Ancheta săptămânii
ANCHETELE ANULUI - IANUARIE : Fosta şefime a oraşului plătită regeşte de stat
În perioada dinte ani Botoşăneanul.ro vă propune o retrospectivă a investigaţiilor realizate în 2010. Timp de cîteva zile veţi putea parcurge astfel cele mai citite şi comentate anchete din ultimele 12 luni şi, totodată, să analizaţi cum au evoluat lucrurile după publicarea materialelor.

În vremuri de criză fiinţează în Botoşani o instituţie care îşi permite să plătească angajaţilor salarii care trec sănătos de 1.000 de dolari. Se cheamă Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) şi probabil că relativ puţini sînt botoşănenii care ştiu de existenţa de ei. Dacă ar afla o mulţime dintre ei şi-ar dori probabil să îi devină angajaţi.
ANRSC sediu 3Lucrează în subordinea Guvernului  
ANRSC
este o instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, ce funcţionează în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi are ca scop reglementarea, monitorizarea şi controlul la nivel central al activităţilor din domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice. Mai pe româneşte, unitatea reglementează activităţile de gospodărire comunală, adică alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate, termoficarea,salubrizarea, iluminatul public, transportul local. Este vorba de domeniile ocupate la Botoşani de societăţile Apa Grup, Termica, Urban Serv sau Eltrans.
Ploaie de ex-şefi ai tîrgului la ANRSC

ANRSC are agenţii teritoriale în cîteva judeţe ale ţării, printre care şi Botoşani. Aceasta fiinţează în zona zero a municipiului Botoşani, la intersecţia străzii Marchian cu Calea Naţională, în aceeaşi clădire cu sediul judeţean al Loteriei Române. Agenţia este la Botoşani o adevărată colecţie de foste sau chiar actuale nume mari :ANRSC sigla
Simion Drelciuc
– fost şi actual consilier municipal, fost preşedinte PD Botoşani, fost director Mecanex, fost director adjunct Termica;

Florin Egner
– fost primar, fost şi actual consilier municipal;

Dorel Filimon
– fost jurist în termoficarea botoşăneană;

Alberto Gavrilescu;

Constantin Iacob
– fost director general RAJ”Apa”, fost consilier municipal;

Ştefan Pomparău
– fost primar interimar, fost viceprimar, fost consilier municipal;

Bogdan Panţiru
– fost director general şi fost director adjunct Termica.

Cum au ajuns toţi aceştia să lucreze aici? Vă dăm un exemplu oficial. Florin Egner susţine că s-a angajat după ce a văzut un anunţ pe pagina web a Secretariatului General al Guvernului în anul 2004, atunci cînd s-a creat agenţia de la Botoşani. S-a înscris la concurs, a susţinut o probă scrisă şi un interviu şi ... a promovat. „Examenul l-am dat cu profesori universitari. Contează foarte mult experienţa în domeniu”, a afirmat fostul primar din perioada 2000 – 2004. Îşi ascund veniturile de la ANRSC. La nivel oficial salariile pe care le primesc angajaţii ANRSC Botoşani reprezintă un adevărat mister. Aceştia sînt mai presus şi decît parlamentari, poliţişti sau judecători şi nu îşi fac publice veniturile de la agenţie. În 2008, de exemple, doar declaraţiile de avere a doi dintre angajaţi, Dorel Filimon şi Bogdan Panţiru sînt disponibile pe site-ul instituţiei. Florin EgnerLa capitolul venituri din salarii apare la ambii acelaşi lucru : „conform fişei fiscale”.„Avem reglementare de la preşedinte să nu divulgăm salariile. Oricum, să ştii că nu sînt mari”, a afirmat Bogdan Panţiru, care a explicat că aceeaşi conducere a ANRSC îi interzice să dea relaţii jurnaliştilor.Cam acelaşi lucru s-a întîmplat şi în 2009. Doar trei din cei opt angajaţi, Drelciuc, Filimon şi Panţiru, au declaraţia pe site. Cea a lui Florin Egner poate fi parcursă doar pe pagina web a Primăriei Botoşani, dată fiind calitatea sa de consilier municipal, însă nici el nu îşi face publice veniturile din salarii. „Aşa este regula la noi, aşa trebuie să facem declaraţiile. N-aş putea spune dacă sînt mici, medii sau mari. Nimeni nu ascunde nimic, însă respectăm un angajament pe care îl avem prin contractul de muncă”, a spus Florin Egner. Salariu de peste 3.300 de lei.
Explicaţia ascunderii nivelului salariilor ar putea fi tocmai faptul că acestea sînt mult peste salariul mediu plătit la Botoşani. Ca prin minune, în declaraţia pe care Dorel Filimon a completat-o anul trecut îşi divulgă cîştigurile din salarii. Astfel, potrivit actului semnat de acesta, în 2008 a încasat de la ANRSC 40.041 lei, ceea ce lunar însemna atunci 3336 de lei. În perioada completării declaraţiei cursul leu-euro era de 3,6 lei. Cu alte cuvinte, cîştigul salarial ar fi fost atunci de aproape 1.000 de euro pe lună. Chiar şi la nivelul anului 2010 salariul este unul mai mult decît considerabil. Astfel, potrivit datelor făcute publice de Direcţia de Statistică în luna decembrie, salariul mediu brut la Botoşani este de 1.464 de lei, ceea ce înseamnă că angajatul ANRSC cîştigă mai mult decît dublu. „D-lui este jurist şi are un salariu mai mare”, susţine însă Florin Egner. Chiar dacă facem un calcul la doar 3.000 de lei salariu pe lună, înseamnă că ANRSC cheltuie lunar 24.000 de lei, iar într-un an peste 280.000 de lei, adică aproape 3 miliarde de lei vechi, doar cu salariile a opt angajaţi.Declaraţie de avere Dorel Filimon (Medium)
Şeful PSD s-a operat şi e de două luni în medical

