Ancheta săptămânii
Adopție cu lacrimi în ochi la municipiu: un consilier local şi soţia înfiază doi copii instituţionalizaţi după un an de încercări cu sistemul
Atât de mulți copii în centrele de plasament sau la asistenții maternaliși… atât de puțini oameni dispuși să îi înfieze. Sau… atât de mulţiadulţi dispuşi să devină părinţi, dar atât de multe condiţii pe caretrebuie să le îndeplinească pentru a adopta un copil încât unii nu maidevin părinţi, iar ceilalţi rămân în continuare în grija statului.


"La noi, în România, oamenii adoptă câini şi pisici, dar mai puţin copii”

Indiferent de motive, familia unui consilier municipal din Botoşani reuşeşte să reducă numărul minorilor instituţionalizaţi. Profund schimbaţi după ce au colindat lumea, la propriu, în lung şi în lat, Carmen şi Gheorghe Iavorenciuc au decis să adopte doi copii de care încă are grijă Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Botoşani. Un băieţel şi o fetiţă, care încă nu au făcut vârsta grădiniţei, vor intra cât de curând în familia Iavorenciuc.
„În străinătate, în Australia de exemplu, nu se spune «copilul meu», ci «copiii noştri». Acolo copiii sunt cei mai importanţi, toată lumea are grijă de ei. În Africa copiii sunt trataţi de mici şi primesc responsabilităţi aproape ca nişte adulţi. La noi, în România, oamenii adoptă câini şi pisici, dar mai puţin copii”, afirmă Gheorghe Iavorenciuc.

Emoţii uriaşe

Încă de anul trecut a decis împreună cu soţia sa Carmen să înfieze doi copii, numai că, în ciuda numărului mare de copii instituţionalizaţi din Botoşani şi din toată ţara, procedura încă este una foarte complicată. Aşa că, după depunerea a numeroase acte, după obţinerea unui atestat, s-a ajuns cu băieţelul în instanţă şi se carmen si gheorghe iavorenciucaşteaptă hotărârea judecătorilor, procedura nefiind la fel de avansată şi în cazul fetiţei.
„Suntem foarte emoţionaţi, am cumpărat de toate, soţia îşi ia concediu de creştere a copilului, aşteptăm băieţulul. Noi avem tot ce ne trebuie, nu ducem grija zilei de mâine şi atunci am dorit să facem un asemenea gest, să adoptăm doi copii”, spune Gheorghe Iavorenciuc cu lacrimi în ochi.
Ştie care este viaţa minorilor instituţionalizaţi fiindcă în tinereţe a lucrat ca şi cadru didactic la casa de copii de la Pomârla. Zilele acestea retrăieşte nu doar acele momente, ci şi cele în care a devenit tată, el având doi copii, o fată economist la PricewaterhouseCoopers, în Belgia şi un fiu care locuieşte în Botoşani.  

Peste 1.500 de copii aflaţi la Botoşani în grija statului

Exact 1.518 copii se aflau la data de 1 octombrie în grija DGASPC Botoşani sau a unor fundaţii agreate de instituţie, din care aproximativ o treime erau în grija asistenţilor maternali, adică a părinţilor profesionişti. Cu toate acestea, adopţia unui copil instituţionalizat încă durează undeva la un an de zile. Principiul de bază este acela că adopţia se încheie numai dacă este în interesul superior al copilului. Printre altele, părinţii trebuie să fie cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât minorul pe care vor să-l adopte și să îndeplinească garanţiile morale şi materiale dezvoltării armonioase a copilului. De asemenea, trebuie să își dea acceptul părinții biologici, chiar dacă sunt decăzuţi din drepturi și copilul, dacă a împlinit zece ani. Părinţii trebuie să îşi dea acordul în faţa instanţei judecătoreşti, odată cu soluţionarea cererii de deschidere a procedurii adopţiei.

statistica copii DGASPC Botosani

Mai întâi primeşti un fel de atestat de posibil părinte

Evaluarea garanţiilor morale şi materiale ale adoptatorului sau familiei adoptatoare se face, pe baza solicitării lor, de către DGASPC, care în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de evaluare decide dacă familia este sau nu aptă să adopte. În cazul unui rezultat favorabil, DGAPSC Botoşani va elibera atestatul de familie aptă să adopte.
Pe parcursul procesului de evaluare, Direcţia este obligată să asigure potenţialilor părinţi servicii de pregătire/consiliere necesare pentru a-şi asuma în cunoştinţă de cauză şi în mod corespunzător rolul de părinte.

