Un inspector şcolar de la Botoşani este acuzat că a primit bani pentru a ţine ore cu un copil cu dizabilităţi fără ca în realitate să le fi făcut. Şi aceasta nu s-ar fi întâmplat printr-o conjunctură nefericită, ci timp de trei ani.
Mama unui copil din clasa a V – a de la Școala Profesională Specială „Sfântul Stelian” a sesizat pe 19 septembrie conducerea unităţii de învăţământ cu privire la faptul că profesorul Cătălina Hodan, nu s-ar fi prezentat în anii de învăţământ 2015-2016, 2016-2017 şi 2017-2018 nici măcar o singură dată la ora „Terapia Tulburărilor de Limbaj”.
Cadrul didactic menţionat trebuia să meargă la domiciliul respectivei eleve fiindcă aceasta nu se poate deplasa singură şi beneficiază de învăţământ la domiciliu.
Iar în cazul amintitei discipline ar fi avut parte doar pe hârtie de această facilitate.
Sesizarea părintelui a fost discutată în consiliul de administraţie al şcolii, care a hotărât constituirea unei comisii de disciplină în fruntea căruia s-a aflat directorul adjunct, Aurel Răileanu.
„Au fost chemate la audieri persoane care au avut legătură cu cazul în speţă: secretara şcolii, alt profesor care are învăţământ la domiciliu, la acel copil. A fost invitată apoi şi d-na Hodan”,
Aurel Răileanu, director adjunct Școala Profesională Specială „Sfântul Stelian”.
Trei săptămâni a durat cercetarea internă. Concluzia?
„Faptele se confirmă, raportul a fost prezentat în consiliul de administraţie şi d-na director a propus sancţionarea d-nei Hodan cu avertisment. Dumneaei nu recunoaşte învinuirile, susţine că a fost la acele ore, dar nu a adus probe în apărarea sa”,
Aurel Răileanu, director adjunct Școala Profesională Specială „Sfântul Stelian”.
Şase membri ai CA au votat pentru această sancţiune şi unul s-a abţinut. Nu s-a înregistrat nici măcar un singur vot împotriva pedepsei.
De asemenea, s-a decis imputarea sumei pe care Cătălina Hodan ar fi încasat-o necuvenit, serviciul de contabilitate fiind însărcinat să efectueze un calcul exact.
Mai departe, cazul ar putea îmbrăca şi o formă mai gravă. Şi aceasta pentru că, potrivit reglementărilor în vigoare, prezenţa unui cadru didactic la orele de la domiciliu trebuie confirmată prin semnătură de către părinte.
Cătălin Hodan avea iscălitura necesară, numai că mama fetiţei în cauză neagă faptul că ar fi semnat ea, lucru care ridică semne de întrebare asupra veridicităţii documentelor prezentate de profesoară şi care au stat la baza decontării respectivelor ore.
Preşedintele comisiei de disciplină arată că, uneori, se mai telefonează de la şcoală la părinţi pentru o confirmare suplimentară a prezenţei profesorului la ore, lucru care, din motive încă neelucidate, nu s-ar fi întâmplat însă nici măcar o singură dată şi în cazul Cătălinei Hodan.
Culmea ironiei, Cătălina Hodan ocupă de cinci ani funcţia de inspector şcolar socio-umane şi învăţământ special, adică are atribuţii de verificare tocmai în domeniul în care presta ca profesor.
„Nu ne-am confruntat niciodată cu o astfel de situaţie. Practic, noi a trebuit să anchetăm pe cineva superior nouă. Ne pare rău că s-a întâmplat lucrul acesta, nu s-a mai întâmplat până acum şi sperăm să nu se mai întâmple. Noi nu ne-am gândit că tocmai inspector şcolar pentru învăţământul special ar putea face aşa ceva. Nu am mai avut un asemene caz, este o premieră absolută”,
Aurel Răileanu, director adjunct Școala Profesională Specială „Sfântul Stelian”.
Iar toate aceste lucruri se întâmplă în condiţiile în care Cătălina Hodan este profesor psihopedagog tocmai la unitatea de învăţământ menţionată, acolo îşi are catedra. Fiind însă şi inspector şcolar, cursurile la domiciliu cu fetiţa în cauză au intrat la categoria „plata cu ora”.
Mama copilei a depus o reclamaţie şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ). Instituţia a cerut Şcolii Speciale să efectueze o anchetă, lucru care a şi avut loc după cum am arătat mai sus, iar Gabriel Hârtie a arătat la rândul său că plângerea părintelui se confirmă.
„Durerea noastră cea mai mare nu sunt atât banii, fiindcă se vor imputa şi se recuperează, ci faptul că este un copil cu cerinţe speciale care nu a beneficiat de aceste ore, cu toate că am avut bugetate acele ore. Acel copil, după trei ani, poate se afla la alt nivel”,
Gabriel Hârtie, inspector şcolar general.
Şeful educaţiei botoşănene a adăugat însă că rezultatul cercetării interne de la şcoală i-a fost comunicat profesoarei inspector pe 12 octombrie, dată de la care Cătălina Hodan are la dispoziţie 15 zile pentru a formula o contestaţie. Dacă va fi depusă se va discuta în comisia de disciplină a IŞJ Botoşani, structură condusă de o colegă de-a Cătălinei Hodan, inspectorul şcolar general adjunct Paula Gavriluţă.
Nici conducătorii IŞJ şi nici cei ai şcolii nu au putut face o estimare a sumei care ar urma să i se impute profesoarei inspector. Cert este însă că, în funcţie de vechime şi de specializare, un profesor primeşte pentru o oră între 30 şi 50 de zile, iar Cătălina Hodan avea două ore pe săptămână la acea fetiţă.
Profesoara inspector neagă însă în totalitate acuzaţiile care i se aduc şi afirmă cu tărie că a ţinut acele ore şi că nu înţelege atitudinea şi acţiunile mamei respectivei copile.
„Acum pregătesc materialele. Eu nu am nimic de declarat, sunt fără fond acuzaţiile d-nei. Nu ştiu ce doreşte dumneaei de fapt. Probabil defăimarea mea. Eu fac şi activităţi foarte frumoase cu copiii din învăţământul special, mi-ar plăcea, m-aş bucura foarte mult dacă veniţi să vedeţi aceste activităţi cât de frumos sunt organizate şi desfăşurate”,
prof. Cătălina Hodan inspector şcolar socio-umane şi învăţământ special.
În paralel cu activitatea de inspector şcolar şi cea de profesor, Cătălin Hodan şi-a găsit timpul necesar pentru a presta și activităţi în cadrul comisiei de evaluare a copiilor cu dizabilităţi din cadrul Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, funcţie pentru care este remunerată.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Medic nou la Spitalul Județean pe o specialitate importantă
Oana Sava
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024