Ancheta săptămânii
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă

Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.

Cifrele luptă pentru președinte

 


Klaus Iohannis susține că lupta cu pandemia încă nu a fost câștigată, iar liderii PNL și PMP îl sprijină. Dar brusc, cel mai mare ajutor vine de la... cifre. În mai puțin de o săptămână de la data la care șeful statului a făcut publică intenția instituirii unei noi Stări de Alertă, numărul infectaților crește de peste două ori.

 

Inițial, România și Republica Moldova sunt aproape singurele țări din Europa cu o creștere abruptă a îmbolnăvirilor. După câteva zile situația se înrăutățește în mai multe state europene, însă chiar și în aceste condiții România ajunge la un moment dat să raporteze mai multe cazuri noi decât Italia, țară care în primăvară era epicentrul mondial al pandemiei.

 

Au apărut astfel acuze mai mult sau mai puțin oficiale că Executivul ”umflă” datele pentru a justifica votarea în Parlament a încă unei luni de Stare de Alertă și de a exercita astfel o presiunea asupra parlamentarilor de a o aproba. Fără vreo dovadă, bineînțeles.


Doar că cifrele nu mint niciodată, iar o analiză efectuată de Botoșăneanul scoate la iveală un adevăr de necontestat: de fiecare dată după ce președintele României a solicitat prelungirea Stării de Urgență sau a Stării de Alertă, în zilele ce au urmat numărul de persoane infectate raportat de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a crescut, uneori chiar amețitor.

 


Cotele istorice de Covid, atinse după ce Iohannis a anunțat prelungirea Stării de Urgență

 


Prima Stare de Urgență trebuia să expire la jumătatea lunii aprilie. Pe 6 aprilie Klaus Iohannis anunță oficial că va emite un nou decret pentru prelungirea Stării de Urgență. În ziua în care și-a făcut publică decizia România înregistrase 193 de noi îmbolnăviri.

 

Ce ce s-a întâmplat în următoarele zile? Cu toate că numărul testelor nu a crescut masiv, noile îmbolnăviri raportate de GCS au atins cele mai mari cote de la debutul pandemiei. Pe 11 aprilie, în buletinul zilnic, GCS face public că România a înregistrat într-o singură zi nici mai mult, nici mai puțin de 523 de noi infectați, număr rămas record și până în ziua de astăzi. Și aceasta în condițiile în care s-au efectuat în acea zi doar 3.842 de teste.

 

 

După ce Parlamentul votează noua Stare de Urgență, Covidul bate în retragere

 


Pe 16 aprilie, când prelungirea Stării de Urgență este supusă votului Parlamentului, GCS raportează al doilea cel mai mare număr de infectări de la debutul pandemiei: 491 (la 4.802 teste efectuate). Cu o largă majoritate, Legislativul a votat prelungirea Stării de Urgență cu încă o lună.

 

După ce senatorii și deputații își dau acordul, infecțiile scad brusc și după doar patru zile, la un număr aproape similar de teste precum cel din ziua în care a fost votată Starea de Urgență (4.880 de această dată), GCS raportează doar 190 de noi cazuri.

 

Numărul noilor infectări a mai crescut apoi, a mai scăzut, dar nu a mai atins niciodată nivelurile din zilele în care s-a discutat despre prelungirea Stării de Urgență.

 


Șeful statului vrea Stare de Alertă, autoritățile sanitare cresc brusc testările

 


Pe 4 mai Klaus Iohannis anunță că nu va prelungi Starea de Urgență, dar că se va institui Starea de Alertă. În acea zi România avea potrivit datelor GCS exact 349 noi persoane diagnosticate cu Covid-19 la doar 3.560 de teste efectuate. În zilele ce au urmat testările au crescut vertiginos: 6.774 pe 5 mai, 11.927 pe 6 mai (al doilea cel mai număr de până atunci), 9.474 pe 7 mai, 10.667 pe 7 mai, 10.776 pe 9 mai (al treilea cel mai mare număr de până la acea dată).