Perioadă de probă de 90 de zile

Ulterior, DGASPC Botoşani întocmeşte un plan individualizat de protecţie care poate avea ca finalitate adopţia internă doar dacă demersurile pentru reintegrarea copilului în familia naturală a au eşuat.
Direcţia în a cărei rază teritorială domiciliază copilul va sesiza, în termen de 30 de zile de la finalizarea demersurilor, instanţa judecătorească de la domiciliul copilului, pentru a se încuviinţa deschiderea procedurii adopţiei interne.
Adopţia nu poate fi încuviinţată de către instanţă decât după ce copilul a fost încredinţat pentru o perioadă de 90 de zile persoanei sau familiei care doreşte să-l adopte, astfel încât instanţa să poată aprecia, în mod raţional, asupra relaţiilor de familie care s-ar stabili dacă adopţia ar fi încuviinţată.
Instanţa judecătorească va admite cererea de încuviinţare a adopţiei numai dacă, pe baza probelor administrate, şi-a format convingerea că adopţia este în interesul superior al copilului.

Doi ani DGAPSC stă cu ochii pe părinţii adoptivi

În termen de 5 zile de la rămânerea irevocabilă a hotărârii judecãtoreşti prin care s-a încuviinţat adopþia, Direcţia care a participat la judecarea cererii de încuviinţare a adopţiei va înştiinţa în scris părinţii biologici. Ulterior, DGASPC va urmări şi va întocmi rapoarte trimestriale cu privire la evoluţia copilului şi a relaţiilor dintre acesta şi părinţii săi adoptivi pe o perioadă de cel puţin doi ani după încuviinţarea adopţiei. De asemenea, Direcţia de la domiciliul copilului are obligaţia să asigure părinţilor adoptivi servicii post-adopţie.

