Ancheta săptămânii
Anchetă unicat în educaţie: Inspector şcolar acuzat că a luat 3 ANI bani pentru cursuri cu un copil bolnav fără să fi ţinut o singură oră

Un inspector şcolar de la Botoşani este acuzat că a primit bani pentru a ţine ore cu un copil cu dizabilităţi fără ca în realitate să le fi făcut. Şi aceasta nu s-ar fi întâmplat printr-o conjunctură nefericită, ci timp de trei ani.

O elevă ar fi beneficiat doar pe hârtie de învăţământ la domiciliu


Mama unui copil din clasa a V – a de la Școala Profesională Specială „Sfântul Stelian” a sesizat pe 19 septembrie conducerea unităţii de învăţământ cu privire la faptul că profesorul Cătălina Hodan, nu s-ar fi prezentat în anii de învăţământ 2015-2016, 2016-2017 şi 2017-2018 nici măcar o singură dată la ora „Terapia Tulburărilor de Limbaj”.


Cadrul didactic menţionat trebuia să meargă la domiciliul respectivei eleve fiindcă aceasta nu se poate deplasa singură şi beneficiază de învăţământ la domiciliu.


Iar în cazul amintitei discipline ar fi avut parte doar pe hârtie de această facilitate.

 

O anchetă internă a confirmat plângerea mamei


Sesizarea părintelui a fost discutată în consiliul de administraţie al şcolii, care a hotărât constituirea unei comisii de disciplină în fruntea căruia s-a aflat directorul adjunct, Aurel Răileanu.


„Au fost chemate la audieri persoane care au avut legătură cu cazul în speţă: secretara şcolii, alt profesor care are învăţământ la domiciliu, la acel copil. A fost invitată apoi şi d-na Hodan”,


Aurel Răileanu, director adjunct Școala Profesională Specială „Sfântul Stelian”.


liceul special Sfantul StelianTrei săptămâni a durat cercetarea internă. Concluzia?


„Faptele se confirmă, raportul a fost prezentat în consiliul de administraţie şi d-na director a propus sancţionarea d-nei Hodan cu avertisment. Dumneaei nu recunoaşte învinuirile, susţine că a fost la acele ore, dar nu a adus probe în apărarea sa”,


Aurel Răileanu, director adjunct Școala Profesională Specială „Sfântul Stelian”.


Şase membri ai CA au votat pentru această sancţiune şi unul s-a abţinut. Nu s-a înregistrat nici măcar un singur vot împotriva pedepsei.


De asemenea, s-a decis imputarea sumei pe care Cătălina Hodan ar fi încasat-o necuvenit, serviciul de contabilitate fiind însărcinat să efectueze un calcul exact.

 

Mama nu recunoaşte semnăturile de confirmare a prezenţei la ore


Mai departe, cazul ar putea îmbrăca şi o formă mai gravă. Şi aceasta pentru că, potrivit reglementărilor în vigoare, prezenţa unui cadru didactic la orele de la domiciliu trebuie confirmată prin semnătură de către părinte.

Cătălin Hodan avea iscălitura necesară, numai că mama fetiţei în cauză neagă faptul că ar fi semnat ea, lucru care ridică semne de întrebare asupra veridicităţii documentelor prezentate de profesoară şi care au stat la baza decontării respectivelor ore.


Preşedintele comisiei de disciplină arată că, uneori, se mai telefonează de la şcoală la părinţi pentru o confirmare suplimentară a prezenţei profesorului la ore, lucru care, din motive încă neelucidate, nu s-ar fi întâmplat însă nici măcar o singură dată şi în cazul Cătălinei Hodan.

 

„Nu ne-am confruntat niciodată cu o astfel de situaţie”


liceul Sfantul Stelian BotosaniCulmea ironiei, Cătălina Hodan ocupă de cinci ani funcţia de inspector şcolar socio-umane şi învăţământ special, adică are atribuţii de verificare tocmai în domeniul în care presta ca profesor.


„Nu ne-am confruntat niciodată cu o astfel de situaţie. Practic, noi a trebuit să anchetăm pe cineva superior nouă. Ne pare rău că s-a întâmplat lucrul acesta, nu s-a mai întâmplat până acum şi sperăm să nu se mai întâmple. Noi nu ne-am gândit că tocmai inspector şcolar pentru învăţământul special ar putea face aşa ceva. Nu am mai avut un asemene caz, este o premieră absolută”,


Aurel Răileanu, director adjunct Școala Profesională Specială „Sfântul Stelian”.


Iar toate aceste lucruri se întâmplă în condiţiile în care Cătălina Hodan este profesor psihopedagog tocmai la unitatea de învăţământ menţionată, acolo îşi are catedra. Fiind însă şi inspector şcolar, cursurile la domiciliu cu fetiţa în cauză au intrat la categoria „plata cu ora”.