 

Cu excepția zilei de 6 mai, în fiecare zi de până la 9 mai inclusiv GCS raportează peste 300 de noi cazuri. Parlamentul votează cu ceva modificări Starea de Alertă într-o zi în care s-au testat 10.413 oameni, al patrulea cel mai mare număr de până la acea dată, dar în care am avut doar 190 de noi cazuri.

 


Infectările scad constant până când Iohannis și Guvernul vor o nouă Stare de Alertă, după care cresc amețitor  

 


Noile îmbolnăviri cunosc o tendință generală de scădere, însă cu toate acestea pe 9 iunie Klaus Iohannis anunță iminența prelungirii Stării de Alertă. În acea zi GCS raportase doar 145 de noi infectați. Declarația făcută de președinte a provocat noi proteste.

 

Ce a urmat?

 

Pe fondul declarațiilor publice a mai multor lideri politici din Opoziție că nu vor mai vota o nouă Stare de Alertă, numărul noilor infectați a început să crească masiv, pentru ca pe data de 14 iunie să atingă 320 de cazuri, de peste două ori mai mult față de cele din ziua în care șeful statului a anunțat o nouă Stare de Alertă. Practic, era cel mai număr de infectări raportat tocmai de pe data de 9 mai, culmea coincidenței și atunci respectivul număr fiind atins în săptămâna de după anunțul făcut de președinte privind instituirea Stării de Alertă.

 

Două lucruri extrem de interesante dinaintea votării unei noi Stări de Alertă

 

Majorarea bruscă a numărului de infectați este însoțită de câteva ”întâmplări” care merită a fi notate:  

 

  •   În mass-media centrală apare informația că Raed Arafat, omul perceput drept cel mai drastic din Guvern cu privire la luarea măsurilor anti Covid-19, propune în Executiv inclusiv prelungirea Stării de Alertă cu doar 15 zile. În ciuda acestui lucru, Guvernul hotărăște ca durata să fie de 30 de zile.

 

  •  Grupul de Comunicare Strategică schimbă modul de raportare al deceselor. Fără vreun anunț prealabil, nu se mai prezintă fiecare caz în parte, ci se face public totalul din ultimele 24 de ore și se menționează județele, fără a se face și repartizarea efectivă pe unitățile administrativ-teritoriale. De exemplu, pe data de 15 iunie GCS a anunțat 17 decese, dar a nominalizat doar 12 județe, fără să precizeze în care dintre acestea s-a înregistrat mai mult de un singur mort, condiții în care nu se mai pot realiza statistici pe județe.

 

Autoritățile se apără: ”Nu se pot manipula aceste cifre”


Pe fondul discuțiilor tot mai aprinse privind creșterea ratei îmbolnăvirilor în perioadele în care președintele și Guvernul doresc prelungirea unei situații speciale, medicul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi reprezentant al ţării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a declarat pe data de 17 iunie la Digi24 că modul în care se face colectarea acestor date face imposibilă manipularea datelor.


”Lumea să fie conștientă că nu există niciun fel de regie, pentru că e foarte periculos să ne jucăm cu aceste scenarii, că se raportează cazuri false, mai multe, mai puține sau că există tot felul de alte interese. Să ştiţi că în momentul de faţă modul de raportare a cazurilor face practic imposibilă orice manipulare a datelor, pentru că aceste cazuri sunt raportate de către fiecare judeţ în parte. Sunt 42 de raportări care se fac, se introduc într-o platformă dedicată, securizată de către STS şi practic este imposibilă (manipularea - n.red.). (...) Deci, nu există un centru de comandă care să ia cazurile, le prelucrează şi le introduce, ci fiecare judeţ introduce cazurile în această bază de date şi atunci este dincolo de orice fel de dubiu că nu se pot manipula aceste cifre”,


Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi reprezentantul României la OMS.


El a adăugat că numai în perioada de început a pandemiei se introduceau şi verificau fişele medicale ale bolnavilor de COVID-19 de către personalul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), însă s-a ajuns la o supraîncărcare a acestor angajaţi şi s-a distribuit sarcina introducerii datelor de către angajaţii direcţiilor judeţene de sănătate publică.


