Ancheta săptămânii
86 de posturi deblocate la Spitalul Județean cu ciudățenii descoperite în memorandum: A fost făcut pe genunchi! Concursurile vor fi filmate
  • Spitalul Județean Mavromati a solicitat prin memorandumul transmis către Ministerul Sănătății deblocarea unui număr de 165 de posturi din toată aria de specializări.
  • S-au acceptat jumătate dintre solicitările transmise.

Care-i treaba cu memorandumul?

 

Acest memorandum a fost de fapt un demers prin care se solicita aprobare pentru organizarea de concursuri, după ce la nivel național, printr-un act normativ, posturile din sistemul public au fost blocate.

 

În cazuri speciale, efectele legislative pot fi suspendate prin derogare, de către Guvern, prin ministerul de resort. Pentru asta, unitățile de stat explică în memorandumuri motivele pentru care sunt nevoite să facă excepție de la lege.

 

Situația de la Spitalul Județean Mavromati

 

Majoritatea șefilor de secții din sistemul sanitar s-au tot plâns de deficitul de personal înregistrat în spitalele botoșănene. Piramidal, pe toate specializările, de la medic la îngrijitor, de la fochist și spălătoreasă până la ingineri sau IT-iști.

 

Memorandumul prin care urma să fie reparat cât de cât acest deficit a fost întocmit anul trecut, la începutul lunii iunie, în mandatul de manager al Doinei Caba.

 

De la Ministerul Sănătății era solicitată aprobare pentru scoaterea la concurs a 165 de posturi. printre altele, era vorba despre 30 de medici, 48 de asistenți medicali și 49 de posturi pentru personal administrativ, cu sau fără studii superioare, pentru spitalul central dar și secțiile exterioare.

 

Ce s-a primit jumătate de an mai târziu

 

86 de posturi are voie să ocupe în acest an Spitalul Județean Mavromati, din care 30 pentru medici (așa cum s-a solicitat) însă mai puține pentru asistenții medicali, adică 36 în loc de 48 cât s-a cerut și alte 20 pentru personalul administrativ. 

 

La nivel macro, în întreg sistemul sanitar botoșănean s-a primit aprobare pentru angajarea a 121 de persoane, după cum urmează:

 

Spitalul Județean Mavromati:

 

30 posturi de medici

36 posturi personal auxiliar (asistente, moașe, infirmiere)

9 posturi personal de specialitate

11 posturi contractuale

 

Unitatea de Asistență Medico-Socială Flămânzi

1 post pentru personal contractual

 

Spitalul Municipal Dorohoi

 

14 posturi de medici

10 posturi personal auxiliar (asistente, moașe, infirmiere)

2 posturi personal de specialitate

2 posturi contractuale

 

Spitalul de Recuperare Sfântul Gheorghe Botoșani

 

2 posturi personal auxiliar (asistente, moașe, infirmiere)

1 posturi personal de specialitate

2 posturi contractuale

 

În categoria personalului de specialitate se pot angaja: kinetoterapeut, chimist, biolog, psiholog, laborant, băieși, logoped, maseur, tehnician medical, autopsier, psihopedagog, farmacist, instructor de ergoterapie, terapeut ocupațional etc.

 

În rândul personalului contractual se pot încadra: asistent social, registrator medical, analist, îngrijitoare, șoferi, spălătoreasă, magazioner, bucătar, jurist, inginer, economist, muncitori, educator, statistician medical, inspector etc.

 

Unde se vor face angajări

 

Se vor ocupa posturi de medici de chirurgie vasculară și toracică, cardiologie pediatrică, medicină internă, radiologie și imagistică medicală, obstetrică și ginecologie, boli infecțioase, medicină de urgență, ortopedie și traumatologie, neonatologie, hematologie, precum și asistenți medicali generaliști, de radiologie imagistică medicală, nutriție dietetică sau asistent de farmacie.

