Ancheta săptămânii
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO

Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.

Paradisul copiilor vine din SUA 

 

Centrul „Hand of Help” se află pe Ocolitor Pacea, alipit de Cimitirul Pacea. Probabil că majoritatea botoșănenilor cunosc locul, știu că acolo este un centru pentru copiii abandonați. Și cam atât. Însă, imaginile din interior surprind. Într-un mod plăcut și neașteptat deopotrivă. Iar dacă acești copii au atras vreodată priviri de compătimire, au fost greșite de-a dreptul. Pentru că ei cresc și se formează ca oameni într-un mod, din punctul de vedere al condițiilor cel puțin, la care nu au acces deloc zecile de mii de copii din mediul rural și chiar jumătate dintre cei care locuiesc în municipiu.

 

 

Povestea „Hand of Help”.

 

Familiilor Duduman și Boldea li se datorează acest centru care de-a lungul anilor a crescut și trimis în lume aproape 500 de copii.

 

Fundația „Hand of Help” a luat ființă în anul 1991, la doi ani de la Revoluție, la inițiativa soților Duduman. Expulzați de comuniști din țară, membrii familiei au ajuns în America, însă democrația i-a adus înapoi acasă. Povestea lor a fost și va fi continuată de urmașii familiei și a fost rostită de Mircea Boldea, care face parte din categoria fondatorilor. Vine din Hânțești – Suceava, însă după locul de naștere este ardelean. În cele din urmă, prin misiunea lui a devenit botoșănean.

 

Mircea Boldea (foto jos) rememorează cum a luat naștere proiectul său de suflet.

 

 

„Soacra mea era orfană. Și a spus: vreau să fac un cămin de copii în țară. Și atunci am venit la Suceava, dar nu a fost cale deschisă pentru mine. Aveam în Botoșani un unchi. Ne-am dus la Prefectură. Era dl Brînză prefect pe vremea aia. Și-mi zice: măi, dar cum de v-ați oprit aici? Cine v-a luat roțile la mașină? Zic: dle, ne-am oprit. Și avem de gând să construim un cămin. – Da? Vreau să vă ajut”,

Mircea Boldea, director executiv „Hand of Help”

 

Împreună cu prefectul de atunci și un avocat au mers la marginea orașului unde pe atunci era o groapă de gunoi și au văzut terenul. I-a mulțumit. La 11 zile după, au fost perfectate actele legale pentru fundație. Între timp, familia misionară a mai cumpărat două locuri pentru construcția a două biserici, la Botoșani și Suceava. Și s-a întors în America. Însă proiectul de la Botoșani nu i-a dat pace.

 

„Atunci ni se părea un proiect prea mare, ni s-a spus că trebuie să facă față cel puțin 35 – 40 de ani. Am acceptat și am mers mai departe și cu ajutorul lui Dumnezeu s-a finalizat. Nimeni nu ne dădea nicio șansă”,

își mai amintește Mircea Boldea

 

Și a mers mai departe. În cei 30 de ani care s-au scurs de atunci a văzut cum cresc sub ochii lui și a colectivului din centru, sute de copii.

 

Mulți au mers la facultate și s-au realizat profesional. Alții s-au stabilit în străinătate unde dețin proprietăți și donează acum pentru casa în care au crescut. Majoritatea sunt exemple în societate, unde s-au integrat fără probleme. Niciunul n-a ajuns pușcăriaș. Sau părinte cu copii abandonați. Sau asistat social.

 

„Puteau să ajungă pe stradă sau în pușcării. Dar noi trăim liniștiți în Botoșani, intrăm în siguranță în scara blocului, nu vine nimeni să ne ia geanta sau să ne taie pe la spate. Asta a fost o lucrare a lui Dumnezeu și de asta îmi doresc să funcționeze. Nu am avut pretenție de la Guvern, nu am solicitat ajutorul unui om, am mers cu ajutorul lui Dumnezeu. Nu poți să spui că este implicarea unei familii. Este implicarea lui Dumnezeu. Și eu așa cred, ceea ce a deschis el nu poate să închidă oamenii. Iar ceea ce închide el, nu poate să deschidă oamenii”,

Mircea Boldea, director executiv „Hand of Help”

 

Le-a oferit copiilor din centru condițiile pe care nu le-ar fi avut oricum acasă. Și pe care oricum nu le au mulți dintre cei din familiile naturale. Condiții care cu greu pot fi găsite în centre de asemenea tip, în România.