 

Reclamaţie şi la Inspectoratul Şcolar


Mama copilei a depus o reclamaţie şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ). Instituţia a cerut Şcolii Speciale să efectueze o anchetă, lucru care a şi avut loc după cum am arătat mai sus, iar Gabriel Hârtie a arătat la gabriel hartierândul său că plângerea părintelui se confirmă.


„Durerea noastră cea mai mare nu sunt atât banii, fiindcă se vor imputa şi se recuperează, ci faptul că este un copil cu cerinţe speciale care nu a beneficiat de aceste ore, cu toate că am avut bugetate acele ore. Acel copil, după trei ani, poate se afla la alt nivel”,


Gabriel Hârtie, inspector şcolar general.


Şeful educaţiei botoşănene a adăugat însă că rezultatul cercetării interne de la şcoală i-a fost comunicat profesoarei inspector pe 12 octombrie, dată de la care Cătălina Hodan are la dispoziţie 15 zile pentru a formula o contestaţie. Dacă va fi depusă se va discuta în comisia de disciplină a IŞJ Botoşani, structură condusă de o colegă de-a Cătălinei Hodan, inspectorul şcolar general adjunct Paula Gavriluţă.

 

„Sunt fără fond acuzaţiile”


Nici conducătorii IŞJ şi nici cei ai şcolii nu au putut face o estimare a sumei care ar urma să i se impute profesoarei inspector. Cert este însă că, în funcţie de vechime şi de specializare, un profesor primeşte pentru o oră între 30 şi 50 de zile, iar Cătălina Hodan avea două ore pe săptămână la acea fetiţă.


inspector scolar catalina hodanProfesoara inspector neagă însă în totalitate acuzaţiile care i se aduc şi afirmă cu tărie că a ţinut acele ore şi că nu înţelege atitudinea şi acţiunile mamei respectivei copile.


„Acum pregătesc materialele. Eu nu am nimic de declarat, sunt fără fond acuzaţiile d-nei. Nu ştiu ce doreşte dumneaei de fapt. Probabil defăimarea mea. Eu fac şi activităţi foarte frumoase cu copiii din învăţământul special, mi-ar plăcea, m-aş bucura foarte mult dacă veniţi să vedeţi aceste activităţi cât de frumos sunt organizate şi desfăşurate”,


prof. Cătălina Hodan inspector şcolar socio-umane şi învăţământ special.


În paralel cu activitatea de inspector şcolar şi cea de profesor, Cătălin Hodan şi-a găsit timpul necesar pentru a presta și activităţi în cadrul comisiei de evaluare a copiilor cu dizabilităţi din cadrul Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, funcţie pentru care este remunerată.

 

loading...
Debut de concurs cu surprize la IȘJ, o inspectoare și o aspirantă s-au retras
PSD-iștii mătrășesc liberalii din Inspectoratul Școlar Județean și-și pun propriioameni

