Ancheta săptămânii
ANCHETELE ANULUI - IULIE : Pensionarii de zeci de milioane care ne conduc

Ales local, pensie frumuşică, funcţie politică şi membru prin tot felul de comisii plătite binişor, acesta ar putea fi portretul robot al pensionarului modern din Botoşani. Aproape că nu există structură decizională în Botoşani fără să fie bine garnisită cu vîrstnici. În timp ce majoritatea pensionarilor trăiesc de pe o zi pe alta, aceştia au cu totul alte griji decît cea a zilei de mîine.

TSD

Septuagenarul cu "Ştefan Gheorghiu"

Şase din cei 30 de consilieri judeţeni sînt pensionari. Cu alte cuvinte, 20% dintre aceştia au ieşit din cîmpul muncii, dar nu şi din cel al politicii. Mihai JitarasuSocial-democratul Mihai Jîtăraşu (foto dreapta), fost la PSDR, PRM, Partidul Popular, cîndva chiar războinic de-al lui Becali la PNG-CD, are 77 de ani şi gîndul retragerii nu pare să îl bată. Economist absolvent de “Ştefan Gheorghiu”, are o pensie de aproximativ 1.500 de lei, la care se adaugă indemnizaţia de consilier judeţean, în jurul a 800 de lei. Dar asta nu e tot. El este şi membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, de unde mai ia în jur de 500 de lei într-o lună, astfel încît, de pe urma calităţii de consilier, ajunge să ia aproape la fel de mulţi bani ca şi din pensie. Foarte activ, bătrînelul nu s-a oprit însă aici. În 2009 încă mai era membru şi în consiliul de administraţie al SC Locativa SA, de unde, pînă cînd s-a luat decizia privitoare la diminuarea la 1% din salariul directorului general a indemnizaţiilor membrilor CA, ridica şi de acolo peste 300 de lei. În fine, pricepîndu-se la foarte multe lucruri, este şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor restrînsă de la SC Apa Grup SA.

 “Mi-am semnat singur decizia de pensionare”

Jîtăraşu nu este însă o excepţie. La al doilea mandat de consilier judeţean este inclusiv liderul Sindicatului Judeţean al Pensionarilor. Eugen NituraMaria Paraschiv cîştiga chiar la un moment dat mai mulţi bani de pe urma mandatului şi a altor posturi călduţe decît din pensie. Astfel, în 2008 ea a beneficiat de o pensie de 8.400 de lei, a primit ca membru al Consiliului Judeţean indemnizaţii totale de 4.900 de lei şi a fost şi membru al consiliului de administraţie al Casei de Asigurări de Sănătate, calitate în care a ridicat alţi 4.800 de lei.

Cu excepţia liberalilor, toate celelalte formaţiuni reprezentate în CJ au pensionarii lor. Eugen Niţură (foto stînga)de la PRM nu face altceva decît să urmeze exemplul noului său şef de partid, Ştefan Baban, care de mai bine de jumătate de an a trecut în rîndul pensionarilor. “Mi-am semnat singur decizia de pensionare”, ne-a declarat Niţură. Are 67 de ani şi a ieşit din cîmpul muncii în urmă cu trei ani, de la Agromih Dîngeni, societate la care era director general. Aceasta după ce revoluţia l-a prins pe postul de conducător al Direcţiei Agricole.

Pensionarii din CJ

 NUME

 PARTID

 CUANTUM PENSIE 

 Timotei Cîrligeanu

 PDL  

 43.202 lei 

 Mircea Holeiciuc

 PSD

 11.000 lei

 Mihai Jîtăraşu

 PSD  

 17.480 lei

 Eugen Niţură

 PRM

 19.000 lei

 Eugen Mirăuţă

 PSD 

 În acest an şi-a făcut dosarul

 Maria Paraschiv

 PSD

 8.400 lei

*Cuantumul pensiilor reprezintă sumele încasate în tot anul 2008, conform declaraţiilor de avere completate în 2009.

Puzderie de vîrstnici politicieni la societăţile de stat

O puzderie de pensionari regăsim şi la societăţile de gospodărire comunală din Botoşani. Mulţi dintre vîrstnici nu se mulţumesc doar cu mandatele de aleşi şi au acces în structurile de conducere ale unităţilor Consiliului Judeţean sau Consiliului Local. Astfel, colonelul în rezervă Lucian Cilinschi, cel care în urmă cu vreo trei ani cîştiga circa 4.500 de lei ca pensionar şi ca şef prin tot felul de structuri de stat, este membru în consiliul de administraţie de la Locativa, ca şi Mihai Jîtăraşu. PRM-istul Eugen Niţură şi PDL-istul Dinu Aolăriţei fac parte din CA-ul societăţii Eltrans şi aceeaşi Niţură şi Jîtăraşu sînt şi membri în AGA restrînsă de la SC Apa Grup SA. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, acea structură care a mîncat anul precedent peste 100.000 de lei fără nici o finalitate concretă, are la rîndul ei pensionarii săi. Miting pensionariSocial-democraţii Eugen Mirăuţă şi Mihai Jîtăraşu fac parte din acest ATOP care le întregeşte veniturile cu cîteva sute de lei pe lună. Nu doar unităţile care ţin de Consiliul Judeţean şi Consiliul Local au prin consiliile de administraţie pensionari. Casa de Asigurări de Sănătate a avut-o o bună perioadă de timp printre administratori pe lidera pensionarilor botoşăneni, Maria Paraschiv.

