avut activitatea în Republica Moldova, ”Mens sana in corpore sano”, eram așa de bucuroși, nu ne puteam stăpâni bucuria văzându-i și pe ai noștri, și pe cei din ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9148 lei
USD
Dolarul SUA
4.5152 lei
CHF
Francul elveţian
4.9264 lei
GBP
Lira sterlină
5.5638 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4759 lei
XAU
Gramul de aur
279.6982 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2604 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1945 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3913 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2067 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6607 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.8 o C
Dorohoi
0.9 o C
Bucecea
2.2 o C
Darabani
0.1 o C
Saveni
1.6 o C
Ştefăneşti
-1.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.