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
inpuff.ro
Loading...
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Inspectoarea are neamuri la Consiliu judetean, care o sustin, de asta are tupeu sa minta. Sper sa se faca dreptate si sa plateasca pentru nedreptatea facuta unui copil cu probleme. Ce fel de mama este, asemenea individa nu are ce cauta in invatamant. Dar ce sa astepti de la un om care abia a reusit sa ia bacalaureatul si noroc cu facultatile particulare, ca a ajuns mare specialista si uite asa i s-a urcat sefia la cap si a crezut ca poate face ce vrea. RUSINE!!!!
22 octombrie 2018, 21:10
si hunca are doctorat in ucraina,,,cumnatul doamnei holdan are si asta functie...?!! neamuri, intre neamuri
22 octombrie 2018, 19:09
In ISJ toti inspectorii si-au luat multe ore la ,,plata cu ora" , ore pe care bineinteles nu se obosesc sa le presteze. Dar ore care le sunt remunerate luna de luna. Domnilor reporteri faceti un lucru de bunsimt. Mergeti si va informati unde au ore platite fiecare inspector. La ce scoala si la ce clase. Apoi mergeti neanuntati la sfarsitul programului, cand ies copii pe poarta scolii si intervievati-i daca au facut orele, daca il cunosc pe profesorul(inspectorul) ...cutare, daca vine pe la scoala si cand vine!! In ISJ este FURT PE FATA DIN BANUL PUBLIC. Se ponteaza ore domnilor inspectori pe care acestia nu le-au facut niciodata. Iar cazul doamnei care a iesit la iveala acum este unul minor in comparatie cu evaziunea si delapidatile de acolo. Daca aveti capul pe umeri veti descoperi adevarul. Doamna este un fel de Acar Paun. In realitate sute de ore se deconteaza saptamanal inspectorilor fara ca acestia sa le presteze. Coruptia si evaziunea sunt la ele acasa aici.
22 octombrie 2018, 16:00
Stai linistită și Hartie e la fel ca ceilalți... nu ajungea acolo daca nu era lingau. Cat despre profa stati linistiti nu păteste nimic,are relatii sus.
22 octombrie 2018, 15:24
Durerea cea mai mare e ca profesorii ăștia înveninați ne educa copiii. In loc sa-și vadă de lecții, caută sa împroaște cu noroi orice prind. Justiția își va face treaba și vinovatul va plăti. In locul mamei as cere despăgubiri sa poată recupera anii pierduți in clinici de specialitate. Cât despre Hîrtie, e tare cumsecade, se implica sa ajute pe toată lumea, vorbește frumos, nu ca predecesorii. Face treaba buna. Dar pe unii nu-i mai mulțumești. Așa nu-i bun, așa-i rau... Manole ar fi bun.
22 octombrie 2018, 14:38
Sef ISI mediocru-inspectori școlari mediocri-profesori mediocri-elevi mediocri-societate de doi bani cu hoti si mincinoși în frunte. Asta e Romania, cum sa nu fugi afara...
22 octombrie 2018, 13:08
Oare cine ii ia apararea paiatei din fruntea inspectoratului? Sa fie sotia lui care a intrat pe usa din dos a invatamantului si a schimbat vreo cateva unitati scolare sau poate surioara lui ofticata , asa in general pe viata, pe masine si flori?
22 octombrie 2018, 13:04
D-na HODAN a ajuns să se creadă o stăpână a înv. special botoșănean ,dând lecții de morală prin școli și tocmai ea încalca regulile ,ascundea mereu greșelile directorilor mai ales la școala din Dorohoi
22 octombrie 2018, 12:34
Manole, surpriza! Nu toți îs așa “proaste”ca tine. Și ofticați... Vrei tu in frunte?
22 octombrie 2018, 11:54
Orice punct de pornire pentru un delir alarmat si progresiv in evolutie este sa pui un om slab pregatit in fruntea invatamantului. De la educatie pleaca totul intr-o societate bazata pe principii sanatoase, lucru care la noi nu se intampla. L-am vazut pe un post local pe inpectorul general cum nu stia sa raspunda la cele mai elementare intrebari in fata reporterului Poclid. La unele intrebari de genul cum a ajuns sora unui parlamentar prin inspectorat a tacut si se uita pierdut . De ce ?Stie si el ca si sora lui a ajuns prin invatamantul local fara a respecta anumite reguli si cum roata se intoarce...
22 octombrie 2018, 10:43
Ți s-a înfundat, madam hodan. Roagă-te să nu înceapă și alții să vorbească. Vezi că, de obicei, primii care te lovesc sunt pupincuriștii.
22 octombrie 2018, 10:40
bombonica dracnea de botosani!
22 octombrie 2018, 10:27
Ar trebui o ancheta. Macar jurnalistica. Intrebati copii de la clasele unde domnii inspectori au ore de cate ori i-au vazut la fata ? Ca ei forteaza directorii de scoli sa le puna ore dar in realitate incaseaza doar banii fara munca. Directorii nu-i vor da in gat dar mergeti prin scoli si intrebati copii.
22 octombrie 2018, 09:36
Din pacate traim inca cu frica din perioada comunista si nimeni nu are curaj sa vorbeasca. Daca profesorii ar fi mai corecti , nu ar umbla numai dupa mariri de salarii si bani ceruti de la elevi sub diferite pretexte, daca si-ar face orele cum ar trebui nu ar permite unor nulitati sa fie in fruntea inspectoratului si in general al MINISTERULUI INVATAMANTULUI.
22 octombrie 2018, 09:23
Toti inspectorii scolari au ore prin diverse scoli si nu le fac niciodata. Altcineva semneaza condica si ei incaseaza banii. Ar fi necesara o ancheta extinsa.
22 octombrie 2018, 08:48
Durerea cea mai mare este ca in fruntea inspectoratului este un incapabil , cumatrul lui Hunca, un geniu trist care nu stie nici sa scrie , nici sa citeasca , dar stie sa ascunda cazurile de violuri, bataile incasate de elevi nevinovati, banii care se dau pentru posturile de director etc. Este vizibil ca cel mai slab inspector este Hirtie Gabriel din toata istoria invatamantului botosanean. Si poate ar fi bine sa-i fie verificate si actele de studii si aici ma refer la diplomele de master si doctorat (daca-l are , asa cum se lauda ca l-a obtinut prin Ucraina).
22 octombrie 2018, 08:46
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
10 iulie 2020
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.