Ancheta săptămânii
ANCHETELE ANULUI - IULIE : Pensionarii de zeci de milioane care ne conduc

Ales local, pensie frumuşică, funcţie politică şi membru prin tot felul de comisii plătite binişor, acesta ar putea fi portretul robot al pensionarului modern din Botoşani. Aproape că nu există structură decizională în Botoşani fără să fie bine garnisită cu vîrstnici. În timp ce majoritatea pensionarilor trăiesc de pe o zi pe alta, aceştia au cu totul alte griji decît cea a zilei de mîine.

TSD

Septuagenarul cu "Ştefan Gheorghiu"

Şase din cei 30 de consilieri judeţeni sînt pensionari. Cu alte cuvinte, 20% dintre aceştia au ieşit din cîmpul muncii, dar nu şi din cel al politicii. Mihai JitarasuSocial-democratul Mihai Jîtăraşu (foto dreapta), fost la PSDR, PRM, Partidul Popular, cîndva chiar războinic de-al lui Becali la PNG-CD, are 77 de ani şi gîndul retragerii nu pare să îl bată. Economist absolvent de “Ştefan Gheorghiu”, are o pensie de aproximativ 1.500 de lei, la care se adaugă indemnizaţia de consilier judeţean, în jurul a 800 de lei. Dar asta nu e tot. El este şi membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, de unde mai ia în jur de 500 de lei într-o lună, astfel încît, de pe urma calităţii de consilier, ajunge să ia aproape la fel de mulţi bani ca şi din pensie. Foarte activ, bătrînelul nu s-a oprit însă aici. În 2009 încă mai era membru şi în consiliul de administraţie al SC Locativa SA, de unde, pînă cînd s-a luat decizia privitoare la diminuarea la 1% din salariul directorului general a indemnizaţiilor membrilor CA, ridica şi de acolo peste 300 de lei. În fine, pricepîndu-se la foarte multe lucruri, este şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor restrînsă de la SC Apa Grup SA.

 “Mi-am semnat singur decizia de pensionare”

Jîtăraşu nu este însă o excepţie. La al doilea mandat de consilier judeţean este inclusiv liderul Sindicatului Judeţean al Pensionarilor. Eugen NituraMaria Paraschiv cîştiga chiar la un moment dat mai mulţi bani de pe urma mandatului şi a altor posturi călduţe decît din pensie. Astfel, în 2008 ea a beneficiat de o pensie de 8.400 de lei, a primit ca membru al Consiliului Judeţean indemnizaţii totale de 4.900 de lei şi a fost şi membru al consiliului de administraţie al Casei de Asigurări de Sănătate, calitate în care a ridicat alţi 4.800 de lei.

Cu excepţia liberalilor, toate celelalte formaţiuni reprezentate în CJ au pensionarii lor. Eugen Niţură (foto stînga)de la PRM nu face altceva decît să urmeze exemplul noului său şef de partid, Ştefan Baban, care de mai bine de jumătate de an a trecut în rîndul pensionarilor. “Mi-am semnat singur decizia de pensionare”, ne-a declarat Niţură. Are 67 de ani şi a ieşit din cîmpul muncii în urmă cu trei ani, de la Agromih Dîngeni, societate la care era director general. Aceasta după ce revoluţia l-a prins pe postul de conducător al Direcţiei Agricole.

Pensionarii din CJ

 NUME

 PARTID

 CUANTUM PENSIE 

 Timotei Cîrligeanu

 PDL  

 43.202 lei 

 Mircea Holeiciuc

 PSD

 11.000 lei

 Mihai Jîtăraşu

 PSD  

 17.480 lei

 Eugen Niţură

 PRM

 19.000 lei

 Eugen Mirăuţă

 PSD 

 În acest an şi-a făcut dosarul

 Maria Paraschiv

 PSD

 8.400 lei

*Cuantumul pensiilor reprezintă sumele încasate în tot anul 2008, conform declaraţiilor de avere completate în 2009.

Puzderie de vîrstnici politicieni la societăţile de stat

O puzderie de pensionari regăsim şi la societăţile de gospodărire comunală din Botoşani. Mulţi dintre vîrstnici nu se mulţumesc doar cu mandatele de aleşi şi au acces în structurile de conducere ale unităţilor Consiliului Judeţean sau Consiliului Local. Astfel, colonelul în rezervă Lucian Cilinschi, cel care în urmă cu vreo trei ani cîştiga circa 4.500 de lei ca pensionar şi ca şef prin tot felul de structuri de stat, este membru în consiliul de administraţie de la Locativa, ca şi Mihai Jîtăraşu. PRM-istul Eugen Niţură şi PDL-istul Dinu Aolăriţei fac parte din CA-ul societăţii Eltrans şi aceeaşi Niţură şi Jîtăraşu sînt şi membri în AGA restrînsă de la SC Apa Grup SA. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, acea structură care a mîncat anul precedent peste 100.000 de lei fără nici o finalitate concretă, are la rîndul ei pensionarii săi. Miting pensionariSocial-democraţii Eugen Mirăuţă şi Mihai Jîtăraşu fac parte din acest ATOP care le întregeşte veniturile cu cîteva sute de lei pe lună. Nu doar unităţile care ţin de Consiliul Judeţean şi Consiliul Local au prin consiliile de administraţie pensionari. Casa de Asigurări de Sănătate a avut-o o bună perioadă de timp printre administratori pe lidera pensionarilor botoşăneni, Maria Paraschiv.