 

„Memorandumul a fost făcut de către vechea conducere și trimis. Eu când am venit în septembrie și am solicitat să trimitem un alt memorandum, nu am mai putut, era deja făcut. A trebuit să-l trimit pe cel inițial cu 165 de posturi”,

Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati

 

 

Surprizele neplăcute din memorandum

 

Instalată în funcția de manager de cinci luni, adică de la finele lunii august 2023, medicul Monica Adăscăliței susține că nu a putut interveni pe memorandumul care fusese deja transmis la forurile centrale.

 

Noua șefă a spitalului a analizat atent lista cu posturile solicitate și a încercat să-și creioneze o imagine obiectivă și în cadrul întâlnirilor cu șefii de secții. Iar solicitările pentru noi angajări par să fi fost făcute în baza unor criterii mai greu de înțeles.

 

Statisticile de pe hârtie nu reflectă realitatea în toate cazurile și există situații cu posturi care apar ocupate și normate, dar în realitate ocupanții nu desfășoară activitate, fiind în concedii medicale sau de creștere a copilului.

 

Ori tocmai pentru zonele extrem de deficitare ale spitalului nu s-a solicitat derogare.

 

„Chiar dacă medicul șef nu este cel mai drăguț și cel mai simpatic, aici vorbim prietenește, solicitările au fost făcute pe alte criterii. Care a fost mai drăguț a primit posturi pe memorandum. Dar sunt secții precum neurologia unde nu am primit nimic, Medicală II unde nu am primit nimic. Secții unde există rulaj și nu s-a primit nimic”,

Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati

 

Cum s-a ajuns să fie ceruți medici de care spitalul nu are nevoie

 

Luna iunie, 2023. Doina Caba se ocupa de memorandumul pentru Spitalul Județean. Din structura de conducere, titularii erau plecați în concediu, fiind înlocuiți de alte persoane. Șeful RUNOS de la spital susține că nu a fost întrebat nicio clipă dacă are vreun cuvânt de spus despre cum ar fi trebuit să fie rearanjată schema de personal pentru a se mai diminua din deficit.

 

Și astfel au apărut anomaliile.

 

Una dintre acestea vin de pe secția de chirurgie vasculară, unde două posturi de medici (chirurgie vasculară și chirurgie toracică) erau vacante, după plecarea titularilor.

 

Fiind posturi unice, puteau fi scoase la concurs încă de atunci.

 

Au fost incluse în memorandum într-un nonsens care rămâne în mister.

 

„Pe mine mă deranjează o chestie: aceste două posturi de chirurgie vasculară și toracică au fost trecute pe memorandum, deși se puteau scoate la concurs ca posturi unice. Legea ne permite acest lucru și astfel dacă sunt în memorandum le pierd, eu nu am voie să umblu deloc la memorandum. O să întrebăm la minister dacă ne dau o derogare la posturile unice”,

Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati

 

Memorandum făcut pe genunchi (?!)

 

O altă ciudățenie a fost solicitarea de a fi angajat un medic pe specializarea genetică medicală. Iar asta, fără ca spitalul să aibă infrastructura medicală necesară. Practic respectivul medic s-ar fi angajat, însă nu ar fi avut obiect de activitate.

 

„Nu știu care a fost scopul:genetică medicală. Este foarte bun postul, dar întrebarea este, noi ca Spital Județean, dacă nu avem laborator de genetică medicală, pentru ce scot postul de medic genetică medicală? Este foarte bun, dar noi nu suntem pregătiți, nu avem laborator. Este al treilea post care mie mi se pare cu semnul întrebării. Nu știu, sincer să vă spun a fost făcut pe genunchi”, se mai întreabă managerul Spitalului Județean Mavromati.

 

 

Adevăratele nevoi

 

Un memorandum adaptat cu adevărat nevoilor ale celei mai mari unități medicale a județului ar fi trebuit să acopere secțiile cu cea mai mare afluență de pacienți și unde personalul este subdimensionat.