”Ar trebui să explicăm, să explice colegii care fac asta în mod curent cum se face această raportare, cum se face testarea, iar publicul să cunoască exact. Noi ducem lipsă, această inabilitate pe care o avem în comunicarea publică, adică facem lucrurile foarte bune, dar nu ştim să le prezentăm suficient încât să fie lumea foarte lămurită care este situaţia cu această epidemie”,


Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi reprezentantul României la OMS.

 

Ce s-a întâmplat în realitate cu ”cifrele care nu pot fi manipulate”


Culmea este însă că tocmai acest sistem computerizat și securizat a provocat o sumedenie de erori uluitoare de-a lungul pandemiei. De o mulțime de ori s-a descoperit faptul că unii morți erau dublați în statisticile oficiale astfel încât chiar GCS a ajuns să facă nenumărate rectificări de genul, ”conform raportărilor venite din partea INSP, decesul 553 și 541 reprezintă același caz”.

 

Ba mai mult, pe 9 mai la Botoșani numărul persoanelor infectate de la debutul pandemiei a scăzut chiar în raportările oficiale, lucru imposibil întrucât cifrele făceau trimitere la totalul celor infectați de la înregistrarea primului caz, indiferent dacă unii au decedat și alții s-au vindecat. Deci numărul putea cel mult să stagneze, în nici un caz să se micșoreze. Același sistem ”practic imposibil de manipulat” a făcut posibilă și anunțarea unor decese după o lună de la producere.

 

Ca să nu mai vorbim de ceea ce s-a întâmplat la Suceava, unde directoarea Direcției de Sănătate Publică a descoperit că autoritățile din județul vecin ar fi raportat greșit persoanele testate ca fiind purtătoare de Covid-19. La câteva zile după dezvăluire și-a pierdut funcția.

 Între zâmbete și turism

 

Prefectul crede că există explicații științifice pentru fiecare val de creștere a îmbolnăvirilor de coronavirus și că un studiu mai amănunțit ar scoate la iveală că fiecare interval de majorare a cazurilor a venit după perioade care au favorizat fenomenul. De exemplu, etapa de creștere care s-a înregistrat după noua solicitare a președintelui și Guvernului de a prelungi Starea de Alertă a survenit minivacanțelor de Ziua Copilului și Rusalii, când deplasările mari de persoane au contribuit la răspândirea Covidului.

 


”În istoria noastră de 2.000 de ani, dacă vrei să cauți coincidențe întotdeauna găsești ca să faci legături. Ca om direct implicat, mă îndoiesc că un președinte de țară poate să sune într-un județ și să spună: «hai, măriți numărul de confirmați». Nu cred”,


Dan Nechifor, prefect Botoșani.


Președinte și al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul arată că, atât timp cât în Brașov, un județ cu mai multe stațiuni, a crescut vertiginos numărul de cazuri după cele două weekend-uri prelungite, este clar că majorarea îmbolnăvirilor din perioada de după solicitarea instituirii unei noi Stării de Alertă se explică tocmai prin creșterea turismului.
 

 

”O oportunitate să mai rezolve anumite lucruri pentru partid, pentru unii, pentru alții, prin intermediari. Avem abuzuri și trebuie investigate”

 

Pe 11 mai Guvernul a adoptat proiectul de lege privind Starea de Alertă în care, printre măsurile cuprinse, se menționa cât se poate de clar: ”Achiziționarea bunurilor și serviciilor de necesitate imediată în gestionarea situației de urgență pentru care a fost declarată starea de alertă, prin negocierea fără publicare prealabilă”. Deci fără licitație. Nu s-a făcut altceva atunci decât să se prelungească modalitatea de achiziții publice instituită prin Starea de Urgență...


Care în pandemie a instaurat haos și un teren fertil pentru abuzuri în achizițiile publice făcute de stat. Decretele președintelui Klaus Iohannis nu au adus claritate și au dat „un semnal periculos”, arată experții în achiziții publice reuniți de Expert Forum, citați de Europa Liberă.