Foarte puţine adopţii

Acestea sunt doar o parte a paşilor legali ce trebuies parcurşi pentru o adopţie. Poate şi din aceste motive în prima jumătate a acestui an doar zece copii au fost adoptaţi din centrele de plasament a DGASPC Botoşani. De asemenea, în 2012 au fost 12 adopții, iar în 2013 s-au consemnat 20 de adopții la nivel de județ.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
VEZI ŞI:
 Asta da dragoste pentru soţie! Un consilier municipal şi-a transformat apartamentul în… centru medical – GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Inimi frânte de copii:  Zeci de orfani și-au găsit familii printre străini
LOVITURĂ în transportul public, compania municipalității vine cu autobuze noi și intră pe o parte a traseelor de la Microbuzul
Ultima sută de metri până la semnarea contractului de 34 de milioane de euro pentru modernizarea transportului în comun cu tramvaiele în municipiul Botoșani, pe fonduri europene. Ultimul tren cu bani pleacă definitiv în luna martie. Adică luna viitoare.
Doi şefi de la Urban Serv au plecat la un târg de două zile, dar s-au plimbat o săptămână prin Venezia, Budapesta, Viena şi alte locuri faine
Auditorul intern de la compania de salubrizare a municipalităţii botoşănene a efectuat în toamna anului trecut o verificare privind deplasările făcute de conducătorii unităţii şi nu numai în perioada 2016 – 2017.
Maternitate pericol public? Botoșaniul, locul 3 pe țară la infecțiile nou-născuților - DOCUMENT
Nici mai mult, nici mai puțin de 178 de pacienți s-au îmbolnăvit în spitalele din Botoșani într-un an și jumătate. Din nefericire, cele mai multe cazuri de infecții intraspitalicești s-au înregistrat pe secțiile de nou-născuți.
Personalitate de 80 de ani lăsată fără titlul de cetăţean de onoare fiindcă soţia a făcut infarct şi el n-a putut veni la decernare
Pentru al doilea an consecutiv Premiul Național pentru Poezie Mihai Eminescu a generat o dispută cu reverberații naționale. Dacă anul trecut scandalul a fost generat de citirea unei poezii obscene, în 2019 adevăratul câștigătorul a fost deposedat de premiu și automat de titlul de cetățean al Botoșanilor pentru că nu s-a putut deplasa până în oraș din motive de sănătate.
Passat-ul directorului de „Apă”, dat de CJ pe mâna Poliţiei într-o poveste cu parfum de răzbunare
Consiliul Judeţean Botoşani a sesizat organele de cercetare penală cu privire la utilizarea automobilului Volkswagen Passat deţinut de SC Nova Apaserv SA de către directorul general al societăţii, Albert Tănasă.
Apă pentru botoșăneni prin zeci de kilometri de conducte CANCERIGENE, interzise de 12 ani: Este genocid! Scapă cine poate
Anul 2005.Uniunea Europeană interzice extracția, fabricarea și prelucrarea produselor din azbest considerat cancerigen Clasa 1.Anul 2006.România se aliniază normelor europene și interzice acest material și în țara noastră.Anul 2019.La Botoșani sunt utilizați 44 km de conductă din azbociment la furnizarea apei potabile.
FC Botoșani, 11 înfrângeri și 0 victorii cu FCSB, dar 1,8 milioane euro în conturi de la Becali: «Nicht fusball mit Steaua, freundschaft!»
FC Botoșani a pierdut din nou fără drept de apel cu FCSB și insinuările privind corectitudinea meciului disputat duminică seară pe Stadionul Municipal au început din nou să curgă.
Proiect FĂRĂ PRECEDENT la spital: Secţie pentru bolnavii în stare terminală în aceeaşi clădire cu Maternitatea
Directorul interimar al Spitalului Judeţean doreşte să înfiinţeze o secţie de îngrijiri paleative. Şi nu oriunde, ci în aceeaşi clădire în care îşi desfăşoară activitatea Maternitatea Botoşani.
DEZVĂLUIRE: De asta stăm în zăpadă? Șeful de la Drumuri dă consultanţă pe PFA, directorul de la Urban conduce la Apă şi Modern Calor
Ceea ce s-a întâmplat luni, 19 noiembrie, la Botoşani, atât în municipiul reşedinţă, cât şi în judeţ, ar trebui, într-un stat civilizat să se termine cu sancţionarea celor responsabili. Mai ales că un om şi-a pierdut viaţa, alţii au fost răniţi şi mulţi alţii au suportat avarii serioase.
Apa curge pe bani grei la ”Nova”, peste un milion de euro profit într-un an
Compania de apă şi canalizare a judeţului a devenit a 11 – a cea mai profitabilă firmă din Botoşani. SC Nova Apaserv SA a fost introdusă de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Botoşani pe această poziţie ţinând cont de rezultatele financiare de anul trecut.
Deşteptăciunea judeţului a dat un chix de 10 milioane de euro care duhneşte
Botoşaniul se confruntă cu o criză a salubrizării fără precedent în ultimele două decenii. Şi culmea, aceasta vine după ce s-au investit peste 10 milioane de euro în amenajarea unei noi rampe de depozitare a deşeurilor.
PSD-iştii se execută între ei: director rămas fără post în războiul găştilor din partid, suferă tot oraşul
Social-democratul Liviu Toma s-a trezit după mai bine de doi ani de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani că nu mai are asigurat postul de director adjunct la SC Urban Serv SA, deşi legea prevede foarte clar că trebuie să îi fie suspendat până la încetarea mandatului de la CJ. Aşa cum, de exemplu, s-a întâmplat cu Cătălin Flutur care în 2012 a revenit pe postul de director general la SC Locativa SA după două mandate de primar.
Anchetă unicat în educaţie: Inspector şcolar acuzat că a luat 3 ANI bani pentru cursuri cu un copil bolnav fără să fi ţinut o singură oră
Un inspector şcolar de la Botoşani este acuzat că a primit bani pentru a ţine ore cu un copil cu dizabilităţi fără ca în realitate să le fi făcut. Şi aceasta nu s-ar fi întâmplat printr-o conjunctură nefericită, ci timp de trei ani.