 

 

„Când am fost în America, am avut trei copii. Stăteam în două camere și într-un living, unde aveam și misiunea. Plus bătrânii. Șapte oameni în două camere. Aici, fiecare copil are 6 metri pătrați ai lui, confortul de pe lume. Măcar o dată ar trebui să vadă fiecare ce e aici și mai apoi să tragă o concluzie”,

Mircea Boldea, director executiv „Hand of Help”

 

Cinci căsuțe mai mici într-una mare 

 

Centrul „Hand of Help” a fost un centru rezidențial de la înființare având în găzduire 120 de copii cel mai mult. Numărul s-a redus ulterior la 100, mai apoi la 80 și s-a ajuns acum la un grad de ocupare de 76 de beneficiari.

În urmă cu 5 ani de zile când s-a licențiat la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție (ANPDCA), în strategia proprie, reprezentanții Fundației și-au luat angajamentul să transforme centrul rezidențial într-un concept modular prin care să ofere copiilor condiții superioare printr-o modernizare completă, în conformitate și cu directivele Uniunii Europene.

 

A fost un criteriu obligatoriu fără de care nu ar fi obținut licențierea care oferă posibilitatea de continuare a activității. Astfel, în fiecare an s-a modernizat câte unul dintre etajele clădirii și dintr-un centru rezidențial s-au născut cinci case de tip familial, pe fiecare etaj, cu nume distincte: Virginia’s House, Dumitru’s House după numele fondatorilor sau House of Peace, House of Hope ori House of Joy. 

 

 

Copiii stau într-un fel de apartamente dotate la ultimele standarde. Încă din holul clădirii unde sunt organizate tot felul de activități recreative frapează eleganța interioră, de la covoare la mobilier sau ornamente. La unul dintre etaje, copiii se pot relaxa inclusiv în fața unui șemineu.

În interior, în fiecare căsuță miroase ca acasă.

 

 

 

„Mămicile” și „tăticii” care erau de serviciu trebăluiau prin bucătărie, copiii, în funcție de vârstă, erau concentrați pe diverse activități, joacă în rândul celor mici, curățenie în dormitoarele fetelor, teme în livingurile adolescenților, ori ajutor în bucătărie în cazul celor cu aspirații culinare.

Fiecare casă are în componență tot ce este necesar unui cămin, de la livingurile spațioase, dotate cu biblioteci, canapele și LED-uri uriașe pe pereți, la bucătării dotate și mobilate după cele mai moderne stiluri, cu aparatură electrocasnică performantă, la dormitoare care seamănă izbitor cu cele ale adolescenților sau copiilor din filmele americane.

 

 

Există multe cupluri de frați în centrul „Hand of Help”, fiecare fiind cazate în aceeași cameră.

După mirosul de „acasă” în aceste apartamente și-a făcut simțită prezența și sentimentul de apartenență care este specific familiilor. În fiecare dintre aceste case, pe mobilier sau pe pereți pot fi văzute fotografii înrămate ale copiilor. Și tot felul de mesaje motivaționale.

 

„Home is where heart is…”- Acasă este acolo unde ți-e inima

„Folow your heart” – Urmează-ți inima

 

 

Ei bine, acest centru care oferă condiții superioare față de, pe puțin 50% dintre locuințele considerate normale din municipiul Botoșani (și nu numai), ar urma să se închidă.

Cei 70 de copii ar urma să fie redistribuiți probabil în centrele statului, gestionate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).

Iar cei 50 de botoșăneni care muncesc acolo vor fi trimiși probabil în șomaj.

 

 

Și asta în conformitate cu două normative, respectiv Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului dar și Ordinul nr. 25/2019 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale de tip rezidențial destinate copiilor din sistemul de protecție specială.

 

Care spun că acești beneficiari nu mai pot fi menținuți în astfel de centre de plasament ci repartizați în apartamente sau case.

 

Iar termenul limită este 31 decembrie 2020. Adică finele acestui an.

 

„Acest ordin ne obligă să facem niște transformări. Ori apartamente, ori case. Să facem apartamente ni se cere un număr de 6 copii pe apartament, spațiul nostru permite, avem spațiu suficient. Nefiind dată o definiție a casei, deci ori casă de tip familial, ori locuință, ne-am gândit noi că vom corespunde și vom pune 12 copii, conform legii”,

Simona Boldea (foto jos) – director coordonator „Hand of Help”

 

 

În centrul „Hand of Help” cele șase căsuțe sunt amenajate pe etaje. Ori dacă ar fi să facem o paralelă cu societatea în care se dorește să fie integrați acești copii, structural avem aceeași imagine. Pentru că inclusiv blocurile de locuințe din municipiu sunt construite la fel, cu o singură intrare și locuințe pe fiecare etaj.

