Ancheta săptămânii
ANCHETELE ANULUI : Pensii astronomice pentru foştii magistraţi – lista beneficiarilor
În perioada dinte ani Botoşăneanul.ro vă propune o retrospectivă a investigaţiilor realizate în 2010. Timp de cîteva zile veţi putea parcurge astfel cele mai citite şi comentate anchete din ultimele 12 luni şi, totodată, să analizaţi cum au evoluat lucrurile după publicarea materialelor.

Unii lucrează o viaţă pentru o pensie de ceva peste 500 de lei, alţii, pe baza veniturilor primite în ultima lună de serviciu, primesc de la stat peste 10.000 de lei. Se întîmplă la Botoşani, unde foştii magistraţi beneficiază într-o lună de o pensie pe care majoritatea celorlalţi vîrstnici din judeţ nu o iau nici măcar într-un an de zile. Veniturile judecătorilor şi procurorilor ieşiţi din cîmpul muncii au reprezentat întotdeauna în subiect tabu. Deşi sînt suportate de la bugetul de stat, ele au au fost ţinute secrete de autorităţi. Motivul ar putea fi unul cît se poate de uşor de înţeles. Cuantumul acestora este realmente uriaş faţă de cel al majorităţii vîrstnicilor din Botoşani.
Tribunalul Botosani (Medium)Fostul şef al PNA cel mai bine plătit pensionar magistrat din Botoşani
fost procuror Ioan Amarie (Medium)
Topul pensionarilor magistraţi din Botoşani este deschis de Ioan Amarie, fostul procuror general al Parchetului Naţional Anticorupţie, instituţie înfiinţată în perioada Guvernului Adrian Năstase. La cîteva luni după trecerea PSD în opoziţie, în august 2005, acesta a trimis Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de eliberare din toate funcţiile, în vederea pensionării. Amarie avea atunci doar 53 de ani. Fusese timp de trei ani şef al PNA şi avea cam trei decenii de activitate în magistratură. În trecut activase inclusiv la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Dorohoi. Ioan Amarie beneficiază de o pensie de nici mai mult, nici mai puţin de 17.969 de lei.Poziţia a doua este ocupată de fostul prim procuror al Pachetului de pe lîngă Tribunalul Botoşani Constantin Roman. Acesta a ocupat funcţia pînă în 2005, cînd s-a pensionat şi primeşte din partea statului 12.263 de lei în fiecare lună.
Au pensii cît n-are primarul salariufost judecator Constantin Talanca (Medium)

Alţi cinci magistraţi din Botoşani beneficiază de pensii care trec de 10.000. Printre aceştia îi regăsim pe fostul judecător sindic Valentin Cojocaru, fosta judecătoare financiară a Curţii de Conturi Elena Moscaliuc, trecută ulterior la secţia comercială a Tribunalului Botoşani sau fostul prim procuror adjunct Gheorghe Ohriniuc. Li se mai adaugă Olimpia Samoilă şi Titus Pungă. Nu au atins limita de 10.000 de lei, dar au pensii cît nu primesc, de exemplu, salarii primarul sau preşedintele Consiliului Judeţean, foşti şefi din justiţia botoşăneană. Printre alţii, este vorba de Victoria Bordianu şi Constantin Talancă, ambii foşti vicepreşedinţi ai Tribunalului Botoşani, cu pensii de peste 9.000 de lei.
Cum e posibil aşa ceva?
fost judecator Laurentiu Curelariu (Medium)
Simplu : datorită legii. În statutul judecătorilor şi procurorilor se stipulează foarte clar că „judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură se pot pensiona şi pot beneficia, la împlinirea vîrstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”. Practic, magistraţii iau pensia în funcţie de salariul din ultima lună. Cum acesta trece la unii magistraţi botoşăneni de 10.000 de lei, atunci şi pensia este una pe măsură. În tot acest timp, majoritatea botoşănenilor care se pensionează bineînţeles că nu pot primi pensie în funcţie de salariul din ultima lună. Lor li se ia în calcul şi venitul din urmă cu 20 sau 30 de ani, astfel încît se ajunge ca pensia medie la Botoşani să fie de doar 500 de lei.
Un pensionar, două pensiifost judecatorul Gheorghe Ghinet 2
Ca şi cum toate acestea nu ar fi îndeajuns, o bună parte a magistraţilor ieşiţi din cîmpul muncii cu acest statut beneficiază practic de două pensii, una ca fost procuror sau judecător, plătită de la bugetul de stat, la care se adaugă şi aşa numita pensie de stat, achitată de la bugetul de asigurări. Astfel, de exemplu Gheorghe Ghineţ primeşte 2.364 de lei de la stat şi 7.265 de lei ca fost magistrat. Explicaţia ar fi aceea că respectivii au lucrat nu doar în magistratură, ci şi în afara acesteia, iar acum beneficiază de pensii de la ambele locuri de muncă.
Ieri judecători sau procurori, astăzi avocaţi