PSD-iştii dau vina pe pensionarul Conţac

Consiliul Local Botoşani are la rîndul său propriul pensionar, social-democratul Florentin Pietraru, lucru care face ca PSD să fie partidul cu cei mai mulţi pensionari aleşi la judeţ şi municipiu, lucru pe care şefii organizaţiei nu îl neagă. Aceştia susţin însă să lista de candidaţi a fost aprobată în 2008, cînd preşedinte al filialei era Constantin Conţac, cel care, atunci ca şi acum, era la rîndul său pensionar. “Şi în opinia mea este o listă cu persoane în vîrstă, dar vreau să îmbinăm experienţa noastră cu elanul tinerilor. În mod sigur, în viitor, lista va cuprinde şi o pondere importantă a tinerilor. Voi încerca să fac un optim între tineri şi vîrstnici”, ne-a declarat Gheorghe Marcu, preşedintele PSD Botoşani. În 2008, după 18 ani de politică social-democrată, acesta a ajuns în situaţia paradoxală ca, atunci cînd a dobîndit un nou mandat de consilier judeţean, să realizeze că, în afara unei singure persoane, este cel mai tînăr PSD-ist din CJ. “Voi face apel la tineri specialişti să se implice pentru că administraţia unei comune, unui oraş, unui municipiu sau unui judeţ înseamnă ştiinţă de carte”, a mai arătat senatorul.

Foştii militari, şefi de instituţii sau primari

Deşi legea privind interzicerea comulului pensiei cu salariul a mai rărit din vîrstnicii care mîncau şi pensie şi retribuţie de la stat, pensionarii şefi de instituţii nu au dispărut. Ioan OnutuAstfel, Ioan Onuţu (foto dreapta) a preferat să renunţe la pensia de fost ofiţer MApN de circa 2.000 de lei doar ca să rămînă director la Poliţia Comunitară. Colonelul în rezervă Lucian Cilinschi nu a plecat din fruntea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă nici după ce n-a mai fost plătit pentru această funcţie. Aceasta după ce o perioadă bună de timp a luat vreo 1.600 de lei pe lună ca… voluntar şef.

Trei din cele 79 de primării sînt conduse de pensionari. Este vorba de Andronic Cirimpei de la Coţuşca, Aurel Ungureanu de la Vîrfu Cîmpului şi proaspătul ales Vasile Adăscăliţei din Răchiţi. Cu toţii sînt ofiţeri în rezervă, primii doi sînt liberali, cel de al treilea este democrat-liberal. “Ideal, atunci cînd ai un for decizional, este să ai reprezentanţi din tot spectrul profesional şi social. A fost opţiunea partidului la momentul respectiv”, a afirmat Cătălina Lupaşcu, vicepreşedintele PNL al CJ. Tot liberalii au şi un viceprimar pensionar, Petrea Chiribuţă la Truşeşti, absolvent de liceu teoretic.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Pensionarii continuă să ocupe posturi cheie la nivelul multor instituţii şi unităţi de stat din Botoşani. Cum 2010 n-a fost an cu alegeri, componenţa Consiliului Judeţean este aproape aceeaşi, lucru valabil şi pentru consiliile locale. Ba mai mult, în 2010 primar la Răchiţi a devenit un pensionar MApN, iar conducerea "din umbră" a UNPR, partid de guvernămînt, a încăput pe mîinile lui Constantin Conţac, pensionar în acte, care încet-încet revine în prim planul vieţii politice din România.  

Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Ati uitat un lucru important. Toti acesti consilieri pensionari au fost si activisti ai PCR. Unii dintre ei cu functii importante. Jitarasu taia si spanzura in agricultura cu alt chior.
27 iulie 2010, 12:05
jutarasu nu este membru ca la locativa afost in mandatul trecut
26 iulie 2010, 11:25
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 ”În această noapte, la Otopeni, am căutat o soluție pentru 36 de cetățeni din Sri Lanka aflați, până de curând, în contract de muncă cu un angajator din Botoșani. Dincolo de proceduri și decizii de care ne vom ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8415 lei
USD
Dolarul SUA
4.4172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5621 lei
GBP
Lira sterlină
5.4384 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1021 lei
XAU
Gramul de aur
244.5322 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2505 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3855 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9233 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1787 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.