 

Celebrul post de radio notează că, în Starea de Urgență, care a suspendat timp de două luni mersul normal al legilor în România, autoritățile au primit undă verde să facă achiziții publice directe pentru a preveni și combate pandemia, fără a mai ține cont de limitele legale din domeniul achizițiilor publice. Fiind o situație de criză, urgența a fost considerată mai presus de lege, au justificat autoritățile.


„Această situație de urgență a fost considerată de unii ca o oportunitate să mai rezolve anumite lucruri pentru partid, pentru unii, pentru alții, prin intermediari. Avem abuzuri și trebuie investigate”, spune profesorul de drept administrativ și achiziții publice Dacian Dragoș, de la Universitatea Babeș-Bolyai.


El a arătat că Uniunea Europeană a prevăzut în directivele sale, aplicabile și în România, „toate mecanismele pentru a face față unei crize de acest gen și de a face achiziții urgente. Nu trebuie să inventăm roata”.


Dar noi continuăm să o inventăm și în Starea de Alertă, când o mulțime de achiziții publice se fac tot fără licitație.

 

Evoluție număr de noi infectați / teste efectuate în România

 

18 martie – 43
19 martie – 17
20 martie – 31
21 martie – 59 / 631
22 martie – 66 / 1.052 / primul deces în România
23 martie – 143 / 1.256
24 martie – 186 / 1.401
25 martie – 144 / 1.842
26 martie – 123 / 1.532
27 martie – 263 / 1.455
28 martie – 160 / 2.180
29 martie – 308 / 1.827
30 martie – 192 / 1.643
31 martie – 293 / 1.551

 

1 aprilie – 215 / 1.955
2 aprilie – 278 / 1.874
3 aprilie – 445 / 3.174
4 aprilie – 430 / 4.435

5 aprilie – 251 / 2.531
6 aprilie – 193 / 2.364

 

Președintele României cere prelungirea Stării de Urgență: Se PRELUNGEȘTE starea de urgenţă, Iohannis: ”Nu este momentul să ne relaxăm!

 

7 aprilie – 360 / 2.591
8 aprilie – 344 / 3.629

9 aprilie – 441 / 4.595
10 aprilie – 265 / 3.628
11 aprilie – 523 / 3.842  
12 aprilie – 310 / 3.056
13 aprilie – 333 / 4.876

14 aprilie – 246 / 2.893
15 aprilie – 337 / 4.730
16 aprilie – 491 / 4.802


Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgență


17 aprilie – 360 / 6.176
18 aprilie – 351 / 5.186
19 aprilie – 328 / 2.620

20 aprilie – 190 / 4.880
21 aprilie – 306 / 3.061
22 aprilie – 468 / 4.805
23 aprilie – 386 / 6.979
24 aprilie – 321 / 8.266

25 aprilie – 218 / 5.043
26 aprilie – 401 / 9.873
27 aprilie – 303 / 7.316
28 aprilie – 277 / 6.475
29 aprilie – 362 / 16.684
30 aprilie – 262 / 8.381

 

1 mai – 327 / 8.314
2 mai – 165 / 6.852
3 mai – 431 / 4.968
4 mai – 349 / 3.560


Klaus Iohannis anunță stare de ALERTĂ: După 15 mai ne vom deplasa FĂRĂ declarație, măsurile de relaxare NU se vor aplica în toate localitățile

 

5 mai – 325 / 6.774
6 mai – 270 / 11.297
7 mai – 392 / 9.474
8 mai – 312 / 10.667
9 mai – 320 / 10.776

10 mai – 231 / 8.693
11 mai – 226 / 5.470
12 mai – 190 / 6.964
13 mai – 224 / 8.621


Camera Deputaților votează Starea de Alertă


14 mai – 245 / 8.413
15 mai – 190 / 8.384
16 mai – 267 / 9.133
17 mai – 167 / 6.673
18 mai – 165 / 3.214
19 mai – 155 / 8.453
20 mai – 196 / 10.413