 

Acestea ar fi secțiile neurologie și medicină internă. Pe Secția Medicală II ar mai fi nevoie de un doctor, șase asistenți, 2 infirmieri, 5 îngrijitori. Nu s-a primit niciun post.

 

Pe secția de diabet zaharat sunt necesare încă trei posturi de doctori, șapte asistenți, un statistician, 2 infirmieri, 2 îngrijitori. Nu s-a cerut deblocarea niciunuia dintre aceste posturi.

 

Lista continuă cu secția cardiologie, unde trebuie angajați 5 asistenți și 2 infirmieri și care de asemenea, nu a fost cuprinsă în memorandum.

 

De asemenea, pe secția de terapie intensivă de la cardiologie sunt necesari încă 2 asistenți medicali, iar pe gastroenterologie 5 infirmieri. Nici în aceste cazuri nu s-a cerut deblocarea posturilor.

 

Securitate maximă la concursuri

 

Metodele de organizare a concursurilor pentru posturile deblocate în memorandum va fi schimbată total.

 

Conducerea Spitalului Județean Mavromati susține că întreaga procedură urmează să fie filmată video – audio pentru a înlătura eventuale suspiciuni de fraudă.

 

De asemenea, subiectele vor fi făcute cu jumătate de oră înainte de susținerea examenelor.

 

„Am cerut un punct de vedere de la departamentul juridic și de la RUNOS, vreau să filmăm tot ce înseamnă evaluare, cu camere de luat vederi inclusiv la scris, la proba orală, la interviu. Va fi filmat non-stop. Cine nu vrea să participe în aceste condiții, nu va participa la concurs. Subiectele încercăm să fie făcute cu jumătate de oră înaintea concursului, vrem să schimbăm puțin regulile jocului și cu transparență totală. Iar cei care vor fi membrii comisiei vor fi stabiliți conform legii”,

Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati

 

Medicii vor susține concursurile în centre universitare

 

În cazul celor 30 de posturi de medici, concursurile ar urma să aibă loc cel mai probabil la Iași, iar asta deoarece în comisia de examinare trebuie să se regăsească doi reprezentanți ai unor centre universitare.

 

Și cum va exista un val de concursuri, având în vedere că toate județele au înaintat câte un memorandum la minister, cel mai probabil examenele vor avea loc într-un singur loc, pentru ca membrii comisiilor să nu fie nevoiți să efectueze deplasări numeroase.

 

Guvernul ar urma să emită o ordonanță pentru simplificarea procedurii de recrutare în cazul medicilor, de la 90 la 30 de zile.

 

Ce se întâmplă cu posturile angajaților cu măsuri preventive

 

În general, măsurile luate la nivelul spitalului s-au coordonat cu ordonanțele procurorilor prin care sunt impuse anumite interdicții de comunicare cu persoane care au calitate procesuală în dosarul intrumentat de DNA Suceava.

 

Cert este că toți și-au pierdut funcțiile de conducere, fiind suspendați până la finalizarea cercetărilor și trimiterea în judecată.

 

„Persoanele arestate la domiciliu sau în arest preventiv sunt suspendate dacă au funcții de conducere, dacă sunt medici șefi sau asistenți șefi. Cei care au control judiciar își pot continua activitatea. Spre exemplu, una dintre asistentele șefe care avea interdicție să discute cu persoane din anchetă a fost detașată 60 de zile în altă secție și a fost suspendată din funcția de conducere de asistent șef”,

Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati

 

La acest moment nu se cunosc detalii privitoare la numărul exact al persoanelor care sunt vizate de acest dosar, din schema de personal a spitalului.

 

În ziua perchezițiilor, pe 13 decembrie 2023, au fost vizate în total 92 de persoane. O parte se află în arest preventiv sau arest la domiciliu, alții în control judiciar.