Vendetă polițienească(?) Șef din Poliție surprins băut la volan, în uniforma de serviciu, scăpat de proces de avocat
Un veritabil „episod CSI Botoșani” s-a consumat în sânul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), unde doi agenți s-au regăsit în situația în care trebuiau să-și cerceteze șeful direct. Martori la incidentul care l-a avut în centru pe șeful din Poliție au fost funcționarii unei primării din județ.
astratex.ro
Tinerelul parașutat de PSD în capitală să găsească securiştii, descoperit de “americani”: Mă recomandă tinereţea, entuziasmul și puterea de muncă
În ultimii ani, când în Colegiul CNSAS încă nu pătrunseseră consilieri locali de prin orășele din sudul României, anonimi din nordul ţării recomandaţi de personaje precum Costică Macaleţi sau foști magazineri la Dacia (!), instituţia a ţinut să se afirme precum o cutie ermetică din care nu au scăpat cu voie de la stăpânire decât personaje insignifiante. De azi înainte, nici măcar speranţa nu mai este o opţiune.
CLASARE!!! Unul dintre cele mai groaznice accidente de la Botoșani, terminat cu netrimitere în judecată; tată și fiu morți în aceeași zi
Era 25 decembrie 2015, prima zi de Crăciun. O amiază mohorâtă, fără zăpadă, însă cu ceață din belșug, mai ales în apropierea municipiului, pe drumul ce duce spre Dorohoi. La ora 12:45 timpul şi viaţa s-au oprit în loc pentru câţiva oameni.
Reglări de conturi din concediul medical la unitatea cu trei directori ”de capul lor”
Noul consiliu de administraţie al SC Urban Serv SA s-a întrunit vineri după-amiază în şedinţă extraordinară şi a avizat noua organigramă. Există două modificări şi ambele îl vizează direct pe Cezar Nicuţă.
Iubita elevului de la Pacea scoasă din povestea crimei de-un fir de păr din mâna liceenei omorâte
După ceva peste patru luni de la crima săvârșită în păduricea de la Pacea procurorii au finalizat dosarul în care inculpat este un adolescent de numai 17 ani. El este acuzat că a omorât o fată cu un an mai mare decât el.
Omul acesta conduce Botoşaniul? Şeful CJ se laudă în raportul de activitate cu citirea regulată a ziarelor şi cu postările pe Facebook
Raportul de activitate al preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, făcut public oficial în cadrul şedinţei ordinare din iulie, cuprinde şi un capitol special dedicat activităţii de informare, relaţii publice şi mass-media.
kalapod.net%20
”Fapta nu există”! Dosarul Tratoria clasat: Țurcanu a scăpat, Gheorghincă și Purice la fel, 6 fapte de posibilă corupție au picat
La patru ani de la strămutarea operatorului de apă și canalizare, dosarul de la Direcția Națională Anticorupție privind închirierea unui nou sediu administrativ a fost clasat de către procurorii de la Serviciul Teritorial Suceava.
Inainte de a fi politician, el este om. Poate vrea cu tot sufletul sa infieze, de ce trebuie sa trecem totul prin politica? Situatia materiala nu politic si-a consolidat-o, dar daca nu suntem putin rautaciosi nu putem dormi.
22 octombrie 2014, 23:11
Ca politician, Ghe. Iavorenciuc si-a consolidat situatia materiala si... cam atat! Pentru Botosani nimic vizibil. Migreaza si el unde simte puterea si, implicit, mirosul banului. Faptul ca vrea sa infieze doi copii este un lucru bun, cred primul din viata cuplului. Nu am vazut vreun politician sa faca ceva bun, fara un anume interes/scop. Un interes este si din partea Statului sa tina atatia copii institutionalizati. Le papa fondurile la greu micutilor. Mi-a povestit un tanar de 20 de ani cum era tratat in Centrul de plasament. Mancarea execrabila si mereu insuficienta. Un personal feminin pus mereu pe bataie si pe tipete. Seara li se stingea lumina la ora 20.00. Copilasii se speriau si tipau; sa vedeti urlete si batai pe ei... IN-GRO-ZI-TOR!!! Mai au aia de la Plasament o strategie: cauta mereu sa dea spre infiere sau in intretinerea asistentilor maternali, copii cu probleme (mai) grave de sanatate sau pe cei mai instabil psihic. Cu un asa personal, m-as mira sa fie altfel. Adoptiile trebuie facute cu mare atentie si tinute timp mai indelungat sub observatie, astfel incat copiii sa nu ajunga pe mana unora care nu merita (ca sa ma exprim frumos). Intentionez sa infiez si eu unul sau doi. Sa vad cu ce propuneri vin... afaceristii de copii. Eu voi avea cateva camere pe/la mine, vreau sa vad reluarile acasa, nu le pot rata. Fiindca demult am ajuns la concluzia ca infierile sunt o afacere, din acest motiv sunt si greu de facut. Opinia mea.
20 octombrie 2014, 09:32
zenda.ro
Sondaj
Credeți că se va întâmpla ceva concret după protestul #ȘîEu pentru autostrăzi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Infecțiile cu transmitere sexuală sunt așa numitele boli venerice, cum erau descrise în trecut. Ținând de partea intimă a persoanei sunt boli așa numite rușinoase și sunt cumva mai jenant de povestit medicului. De aceea multe ...
astratex.ro
ecco-shoes.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7607 lei
USD
Dolarul SUA
4.1939 lei
CHF
Francul elveţian
4.1976 lei
GBP
Lira sterlină
5.5509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7598 lei
XAU
Gramul de aur
175.8239 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2434 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.5218 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9742 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1438 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1856 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.