Pe de altă parte, unii magistraţi pensionari continuă să activeze în justiţia botoşăneană. De această dată o fac ca avocaţi. Printre cei care au prestat astfel de activităţi după pensionare se află foştii judecători Gheorghe Gavril, Constantin Talancă, Olimpia Samoilă şi Laurenţiu Curelariu sau fost prim procuror Constantin Roman.
Salarii babane, pensii pe măsură

Atît timp cît legea va permite pensiile magistraţilor vor cotinua să fie astronomice în comparaţie cu cele ale majorităţii botoşănenilor de vîrsta a treia. Aceasta deoarece salariile judecătorilor şi procurorilor sînt considerabil peste ceea ce se plăteşte în mod obişnuit la Botoşani. Astfel, potrivit declaraţiilor de avere pe care le-au completat în 2008 şi deci sînt aferente anului 2007, judecătorul Adrian Toporăscu, actual preşedinte al Tribunalului Botoşani, a avut un venit mediu lunar de aproape 8.885 lei, iar Vladimir Ţepoi, pe atunci preşedinte al Tribunalului, 12.455 lei. Atunci s-a motuivat că la salariile propriu zise s-au adăugat şi nişte sporuri cîştigate retroactiv în instanţă şi de aceea veniturile ar fi mai mari. Cît mai cîştigă un judecător în 2010 sau ce salariu a avut anul trecut e în bună parte un mister. Pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii cele mai noi declaraţii de avere ale judecătorilor botoşăneni provin din 2009 şi în ele sînt menţionate cîştigurile din 2008.
Topul financiar al pensionarilor magistraţi
ciocan-cu-bani (Large)Ioan Amarie, procuror, fost procuror general PNA                  17.969 lei
Constantin Roman, procuror, fost prim procuror al judeţului  12.263 lei
Valentin Cojocaru, fost judecător sindic                                 10.907 lei
Elena Moscaliuc, fost judecător la secţia comercială a Tribunalului 10.594 lei
Olimpia Samoilă, fost judecător Tribunalul Botoşani               10.387 lei
Gheorghe Ohriniuc, procuror, a ocupat funcţie de conducere la Parchet10.178 lei
Titus Pungă                                                                         10.022 lei

Dragos Adochiţei, fost procuror                                             9.737 lei

Victoria Bordianu, judecător, fost vicepreşedinte al Tribunalului 9.639 lei

Gheorghe Ghineţ, fost judecător                                            9.629 lei

Maria Pălimaru, fost procuror Parchetul de pe lîngă Tribunal 9.220 lei
Constantin Talancă, fost judecător, fost vicepreşedinte al Tribunalului 9.088 lei
Mihai Chiroşcă, fost procuror                                               9.088 lei
Gheorghe Gavril, fost judecător, fost preşedinte al Tribunalului  8.980 lei
Laurenţiu Curelaru, fost judecător la secţia comercială a Tribunalului 8.735 lei
Filotia Ciobanu, fost judecător Tribunalul Botoşani                      7.989 lei
Rodica Iftime, fost judecător Tribunalul Botoşani                        7.824 lei
Eugen Marin, fost judecător Tribunalul Botoşani                        7.191 lei
Valeriu Ciopraga, fost procuror                                                  6.904 lei
Maria Ciopraga, fost judecător Tribunalul Botoşani                     6.691 lei
4.842 de lei este pensia medie a unui magistrat botoşănean
509 lei este pensia medie plătită la BotoşaniDe aproape 10 ori este mai mare pensia medie a unui magistrat decît cea medie a unui botoşănean care nu a fost judecător sau procuror.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Pe parcursul anului 2010 Guvernul a încercat în repetate rînduri să diminueze pensiile, însă nu le-a avut în vedere doar pe cele uriaşe ale magistraţilor, ci ale tuturor românilor. S-a adoptat şi un act normativ prin care acestea trebuiau să scadă cu 15%, însă Curtea Constituţională a declarat prevederea drept ilegală astfel încît Executivul a renunţat la respectiva iniţiativă. În schimb, a mărit TVA de la 19% la 24%.


Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Loading...
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Loading...
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
„Stimați colegi, vă urez succes în parcursul dv. următor, parcurs politic sau profesional, și acestea fiind zise, ședința de astăzi s-a încheiat”,mesajul Cătălinei Lupașcu în ultima ședință de CL  ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8741 lei
USD
Dolarul SUA
4.1264 lei
CHF
Francul elveţian
4.5376 lei
GBP
Lira sterlină
5.3742 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9420 lei
XAU
Gramul de aur
252.0199 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2422 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3349 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9400 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1311 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1782 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.5 o C
Dorohoi
11.6 o C
Bucecea
11.4 o C
Darabani
12.2 o C
Saveni
11.5 o C
Ştefăneşti
10.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.