 

Acolo unde nu există interdicții de a profesa în sistem, persoanele vizate au fost transferate la alte secții.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Procurorii DNA încep să „scotocească” telefoanele confiscate în dosarul concursurilor trucate de la Mavromati
MOTIVUL eliberării din arest a uneia dintre suspectele din dosarul șpăgilor: Vizibil emoționată, chiar și cu lacrimi în ochi...
Merită o mită de câteva mii de euro? Cât câștigă o spălătoreasă de la Spitalul Județean

 

 

”Descoperirea” din canal: Muncitorii de la ”Apă” NU ar avea, de fapt, salariul minim pe economie - Nimeni nu prea ia sub 3.000 de lei
Ideea salarizării muncitorilor din echipajele de intervenții ale Nova Apaserv la nivel minim care circulă pe piață de ani la rând este una falsă.O susține conducerea companiei județului prin calcule făcute cu titlu de exemplu dar și sindicaliștii de la nivelul unității.
Parada Erorilor de Ziua Națională a României: cine și de ce a furat startul, unde au dispărut avioanele
1 Decembrie 2023 va rămâne probabil în memoria colectivă a botoșănenilor ca fiind Ziua Națională în care erorile s-au ținut lanțBotoșăneanul a încercat să afle ce s-a întâmplat și a discutat cu șefii instituțiilor implicate în organizarea evenimentului
Magistrații și-au mărit salariile retroactiv! La Botoșani un fost procuror va primi 50.000 de euro: Îmi tremura pixul în mână
250.000 de lei sau 50.000 de euro este suma pe care urmează să o primească un fost procuror de la Botoșani, într-o singură tranșă.Asta alături de un alt „cadou” oferit de colegii magistrați activi: majorarea pensiei de serviciu, cunoscută publicului larg drept „specială”.
Mesajul care poate fi decisiv în dosarul morții Alexandra Ivanov: Tânăra a trimis zeci de SMS-uri, unul singur amintit în anchetă
Alexandra, tânăra mamă din Botoșani care a murit în Maternitate în dimineața zilei de 18 august 2023 a trimis numeroase mesaje în ultima noapte din viața sa.Familiei, doctorului curant dar și celui care se afla de gardă. Mesajele au fost identificate la percheziția informatică efectuată ulterior decesului.
Facturi de aproape 2.000 de lei la apă în comuna fără... apă: Se plătește apa din fântâni – DOCUMENT
Unele persoane juridice din comuna Blândești au primit toamna aceasta de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut – Bârlad documente privind actualizarea abonamentelor de utilizare / exploatare a resurselor de apă care prevăd scumpiri drastice.
Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Dacă nu mai sunt intermediarii, cui dau ce am de dat?! Pe bune!!!!... Ce relevanță are înregistrarea dacă în loc de telefoane vor fi folosite focurile aprinse pe dealuri?! Nu mă interesează decât un aspect: câți dintre cei de la fabrica de diplome fără bac vor lua concursul/concursurile (asta dacă concursurile vor fi pe bune).
22 ianuarie 2024, 11:06
Aproape tot ceea ce a spus madame Adăscăliței este corect, cu o singură excepție : ,, să schimbăm regulile jocului” ne pare o expresie nefericită ( sau intenționată) pentru că un concurs nu reprezintă un joc, ci o acțiune supusă unor proceduri exacte, care reprezintă un moment foarte important pentru îmbunătățirea serviciilor medicale la Botoșani
22 ianuarie 2024, 09:22
daca vin cu transfer pt mavromati de la o unitate medicala din judet sunt eligibil sau ......sa vorbesc cu k..a, ? mai bine la concurs e mai cinstit, mai ales daca fac si film , eu personaj in rol principal. Bravoooo
22 ianuarie 2024, 08:36
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
10.8 o C
Dorohoi
9.9 o C
Bucecea
9.4 o C
Darabani
10.6 o C
Saveni
11.6 o C
Ştefăneşti
12.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.