PSD-iştii dau vina pe pensionarul Conţac

Consiliul Local Botoşani are la rîndul său propriul pensionar, social-democratul Florentin Pietraru, lucru care face ca PSD să fie partidul cu cei mai mulţi pensionari aleşi la judeţ şi municipiu, lucru pe care şefii organizaţiei nu îl neagă. Aceştia susţin însă să lista de candidaţi a fost aprobată în 2008, cînd preşedinte al filialei era Constantin Conţac, cel care, atunci ca şi acum, era la rîndul său pensionar. “Şi în opinia mea este o listă cu persoane în vîrstă, dar vreau să îmbinăm experienţa noastră cu elanul tinerilor. În mod sigur, în viitor, lista va cuprinde şi o pondere importantă a tinerilor. Voi încerca să fac un optim între tineri şi vîrstnici”, ne-a declarat Gheorghe Marcu, preşedintele PSD Botoşani. În 2008, după 18 ani de politică social-democrată, acesta a ajuns în situaţia paradoxală ca, atunci cînd a dobîndit un nou mandat de consilier judeţean, să realizeze că, în afara unei singure persoane, este cel mai tînăr PSD-ist din CJ. “Voi face apel la tineri specialişti să se implice pentru că administraţia unei comune, unui oraş, unui municipiu sau unui judeţ înseamnă ştiinţă de carte”, a mai arătat senatorul.

Foştii militari, şefi de instituţii sau primari

Deşi legea privind interzicerea comulului pensiei cu salariul a mai rărit din vîrstnicii care mîncau şi pensie şi retribuţie de la stat, pensionarii şefi de instituţii nu au dispărut. Ioan OnutuAstfel, Ioan Onuţu (foto dreapta) a preferat să renunţe la pensia de fost ofiţer MApN de circa 2.000 de lei doar ca să rămînă director la Poliţia Comunitară. Colonelul în rezervă Lucian Cilinschi nu a plecat din fruntea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă nici după ce n-a mai fost plătit pentru această funcţie. Aceasta după ce o perioadă bună de timp a luat vreo 1.600 de lei pe lună ca… voluntar şef.

Trei din cele 79 de primării sînt conduse de pensionari. Este vorba de Andronic Cirimpei de la Coţuşca, Aurel Ungureanu de la Vîrfu Cîmpului şi proaspătul ales Vasile Adăscăliţei din Răchiţi. Cu toţii sînt ofiţeri în rezervă, primii doi sînt liberali, cel de al treilea este democrat-liberal. “Ideal, atunci cînd ai un for decizional, este să ai reprezentanţi din tot spectrul profesional şi social. A fost opţiunea partidului la momentul respectiv”, a afirmat Cătălina Lupaşcu, vicepreşedintele PNL al CJ. Tot liberalii au şi un viceprimar pensionar, Petrea Chiribuţă la Truşeşti, absolvent de liceu teoretic.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Pensionarii continuă să ocupe posturi cheie la nivelul multor instituţii şi unităţi de stat din Botoşani. Cum 2010 n-a fost an cu alegeri, componenţa Consiliului Judeţean este aproape aceeaşi, lucru valabil şi pentru consiliile locale. Ba mai mult, în 2010 primar la Răchiţi a devenit un pensionar MApN, iar conducerea "din umbră" a UNPR, partid de guvernămînt, a încăput pe mîinile lui Constantin Conţac, pensionar în acte, care încet-încet revine în prim planul vieţii politice din România.  

Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
După un proces început în urmă cu un an și trei luni, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat marți, 26 martie 2019, în dosarul privind alegerile desfășurate la Corpul Național al Polițiștilor (CNP) Botoșani și a hotărât anularea scrutinului.
Ati uitat un lucru important. Toti acesti consilieri pensionari au fost si activisti ai PCR. Unii dintre ei cu functii importante. Jitarasu taia si spanzura in agricultura cu alt chior.
27 iulie 2010, 12:05
jutarasu nu este membru ca la locativa afost in mandatul trecut
26 iulie 2010, 11:25
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu știu cine o să fie prefect. E clar că nu știu cine o să fie prefect. Dar cred că nu e un lucru simplu să fii prefect.  Este bine, indiferent de relațiile personale pe care le am cu cineva în momentul de față, cred c ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7556 lei
USD
Dolarul SUA
4.2732 lei
CHF
Francul elveţian
4.3243 lei
GBP
Lira sterlină
5.5125 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9319 lei
XAU
Gramul de aur
204.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4380 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9202 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2526 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1853 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6366 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.