intrare birou directorCulmea, la trei luni de zile de la ieşirea PSD de la guvernare şi la o lună de la alegerile prezidenţiale, o asemenea instituţie încă este condusă la Botoşani de un membru PSD. Este vorba de consilierul municipal social-democrat Simion Drelciuc. Şi aici există o explicaţie. De vreo două luni acesta se află în concediu medical. Atît el, cît şi colegii săi dau însă asigurări că boala este una reală. A suferit o operaţie de colicist în toamnă la Iaşi şi ar fi avut chiar şi unele complicaţii. „Mai bine mă schimbau şi puteam face campanie electorală decît să mă îmbolnăvesc”, afirma Simion Drelciuc pe 27 noiembrie, cînd participase la o şedinţă a Consiliului Local.Ascunderea salariilor este o practică existentă şi la nivelul celorlalte agenţii ANRSC din ţară. Potrivit unui angajat al ANRSC Botoşani, instituţia se autofinanţează din fondurile obţinute prin acordarea de licenţe în domeniile menţionate, astfel încît, cel puţin direct salariile nu se plătesc de la buget.
Sergiu BĂLĂŞCĂU

În luna septembrie ANRSC a disponibilizat doi angajaţi de la Botoşani. Culmea, a fost vorba tocmai de doi consilieri locali din opoziţie, Florin Egner - PNGCD şi Simion Drelciuc - PSD.
Spre deosebire de alte instituţii botoşănene, precum Prefectura sauAgenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, unde pentrudesemnarea disponibilizaţilor s-au organizat concursuri, acest lucru nus-a întîmplat şi la ANRSC, Egner şi Drelciuc fiind concediaţi prindecizie a preşedintelui Autorităţii. De asemenea, salariile angajaţilor ANRSC au scăzut concomitent cu cele ale tuturor bugetarilor.

Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Loading...
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Loading...
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
Ciripitorul dovedit si securistul de Egner si-a rezolvat reincadrarea la aceeasi institutie, dupa ce a stat si el in CM vreo doua-trei luni si s-a plimbat prin lume.....
27 decembrie 2010, 13:21
Astia fac parte din randul baietilor "destepti"...au avut informatia ca doar noi i-am votat sa fie persoane publice,au hotia si smecheria in sange si daca mai pot suge la o "tata" de ce ar refuza?!Ma intreb acum la vreme de criza ..nimeni nu a sesizat ca astia taie frunze la caini ..diminuind bugetul,taie de la gura copilului si pensionarului! Afara cu totii si pusi sa restituie banii nemunciti!
27 decembrie 2010, 11:23
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
„Stimați colegi, vă urez succes în parcursul dv. următor, parcurs politic sau profesional, și acestea fiind zise, ședința de astăzi s-a încheiat”,mesajul Cătălinei Lupașcu în ultima ședință de CL  ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8741 lei
USD
Dolarul SUA
4.1264 lei
CHF
Francul elveţian
4.5376 lei
GBP
Lira sterlină
5.3742 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9420 lei
XAU
Gramul de aur
252.0199 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2422 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3349 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9400 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1311 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1782 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.5 o C
Dorohoi
11.6 o C
Bucecea
11.4 o C
Darabani
12.2 o C
Saveni
11.5 o C
Ştefăneşti
10.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.