 

„Am primit o promisiune că va veni cineva aici, dar promisiunea nu s-a mai onorat. Noi am început schimbarea proiectului de tip rezidențial, am schimbat ideologia în case de tip familial. Avem 5 case de tip familial. Noi am făcut deja pasul înainte, în concordanță cu legislația care este în vigoare. Anul trecut în februarie am primit ordinul și imediat ne-am pus în valorificare resursele noastre”,

Dumitru Piu (foto jos), asistent social „Hand of Help”

 

 

De la ANPDCA nu a mai venit nimeni. Probabil că dacă ar fi făcut-o, ar fi realizat că ar fi o enormitate ridicolă să închizi un asemenea centru în condițiile în care alternativa este una mult inferioară.

 

„Noi am primit notificări că putem funcționa până pe 31 decembrie 2020. Dar noi ca furnizor de servicii speciale avem în spatele nostru niște beneficiari. Acești beneficiari, după 31 decembrie unde-i dăm? Legislația este clară că aceste centre de tip rezidențial se vor închide. Noi pe noile case de tip familial nu am fost licențiați. Noi am pus casele pe etaje, pe vertical, ei vor să fie autonome”,

Corneliu Ursulică (foto jos), director economic „Hand of Help”

 

 

Pentru ca acest centru să funcționeze și de la 1 ianuarie 2021 ar fi nevoie de o derogare. Iar o astfel de măsură ar fi posibilă mai ales în condițiile în care legislația incidentă lasă loc de interpretare.

 

Legea spune că este permisă „locuința care asigură condiții de locuit de locuit pentru maximum 12 copii” însă nu există un articol distinct care să interzică spre exemplu, casele de tip familial pe verticală.

 

”Nu pot să existe mai multe case de tip familial pe un singur teren, nici răspândite pe orizontală, nici pe verticală. Cu atât mai mult pe verticală cum e la noi. Fiecare casă este pe un etaj. Asta este problema. În legislație nu scrie nicăieri că nu poți avea case de tip familial în aceeași curte, pe orizontală sau pe verticală. Discuția verbală și prin notificări spune: nu puteți fi licențiați întrucât pe același amplasament, la aceeași adresă funcționează cumva suprapus mai multe locuințe”,

Corneliu Ursulică, director economic „Hand of Help”

 

Situația este cunoscută la nivelul Direcției Copilului Botoșani.

 

Directorul instituției, Dan Șlincu arată faptul că prin strategia națională privind protecția drepturilor copilului pentru perioada 2014 - 2020, este stabilită data de 31 decembrie 2020 ca termen limită de închidere a tuturor instituțiilor clasice destinate copiilor separați temporar sau definitiv de familie. Dacă în planul de închidere a acestor instituții este prevăzută o altă dată, pentru că sunt incluse în anumite proiecte de investiții atunci termenul de 31.12.2020 poate fi prorogat.

 

 

”Am vizitat acest centru și am văzut condițiile de viață foarte bune și îngrijirea personalizată de care beneficiază acești copii. O potențială închidere a acestui centru, conform prevederilor din strategie, a fost adusă la cunoștința instituțiilor abilitate din cadrul Ministerului Muncii și sperăm că va fi găsită o soluție. În caz contrar vom avea o problemă, pentru că noi DGASPC-ul va trebui să identificăm măsuri de protecție de tip familial (plasament familial la rude până la gradul 4, plasament la asistent maternal profesionist sau în case de tip familial) lucru care este foarte dificil de realizat deoarece în prezent și instituția noastră este inclusă într-un plan de restructurarea pe câteva centre rezidențiale destinate copiilor”,

Dan Șlincu, director executiv DGASPC

 

 

S-a apelat inclusiv la fostul ministru al muncii, Marius Budăi, înainte de căderea Guvernului Viorica Dăncilă. Însă demersurile celor de la Hand of Help l-au prins pe Marius Bidăi în ultimele zile în cabinetul de ministru.

 

„Nu mi se pare absolut deloc normal, de aia m-am și implicat să îi ajut, dar după ce nu am mai fost la decizie… Să treacă nebunia asta cu virusul, o să mă întâlnesc din nou cu dlor și o să încerc și din postura de parlamentar. Decizia tot la Guvern este. Eu am avut întâlniri și la Botoșani și la București, i-am pus în legătură cu specialiști. După aia a picat Guvernul și nu am mai avut alte soluții”,

Marius Budăi, fostul ministru al muncii

 

 

Vizitând fiecare încăpere din Centrul ”Hand of Help” privirile se opresc asupra unor copii cu chipuri luminoase, care nu se diferențiază de alți copii decât prin trăsături sau vârste, copii care nu simt neapărat trauma abandonului întipărită vizibil pe chipuri.