Parlamentul votează starea de alertă


21 mai – 198 / 9.979
22 mai – 196 / 10.181
23 mai – 145 / 8.919
24 mai – 213 / 6.916
25 mai – 213 / 8.709
26 mai – 244 / 8.537
27 mai – 165 / 11.835
28 mai – 197 / 12.437
29 mai – 191 / 11.451
30 mai – 151 / 4.368
31 mai – 124 / 13.378

 

1 iunie – 141 / 4.055
2 iunie – 119 / 5.561
3 iunie – 152 / 10.592
4 iunie – 238 / 13.445
5 iunie – 196 / 11.932
6 iunie – 187 / 6.792
7 iunie – 189 / 2.915
8 iunie – 125 / 5.180


Starea de ALERTĂ ar putea fi prelungită: CE spune ministrul Sănătății

 

9 iunie – 145 / 9.269


Iohannis a făcut anunțul: Starea de alertă s-ar putea prelungi, dar se redeschid mall-urile, after-school-urile și grădinițele private

 

10 iunie – 196 / 7.926
11 iunie – 237 / 3.682
12 iunie – 222 / 9.360
13 iunie – 275 / 9.715
14 iunie  - 320 / 7.926
15 iunie – 166 / 3.682

16 iunie - 250 / 9.360

17 iunie - 345 / 11.715

18 iunie - 320 / 12.343

19 iunie - 320 / 11.075

20 iunie - 330 / 11.226

21 iunie - 315 / 6.333

22 iunie - 245 / 4.044

23 iunie - 214 / 8.948

24 iunie - 321 / 11.681

25 iunie - 460 / 12.555

26 iunie - 411 / 11.824

27 iunie - 325 / 12.236

28 iunie - 291 / 7.291

 

* Din data de 12 mai avem mai mulți vindecați decât cazuri active

 

Secretarul de stat Gheorghe Sorescu de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) s-a arătat oarecum amuzat de rezultatele studiului efectuat de Botoșăneanul, ferindu-se să facă prea multe considerații și arătând că, autorii acestuia ar trebui să fie cei care să tragă și concluziile:


”Ca ziarist te poate duce la întrebarea: de ce cresc în perioada aceea? Studiul l-ați făcut voi, vă aparține, eu n-am să fac comentarii”.

 

În ceea ce ne privește, lăsăm cititorii să tragă concluziile.

 

FOTO: DC News

 

loading...
Corona-jurnal: Afacerea politică ”starea de urgență” - cum folosești Covid-ul ca să muți alegerile și să schimbi o directoare
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas
Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO
”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
Loading...
Concurs de poveste pentru un manager cu leafă de vreo 15.000 de lei, a început pe vremea lui Flutur, nu se știe dacă se mai termină cu Andrei
Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani organizează concurs pentru funcția de manager. Aproape în orice altă perioadă a anului un astfel de anunț putea fi tratat ca oricare altul de acest gen. A fost însă demarat într-o situație specială pentru administrația publică locală și de aici au plecat și interpretările politice.
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare
La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Loading...
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Sergiu, eu zic sa vina analfabeta Veorica cu dictatorul Dragnea. In moldova la saracie si in Oltenia unde s-a rasturnat caruta, de astia ne trebuie, dupa chipul si educatia noastra.
29 iunie 2020, 13:04
În sfârșit un articol bun și informativ. Penele și pemepe vor avea aceeași soartă ca țărăniștii
29 iunie 2020, 10:56
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
”O astfel de lege trebuie gândită foarte bine și cu multă prudență, pentru a nu prejudicia în nici un fel drepturile și libertățile fundamentale ale românilor. Personal sunt de acord cu dumneavoastră, oamenii trebuie să fie ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8838 lei
USD
Dolarul SUA
4.1118 lei
CHF
Francul elveţian
4.4060 lei
GBP
Lira sterlină
5.6917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7890 lei
XAU
Gramul de aur
223.8171 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3297 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1502 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2419 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.2 o C
Dorohoi
-3.3 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-3.9 o C
Saveni
-3.2 o C
Ştefăneşti
-0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.