 

Pentru că misionarii de la Hand of Help au încercat și probabil că reușesc să suplinească în alte moduri lipsa părinților naturali.

 

Am văzut copii care se comportă asemenea celor din casele clasice, care fac teme, râd, se joacă, își aerisesc camerele, își fac planuri de petrecere a timpului liber cu prietenii (atunci când va fi din nou posibil) și simt că fac parte dintr-o mare familie.

 

Ce se va întâmpla cu acești copii după 1 ianuarie 2021?

 

loading...
Târg de toamnă la Fundaţia Hand of Help
Orchestra din Botoșani care crește suflete: Miracolul de la marginea orașului - FOTO & VIDEO

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Loading...
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
Loading...
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Sunt ortodox si cu toate astea nu vad ce legatura are faptul ca acest centru este finantat de penticostali atata timp cand acei copii o duc minunat!Toata lumea crede in Dumnezeu indiferent de religie.
16 martie 2020, 14:18
Si daca-s penticostali, ce? E o religie legala, acceptata de Statul roman. Indoctrinare religioasa nu face si Baniel, si altii? Macar astia au grija de copii. Tampitilor.
16 martie 2020, 13:19
Raspuns pt ortodox : Te crezi mare credincios , dar emani o ura maxima ! ce conteaza acum religia? Acesti copii sunt foarte bine ingrijiti, fata de cei de la institutiile de stat , inde sunt batuti si vai de capul lor ..... Si eu sunt ortodox, dar nu-mi pasa ce religie au acesti oameni, atat timp cat cresc frumos acesti copii. Dupa cu ai vazut in poze , au o mai mare sansa sa iasa oameni normali de acolo, fata de ceilalti. De la cresa de stat majoritatea ajung in strada, dezorientati , flamanzi, batuti, speriati, fara viitor ... doar 1 % reusesc sa fie cat de cat bine .Acesti copii de la Hand of Help au alta crestere, gandeste-te ce ar fii sa ii scoti din mediul ala si sa-i trimiti in junga, unde toata lumea bate pe toata lume ( de la asistente la copii, unde o sa le fure mancarea, unde nu vor vedea niciodata un dulce ( deoarece va fi o regula sa il dea la cei mari).....Cam ce crezi ca va fi in sufletul lor ? Oare cum ganditii unii dintre voi? Probabil esti o baba de aia care se gandeste doar la biserica....rusine si tie !!!!!
16 martie 2020, 12:50
Cum sa ichideti asa ceva , mai prapaditilor , cum sa distrugeti viata acestor copii ? ce legi de rahat mai avem si noi !!!! Copiii astia sunt diferiti din celelalte centre , va dati seama ce le faceti ? sunteti niste nemernici care va ganditi numai la voi !!!! Sa va fie rusine !!!!!
16 martie 2020, 11:53
Acest Hand of Help este o pepiniera de penticostali,chiar daca pozeaza in buni samariteni. Tot fac referire la misionari .Studiati DEX-ul sa vedeti ce inseamna. Sunt perfect de acord ca trebuie ajutati copii neajutorati dar fara indoctrinare religioasa ci lasati sa-si aleaga singuri credinta si cultul in care sa traiasca . Nu prin persuasiune transformati in sectanti sub masca ajutorului.
16 martie 2020, 10:43
ordinul 25 din 2019 a fost dat de un guvern de necalificati si acum nu stiu pe cine sa mai dea vina, rusine Marius Budai, rusine Dan Slincu
16 martie 2020, 08:19
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
”Performanța școlară nu va fi niciodată o povară ci un motor pentru învățământul și în perspectivă pentru economia acestei țări. Suntem binecuvântați cu copii capabili, inteligenți, geniali și avem obligația să îi ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8583 lei
USD
Dolarul SUA
4.1224 lei
CHF
Francul elveţian
4.5057 lei
GBP
Lira sterlină
5.2937 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9588 lei
XAU
Gramul de aur
255.7976 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3385 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9961 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1173 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1806 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6529 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.4 o C
Dorohoi
18.4 o C
Bucecea
18.4 o C
Darabani
18.3 o C
Saveni
18.2 o C
Ştefăneşti
20.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.